PBA World Series of Bowling, Detroit, USA
2/8 - 5/9
http://www.pba.com/worldseries/

Innan avresan:
Några av er vet hur mycket jag velat om att åka eller inte, men nu har jag bestämt mig!! Jag ska åka över till Detroit i Augusti och se hur det är att spela mot alla proffsen. Det finns en himla massa för och nackdelar med denna resa, men fördelarna har vägt över. Mitt mål med denna resa är att försöka åka dit och spela mitt spel (både fysiskt och psykiskt), många andra tävlingar jag åker till nu för tiden är målet att vinna och det skulle ju vara grymt coolt om det händer i USA. Men nu åker jag först och främst för att lära, det kommer bli tufft men samtidigt riktigt kul med en ny ordentligt utmaning.  

Nu är resan bokad och jag kommer åka över den 2 augusti. Min 30-års dag kommer jag ägna åt att träna och borra klot (då jag inte kan ta med så många på flyget) för den 4:e börjar den första tävlingen.
Motor City Open är en öppen tävling som man inte behöver kvala in till, den spelas i Taylor Lanes en hall som haft PBA stop i många år. Alla de andra tävlingarna spelas i en annan hall som heter Allen Park.
Förutom Motor City Open (spelas på 2008 års Shark profil, 44 fot) har jag bokat in mig på tre TQR:s, Tournament Qualifying Round (kval in till huvud tävlingen). De tre är Cheetah (36 fot), Viper (38 fot) och Chameleon (40 fot) Championship, de spelas över 7 serier och bara 10 spelare får en plats till huvud tävlingen.
Efter jag spelat dessa events kommer jag ta ett beslut om att spela vidare eller åka hem, självklart kommer det mest att bero på hur jag spelat men också på hur jag trivts där.

På plats:
Resan till Detroit gick via Amsterdam och allt gick enligt planerna. Flighten i tid och alla väskor på plats. Mika och Osku kom och hämtade mig, vi åkte direkt till hallen och lämnade kloten och hämtade några nya som vi tog med till Turbo Grips lokaler (45min bort). Där spenderade vi några timmar och jag borrade 4 nya klot (Storm), Fast, Furious, Virtual Gravity och Virtual Energi! Så nu ska jag vara klar för att attackera den 44 fot långa Shark profilen vi ska spela första tävlingen på.
Imorgon (suck nu blir man gubbe, det är väl bara att gilla läget) ska vi träna kl: 11:00 (lokal tid, 6 timmar före sv. tid), sedan blir det nog en jogging runda och vila för vi spelar i A squaden och den börjar kl: 08:00 på Tisdag.

I alla fall, so far, so good!! Nu är det dags att sova lite (hoppas jag inte har några problem med det), vi bor som sagt hemma hos Mika och hans hus duger bra åt oss Biljardbord, pool, TV spel och Bastu mm det är ett jätte fint hus!!

30-årsdagen:
Träningen kändes helt ok, hallen som vi spelar den första tävlingen i (alla de andra tävlingarna kommer att spelas i en annan hall) har gamla trä-ansatser och laminat banor (Brunswick P A Lane). Normalt brukar det vara ganska lite friktion i dessa banor men så var det inte här, trots 44 fot olja svängde det ganska mycket. Bollarna jag borrade kändes ok, men vi får se imorgon om det behövs borras något mer. Ban lottningen för imorgon var klar nu och jag fick spela ihop med Mika, det känns ju bra att spela med någon man känner plus att han och jag brukar kunna spela ganska lika linjer.
Nu blir det lite fys träning innan det är dags för middag!! 

Efter middagen hade familjen Koivuniemi varit snälla och fixat tårta åt mig, kolla in denna länken http://de.tinypic.com/r/2lucjtx/3 för att se hur snälla de egentligen är!!! 

Tävling:
Läs mer på Motor City Open.

