USBC Masters, Green Bay, USA
2/2 - 8/2
http://www.bowl.com/Masters/
Placering: 5:e

Jag spelar i squad B i år, totalt är det 341 spelare som ska spela 15 serier kval innan de 63 bästa plus förra årets vinnare (Belmo) går vidare till USBC Masters traditionella utslags match spel. Där spelare man 3 seriers matcher och får man stryk en match åker man till förlorar sidan och får man då stryk där åker man ut.  

Träningen:
Dagens träning visade att vi kommer spela på lite tuffare underlag denna veckan, precis som det ska vara när det är dags för en Major. 39 fot med en ratio under 2:1, den kändes rätt tuff i början och det var ganska hög friktion i banorna vilket gjorde att det inte var mycket häng att prata om. Tyvärr var det lite väl mycket olja på kanten för att urethanet skulle se bra ut. Tror dock att Fagan kommer testa det, han såg ok ut med urethanet.
Det finns för och nackdelar med vilken squad man spelar, jag spelar första squaden på "burn" alltså direkt efter squad A spelat sina första 5 serier och utan att de oljar om. Det gör att vi kan kan titta lite på hur banorna verkar spelas bäst på nyoljat och bilda oss en bättre uppfattning om vad som ska med i väskan när det är dags för våra 2 pass på nyoljade banor. Nackdelen kan vara att det är lite svårare att strata på burn, man har inte fått någon känsla för hur banan bryts ner på samma sätt och så vet vi inte riktigt vilka klot som rullar bäst då vi bara tränat 1 timma idag.
Nu ska det i alla fall bli skoj att få spela igen, varit många dagar utan tävlingsspel för min del men nu är det dags att ställa om skallen till fokus läge igen!!

Serie 1-5 (inte nyoljat):
Det känns alltd lite skumt eller konstigt att spela de första serierna i tävling på banorna som inte är nyoljade, även om man tittat lite på starten innan så är det svårt att ha den rätta känslan om hur banorna ska spelas. 
Jag började i alla fall ok med min Hy-Road, 238 med 4:an kvar ett par gånger och 9:an på smäll en gång, bollen kändes en aning stark men den rullade tillräckligt bra för att få fortsätta. Nästa serie spelade jag med Stu och vi båda fick problem då ena banan svängde mer än innan och den andra var mycket tajtare, tyvärr löste vi inte riktigt problemen men jag fick i alla fall räddat en 200:a serie.
I nästa serie bytte jag boll till en Hy-Road Pearl som hade lite mer yta på sig och den bollen spelade jag resten av blocket, rätt eller fel vet jag inte men det blev i alla fall 242, 216 och 200 för 1100 totalt! Fram till sista serien var jag ganska nöjd men i sista var det tungt, började med 4:an kvar och flyttade lite, 9:an på smäll, sedan 4:an igen valde då att slå lite hårdare och strajkade för att sedan lämna 7-10 på ok träff. Roligare start kan man helt klart få, kryssade några gånger men slog ett skit slag i ruta 9 och lämnade sedan 9:an på bra slag igen.... ingen LuckyLarsen där inte:-(
Efter dag 1 är jag precis innanför cuten så ingen fara på taket, men jag behöver nog spela lite bättre de kommande dagarna.

Serie 6-10 (nyoljat):
Jag hade hoppats på ett stabilt bra block idag, det blev ganska långt ifrån vad jag hoppats på. När man ser siffrorna kanske man ser det annorlunda, siffrorna ser faktiskt ut som ett stabilt pass men så var det inte. Att alla serierna var mellan 188 och 225 säger tyvärr bara att jag inte spelade tillräckligt bra för att ta vara på vad banorna  bjöd på idag. Jag tycker inte att det var så svårt som siffrorna säger, jag spelade helt enkelt för dåligt och då tar man inte heller rätt beslut. Det var därför det tog för lång tid för mig att inse att det behövdes starkare klot idag, min Marvel S räddade mig lite på slutet (till sammans med Tim Mack) och hade jag bara spelat bättre så hade jag tagit det beslutet tidigare. Jag börjare med IQ Tour och sedan spelade jag med Optimus ett tag, men sedan var jag inne på Hy-Road och Hy-Road Pearl istället för Marvel S som jag borde spelat med. Men överlag spelade jag alldeles för dåligt, min teknik måste bli bättre till i morgon om det ska något match spel. Efter dag 2 är jag (+139) 20 pinnar efter cuten (+159), troligtvis kommer det krävas strax över 200 över. Alltså kommer jag behöva snitta ca 215-220 i morgon, det låter ju inte omöjligt men jag måste spela bättre, det är sanningen!!