Ledig dag:
Under Torsdagen som tyvärr blev ledig tackvare jag inte lyckades kvala in i topp 24, hände ett och annat ändå. Jag skulle skjutsa Osku till hallen och på vägen dit var vi inte tillräckligt uppmärksamma så vi körde fel. Detroit är ganska stort kan jag säga så innan vi kom på rätt spår och fick lite koll på när vi skulle komma till hallen blev klockan ganska mycket och vi lite stressade. Så givetvis körde jag lite fortare än vad skyltarna sa, tyvärr var det en kille i en bil med blå/röda lysen på taket som noterade detta Inte bra, vi var ju redan sena som vi var.. Under tiden polisen kollade körkort och alla andra uppgifter de ska ha i detta landet, fick vi meddelat tävlings ledningen vad som hänt. Utlännigarna är vilse och en massa andra kommenterar som följd givetvis!
Polis snubben kom tillbaka och jag hoppades ju givetvis på att han skulle varna oss och sedan låta det vara. Skit också, så blev det inte, men han skrev ner hastigheten till 5mph för fort (jag hade liiite mer) och tog mitt körkort. Jag fick 10 dagar på mig att komma till Polishuset och betala bötern (som i alla fall var lite snällare än hemma) och få tillbaka mitt körkort. Det gjorde vi efter att Osku spelat första passet, så nu har mitt lilla rosa plast kort igen!!
Vi kom till hallen 10-15 min innan passet började, reglerna säger att man måste vara där 30 min, men de var snälla mot oss ny kommlingar och Osku började passet bra. Tyvärr missade han senare TV showen med 10 pinnar, tråkigt men så är det, han gjorde en mycket bra tävling i alla fall.

Jag tittade mest på bowling denna dag, men jag borrade också ett gäng nya bollar inför helgen som kommer med alla kval. Columbia Bedlam, Freeze och Full Swing som jag hoppas ska kompletera mina Storm bollar bra. Jag borrade också en Storm Natrual (urethane) som kan vara bra att ha på Cheetah. Innan dess tränade jag ca 30 min på Cheetah, dock i den hallen vi varit denna vecka, från nu så ska allt annat spelas i en annan hall. Men det kändes ok i alla fall, idag Fredag ska jag över till den andra hallen och träna lite eventuellt spela en liten sido tävling också.

Fredag:
Den lilla sido tävlingen (sweepern) gick inget vidare, hoppas jag skakade av mig all otur inför imorgon. För idag hade jag faktiskt oflyt, mycket skit kvar på bra träffar och missade cuten till topp 16 med 10 poäng (hade 619). Inte hela världen, efteråt tränade jag i 1 1/2 timma på cheetah. Det som verkar funka bäst är den nya uretane bollen, Natrual, men vi får se imorgon. 
Nu är jag tillbaka hos familjen Koivuniemi och det är dags för ett motions pass innan middag.
Imorgon är det TQR på Cheetah kl 09:00 (lokal tid).

Lediga dagar:
Nu har jag haft några lediga dagar och det är ganska segt faktiskt, men det finns ju dock ganska mycket bowling att titta på. Idag (onsdag) har jag tränat ganska många timmar. Jag försöker hitta en känsla för att kunna släppa bollen lite med bakom och få den att rulla lite mjukare. Det är så många som gör det riktigt bra här, så det är bara att försöka anpassa sig. Annars blir det svårt att vara med och leka på rätt nivå. Det är fortfarande ett par dagar kvar innan tävlingen drar igång så det blir nog lite mer träning och kanske något mer klot som ska borras.
I morgon (Torsdag) ska vi byta boende, fram tills nu har vi bott hos familjen Koivuneimi. De har ett fint hus ca 50 min från hallen, men nu kan vi inte bo kvar där längre. Istället blir det hotell som ligger ca 15-20 min från hallen.

Efter Viper Championship:
Då det är ganska segt att vara i USA så här länge och speciellt att vara ifrån sin kära flickvän hade jag väldigt svårt att bestämma mig för vad jag skulle göra direkt efter att jag åkt Viper tävlingen. Ena delen av mig ville ta nästa flyg hem, medans den andra tyckte det var dumt och att jag borde stanna för att spela de nästa två TQR kvalen. Det är dock nästan en hel vecka tills de spelas (idag är det Måndag och de spelas på Lördag), men efter väldigt många om och men blev planen såhär.
Jag stannar och spelar TQR (Scorpion och Shark) på Lördag, klarar jag något av dem stannar jag och missar jag båda flyger jag hem. Det är som sagt var segt att vara här utan att spela, men jag är här för att lära och det gör jag varje dag. Det blir att ta tjuren i hornen ett tag till.

Amerikanskt liga spel:
Igår (17:onde) fick jag göra debut i amerikansk liga, det var en upplevelse. Kan ni fatta att bowlinghallen vi spelar i har 90 banor, delat i tre avdelningar. På varje bana var det ett 5-manna lag!! Japp, det blir 450 bowlare!!!! Skapligt coolt och ett j-vla levande, kanske inte det mest sportsliga dock. Det var helt ok att ta en bira och underlaget var då helt klart inte något sport profil. Vi spelade på ett så kallat house shot = TUBA!! Jag spelade med ägaren av Turbo Grips och hans vänner, ett par gamla goa gubbar. Vi dominerade inte men det var kul, jag fick i alla fall till 279 i andra serien, så de slantar vi satsat kom tillbaka. Laget som vann hade 600 över pari på totalt 15 serier.