Serie 11-15 (nyoljat):
Wow, tillbaka i sängen där jag låg väldigt länge innan idag och känslan då var allt annat än bra. Magen var kass och jag var långt ifrån toppform, ville bara ligga kvar i sängen men kl 14:30 kom jag i alla fall upp och 1 timma innan vi skulle börja fick jag i mig lite soppa. Kanske inte den uppladdningen man var ute efter när jag visste att det skulle krävas ett bra block för att klara cuten!
Men ibland är det sådant som ska till för att skallen ska slappna av och inte tänka för mycket på fel saker. Jag kände mig verkligen inte stark under träningen men min Marvel S rullade ok och antagligen var jag tillräckligt slö för att svingen skulle vara avslappnad och att jag inte skulle dra för mycket i bollen!
Bra blev det i alla fall, 265 och helt plötsligt var grov jobbet gjort nu skulle det "bara" krävas serier runt 200:a för att fixa topp 64:a.
Andra serien kunde också blivit riktigt hög men lite sämre carry och ett skit slag i sista rutan gjorde att det blev 227. So far so good, men så var det dags för problem lösning, Marvel S svängde för mycket på nästa banpar och jag valde att testa min Rocket, den var nära riktigt bra men lite för skarp sväng och tyvärr slog jag inte tillräckligt bra slag, 186 blev det. Nu började det hetta till lite och Jim Callahan försökte hjälpa mig, vi kom fram till att testa Marvel Pearl istället, vilket helt klart var logiskt men jag hade inte gillat den här innan.  
4:e serien började ok men jag strulade till det med att bland annat missa 7:an en gång, satte dubbel i sista rutan för 205 och nu var jag precis innanför cuten. Lite tveksam start i sista serien men sedan fick jag trixat fram den där strikeraden som behövdes, Marvel Pearl var helt klart rätt val jag fick äntligen lite marginaler och inför sista rutan var saken klar och det var en himla tur det för 8:an stog kvar på en kanon träff!! 238 och 1120 för dagen tog mig till 259 över pari totalt och det var 46 pinnar mer än vad som krävdes för 64:e platsen!
Även om magen fortfarande inte känns helt ok så hjälper ju detta till en hel del, kvalade in som 45:a!!

Finalspel:
Nu är det 3 seriers matcher som gäller och man måste få stryk 2 gånger (double elimination) för att åka ut ur tävlingen. Man kan alltså få stryk en match och fortfarande vinna men det är väldigt mycket kortare och enklare väg till TV finalen på vinnar sidan än på förlorar sidan.
Min första match är mot en av USA's 2 hands spelare, Kyle Troup och vinnaren får sedan möta vinnaren mellan Barrett och McCune.

Match 1 mot Kyle Troup, 640-618:
Att vi spelat 15 serier på denna profilen innan betyder inte så himla mycket längre, när det är dags för matchspel blir banorna helt annorlunda och det beror delvis på att man inte vill göra banan lätt för sin motståndare.
Jag valde att testa börja med urethane nu istället, min Pitch Black såg ok ut på träningen och det honom att välja sin svarta Hammer. Tyvärr spelade jag för dåligt och fick inte med mig käglorna så det blev bara 180, Kyle hade också lite problem men lyckades få ihop lite över 200. Jag valde då att byta till Marvel S, flyttade innanför 3:e pil och skruva lite mer. Det var ett bra drag, efter serie 2 var jag upp med 20 istället. Såklart fortsatte Kyle att leta efter det bästa spelet och han bytade bort urethanet mot en IQ Tour men enligt min meningen flyttade han för lite. Inför sista 2 rutorna behövde jag 2 bra täckta rutor för att vinna och det blev 9 spärr sedan dubbel i sista rutan!! 640 totalt med Kyle hamnade på 618 efter att slagit sista slaget i rännan.