Scorpion sweeper (fredag 21:e):
För att få lite träning på Scorpion profilen bestämde jag mig för att spela en sweeper, siffrorna var väldigt låga och jag gick vidare på 590 (3 serier). Det var inte många som spelade under dagen, så det var bara 8:a som gick vidare. I topp 8:a fick jag möta Andrew Cain, en vänster hänt kille som jag känt ett bra tag. Jag lyckades sätta 3 kryss i sista ruta för att tvinga honom att dubbla vilket han inte gjorde. Profilen är väldigt lurig, det släpper väldigt mycket utåt så det gäller att inte kasta ut bollen utanför 10. Jag gjorde 200 precis och var bäst av alla 8:a på det.
Finalen spelades i arena delen av hallen, där är det väldigt gammal brunswick laminat som har enormt hög friktion. Så här var det möjligt att spela ut bollen lite mer, vilket var skönt för mig. 
Jag valde att använda Storm Fast och spelade mellan 3:e och 4:e pil.
Final formatet var enkelt, alla 4:a spelade en serie på samma banpar och högsta scoren vann andra blev 2:a osv. Tro det eller ej, men svensken vann!! Jag spelade helt ok och lyckades få ihop 224, det räckte för att vinna med 8 pinnars marginal!!
Det måste väl räknas som min första PBA titel, nu gäller det att vila och ladda inför TQR imorgon.

(Finalen finns att se på PBA:s X-frame.)

Stannar:
Har fattat ett beslut om att stanna kvar och spela PBA World Championship, detta betyder att jag tyvärr inte får möjlighet att försvara min titel i Swedish Ranking Championship. Tråkigt men så är det, någon annan spelare kommer att bli glad på Söndag i Jönköping istället.
Ännu värre är att mina snälla klubbkamrater (klubb-ledning)  beslutat att passa på att spela vårt KM under tiden jag är här,inget jag uppskattar men man kan ju inte få allt. 
Nu blir det ett par sega dagar här i väntan på att sista tävlingen ska starta, kanske det blir någon golf runda och lite shopping. Ska bli lite intressant att se hur grabbarna hanterar Shark profilen, om siffrorna varit låga innan så finns det risk för ännu lägre när de ska spela Shark Championship.

PBA = Många nya bollar:
Som ni säkert sett har jag borrat en del nya klot här, jag hade 5 med mig och nu har jag nog närmare 20. Det tycks kanske vara ganska mycket??? Men jag ska förklara lite hur det ligger till här. 
Till varje stopp (tävling) på touren åker det med ett antal lastbilar som innehåller alla tillbehör som behövs för att allt ska fungera. En av dessa är utrustad som en rullande pro-shop, hyllor för en massa klot och 2 borr-maskiner. det är ju ganska varmt på vissa ställen så självklart är den också utrustad med AC. Det är 3 killar som jobbar häcken av sig här under denna månaden, 1 som ritsar (var hålen ska vara) och 2 som borrar.
Varje stort klotmärke har en Ballrep. det är en kille som jobbar mest med de spelarna som har klot-kontrakt (men även med oss andra om man frågar snällt). Ändrar ytor åt dem, snackar linjer och teknik (men bara under träningen, här är coaching förbjuden under tävlingen!), samt förser dem med klot. Efter varje träning och tävlings pass är det lång kö till trucken (pro-shops lastbilen) och det borras enorma mängder klot. Från och med den 3/8 och fram tills den 24/8 hade de borrat närmare 550 bollar!! Det är lite kul och lite tråkigt, för det första många tittar efter om man inte har ett riktigt bra läge är nya klot, det är något vi inte är vana vid i Europa. Men det är helt klart en av detaljerna jag lärt mig mer om, intressant men inte alltid så lätt och inte alltid rätt. Men det är ju också som i alla andra idrotter på proffs nivån vinner man inte om man inte har rätt utrustning.
De flesta spelarna får alla klot men får betala för borrningen, så har det även varit för mig.
Min gissning är att efter morgon-dagens träning på den mycket tuffa Shark profilen kommer grabbarna på trucken att spräcka 600 vallen!!!! Dock inga till mig då jag inte kvalade in till den tävlingen