Match 2 mot Eugene McCune, 680-584:
Efter ett par timmars paus var det dags för nästa match mot mr McCune och nu spelade vi på ett banpar som hade en match innan oss, Liz Johnsson hade spelat mellan 1:a och 2:a pil, Josh Blanchard spelade runt 4:e pil.
McCune har spelat mycket bra denna veckan utifrån så jag var rädd att han skulle kunna ta vara på det som Liz hade spelat upp men han liksom jag valde att spela innifrån och det var bingo för mig.
Jag började med Hy-Road och han med IQ Tour, min boll såg mycket bättre ut men det blev ändå 248 för båda i första serien. Jag lämnade 4-9 en gång men lyckades spärra det hålet, som tur var lyckades inte han göra likadant med alla sina hål han lämnade i serie 2. Banan torkade upp fort och han hade enorma bekymmer, jag hade problem att få loss sista käglan men det var helt ok för varje gång jag spärrade plockade jag minst 10 pinnar! När jag sedan lyckades sätta dit en trippel på slutet för 217 var jag 60-70 pinnar före!! Inte fel med en serie  kvar, när jag sedan lyckades spärra 3-6-9-10 och 2-10 under de första 3 rutorna i sista serien samtidigt som Eugene satte en tom och ingen dubbel kändes det hela ganska bra. Han testade sedan att spela rakare längre ut och det såg bättre ut men det var för sent jag kunde vinna lätt med 680 mot 584!!

2 vinster idag och imorgon väntar nästa match, 16 spelare som inte förlorat än ska spela den rundan.

Match 3 mot Dan MacLelland, 665-626:
Ny dag, nya motståndare och nya idéer. Denna matchen blev en urethane match för mig, Dan hade spelat bra utifrån innan så jag ville spela urethane i början för att sabba lite för honom, det funkade plus att det fungerade bra för mig själv också. Det gjorde att jag behöll den bollen hela vägen och tackvare att Dan missade en del spärrar och tog för lång tid på sig att hitta rätt när han flyttade in kunde jag vinna denna matchen!

Match 4 mot AJ Johnson, 652-685:
Detta blev den svarta delen av dagen, började med urethane igen men den rullade inte bra och mitt i första serien fick jag problem med ansatsen när jag skulle spärra. AJ's klack gjorde att ansatsen blev väldigt trög där han gled/stannade så jag fick tvärstopp 2 gånger och den ena gången missade jag en enkelkägla med en mil men lyckades i alla fall att stå upp.
Jag valde att flytta in och då blev det match, Marvel S rullade fint och inför sista rutan kunde jag strajka ut för att tvinga honom att dubbla. Tvyärr fick jag inte tag i bollen ordentligt, lämnade 2-10 och min första förlust var ett faktum.
Vinst i denna matchen hade givit mig stora chanser för TV:-(

Match 5 mot Brad Angelo, 663-658:
Herregud!! Började denna match riktigt risigt, slog dåliga slag och hade otur, ingen bra kombination speciellt inte när Brad matar strike!! Var under med nästan 100 efter 8:a rutor! Efter några olika försök blev det Hy-Road och försök att spela banan ganska djupt innanför honom, samtidigt hade Brad problem och lämande massa hål så inför sista serien var det bara 15 pinnar skillnad.
Den sista serien är bara så bra, han spelade kanon (också med Hy-Road) och limmade de sisat 3 för 258! Jag behövde då sätta 2 kryss för att vinna matchen, har sagt det förut, kanske lite tjatigt men det är sådana tillfälle man tränar för. Att få känna känslan att klara av de uppgifterna är obeskrivliga!! Båda mina lag träffade lite högt och 9:an föll sent, men den föll liksom alla andra käglorna!! 278 och vinst med 5 pinnar!! Helt skadat!!

Match 6 mot Chad Nelson, 631-582:
För itiden när vi spelade MegaBucks turningar i Las Vegas spelade vi ofta mot Brad Angelo, Chad Nelson var ennan mycket känd och duktig spelare i dessa tävlingar. Jag har inte sett han på ett tag men en mycket trevlig och enormt duktig spelare.
Nu spelade vi ett banpar där Pete mött Dom innan, ingen dröm för de spela djup in i banan. Det var allt annat än lätt men Chad löste det bättre i början, men han tappade det ordentligt i serie 2. 199, 198 på mig och 224, 154 för Chad. 
Efter dryga halva sista serien stäldes jag inför ett svårt beslut, fel beslut här och äventyret hade varit över men nu blev det ett lyckat drag att överge spelet inne vid 6:e pil på höger banan och gå till Picth Black. Så för ett tag spelade jag Hy-Road Pearl på ena banan och Hy-Road på andra, både närmare 6:e pil. Nu valde jag att flytta till ribba 7 på höger banan och satte sedan en rad med strike, kanske var jag så trött att jag inte fattade vad jag gjorde men bra blev det!! 631 mot 582 låter mycket men det var väldigt myckt jämnare än så, en riktigt pärs!

Match om plats 3-4-5-6:
Klart spännade match, 4:a spelare om 3 platser till TV finalen! Den som är bäst efter 3 serier blir 3:a på stegen och nästa 2 spelar första matchen medans den 4:e gubben får nöja sig med en 6:e plats i årets Masters.
USBC är väldigt proffsiga i sin organisation under denna tävlingen, men denna gången tror jag det blev lite fel, för det fanns ingen större anledning till att vi skulle spela denna match på ett banpar som Belmo och A.J spelat på innan. Men så blev det i alla fall och oddsen på låga siffror var väldiga låga, det var därför jag valde att börja med urethane, tyvärr missade jag 10:an en gång och bollen så väldigt kall ut. Men mina 188 var ända näst bäst i första serien, Mike DeVaney var bäst på 218. I serie 2 valde jag att byta till Hy-Road och hoppa innanför 5:e pil, det var ett bra drag och mina 221 var bäst i den serien men det var väldigt jämnt. Francois Lavoie var sämst med 365, Pete Weber sedan med 388, jag hade 409 och DeVaney 342.
Sista serien blev ett riktigt drama då Francois hitta ett bra spel på kanten och Pete spelade upp sig också, inför sista rutan kunde vem som helst åka ut men DeVaney satte en vänster för att säkra sin plats, Pete spärrade så han tvingade Francois att kryssa och likadant för mig (9 spärr, kryss för lika). Jag lämnade 2:an kvar, men sämre gick det för kanadensaren som fick 7-10 kvar på ett ok slag. Jag spärrade och slog ner 9 för totalt 610, Pete hade 611, Mike 634 och Francois 580.
Alltså vad hände?? Jag kvalade precis in till min första Live sända Major TV final på touren och så få möta Pete i den!! Helt klart en dröm som gick i uppfyllelse där!!

TV finalen:
Måste erkänna att det var en och annan fjärill i magen när jag vaknande i morse men ju närmare vi kom ju bättre kändes allting, ända tills vi började träna på TV banparet och det kändes hopplöst tufft. Inte speciellt mycket sväng utåt men än mindre häng innåt, det kändes väldigt tajt. efter 10 minuters letande i mitten åkte urethanet fram, Pitch Black såg som tur var ganska bra ut så det fick bli den från början.
Live TV är alltid lite speciellt, tider måste hållas och det ska vara reklam paus med mera men ju fler gånger man får vara med och spela dessa TV finaler ju mer lär man sig, fast i detta sammanhanget var jag ju ganska grön om jämför med min motståndare som har fler PBA titlar (37) än jag är år gammal!!
Matchen började i alla fall bra efter 5 rutor hade vi båda 4:a kryss och en spärr, matchen fortsatte väldigt jämnt fram tills 8:onde rutan när jag lämnade 7-10 på ok slag. Sådant som händer men bara inte får hända i en TV match, jag satte strike i ruta 9:o men nu hade Pete chansen att stänga matchen med en dubbel. Pete är ganska känd för att ta dessa chanser och trots att han lämnade 10:an i ruta 9:o lyckades han denna gången också, dubbel i sista rutan och min chans var borta, väldigt tråkigt för jag tyckte allt kändes bra och min gameplan hade också chans att hålla längre än en match. Men torsk blev det, 237 mot 223 och äventyret slutade med en hedrande 5:e plats!!
Ännu en bra placring och jag tog ett steg till på stegen som ska leda till en PBA Tour titel någon gång framöver!

Hatten av till min klubbkompis, Jason Belmonte som lyckades vinna tävlingen för tredje året i rad, det är helt enkelt ofattbart bra gjort!!

Till sist, tusen tack till alla er där hemma som fortsätter att stötta och supporta mig, vet att tidskillanden ställer till med men kul att läsa alla kommentarer med mera!!
 

 

Martin Larsen
2015-02-08

« Tillbaka