Mina nya klot:
Några kanske är intresserade av vilka klot jag borrat här, ska göra en liten lätt förklaring vad som finns i väskorna nu. Förstår ni inte så fråga i er Pro-shop vad benämningarna betyder.
Columbia Full Swing: Har borrat 2st, båda med pinnen under fingrarna. En med MB i starkt läge och en med MB i VAL. (En boll som kan vara bra på många olika banor, inte direkt tidig och inte sen. Lagom enligt mig!)
Columbia Bedlam: Pinnen ovanför långfingret och MB i stark position. (Har varit för känslig för att använda här, glider ganska långt)
Columbia Freeze: Pinnen under ringfingret och Cg mot VAL. (Passar bäst på lite mindre olja)
Hammer BW Sting: Pinnen under ringfingret och MB i starkt läge. (En stark boll som påminner om den första BW, rullar igång ganska tidigt och fortsätter.)
Hammer Onyx (black) Vibe: Pinnen i ringfingret och Cg mot starkt läge. (Rullar igenom iläggen lätt och har kontrollerat avslut.)
Brunswick Maxxx Zone: Pinnen ovanför ringfingret och Cg rakt ner. (Bollen har funnits rätt länge och har mycket kontroll men glider ner lite längre en Siege.)
Brunswick Siege: Pinnen ovanför bryggan och MB i starkt läge. (Borrningen betyder normalt sett mycket längd och starkt avslut, men tackvare mycket flare och 500 ytan tar den tidigt och rullar mjukt)
Storm Virtual Energi: Pinnen i ringfingret och MB mellan strkt och VAL. (Mycket stark i mitten av banan och fortsätter så, har varit för känslig för mig här men verkar vara en bra boll.)
Storm Fast: Pinnen ovanför bryggan och Cg mot VAL. (En pearl boll som inte glider ner jättelångt, ganska stark stannar av lite innan käglorna.)
Storm Furios: Pinnen under bryggan och Cg ganska starkt. (Påminner lite om Special Agent, kanske lite mindre sväng och lite senare.)
Jag har även ett par favoriter som funnits på marknaden ett tag, Storm Hy-Road och Virtual Gravity. Columbias Power Swing och Roto-Grips Cell.
Höll på att glömma en boll som har jobbat hårt här och måste vara het för att man ska ha någon chans: Maxim, spärrboll!!!
 
Sammanfattning:
Äntligen hemma, tror kroppen var/är ganska sliten. Åkte på lite förkylning på vägen hem och kunde inte sova så bra på planet, men väl hemma i sängen funkade det bra. Från 23:00 till 13:00, trött eller?!!!!!
Nå väl, efter 5 veckor i USA (Deroit), de första sammanhängande veckorna på PBA touren för min del känns det som sagt gott att vara hemma. Men det har varit en enormt lärorik resa. Innan jag åkte satte jag upp några mål med resan och de främsta var att åka dit och lära, spela teknisk bra bowling och våga testa saker. Samtidigt visste jag ju att när jag väl stod på banorna vill jag ju kvala in eller vinna, jag visste också att det skulle bli svårt att fokusera på sitt eget istället för att titta för mycket på stora kända namnen på touren.
Uppnådde jag målen?? Överlag måste jag säga att jag är nöjd och uppnådde målen ok, det finns alltid några detaljer eller spel pass som inte är godkända, men som sagt sett över hela resan är jag nöjd och tycker att jag höll mig till de mål och den plan jag hade med resan. Fick många rygg-dunkningar av folk som tyckte jag blev bättre under resan gång och anpassade mig bra.
Jag har helt klart fått mycket bättre insikt i hur det funkar over there och vad man behöver jobba på om man ska hävda sig på PBA.

De detaljer man kan peka på direkt är kunskapen att spela rakare, både mjukt och bestämt. Detta gäller både på kortare och längre profiler, då det inte är mitt favorit sätt att spela på har jag heller inte 100 koll på vilket material eller vilka borrningar som funkar bäst när man ska spela så. Eller vilka justeringar/förflyttningar som är bäst att göra. En annan sak som är ny för mig (eller oss från Europa) är matchspel i bäst av 7 serier, detta format kräver en hel del taktik beroende på vem man spelar mot, det är inte alltid bäst att spela där man tycker det bästa spelet finns. Ibland måste man se längre fram än just den serien/slaget man är i just nu. Som allt annat i vår sport går det att träna och förbereda sig väl här hemma, men det gäller att vara väl medveten om att det är något annat när man väl är där. Vill man bli bäst gäller det att också spela mot de bästa!!

Det var säkert många med mig som ville se hur jag (och de andra grabbarna från Europa) skulle klara oss på touren och svaret måste bli att Europa toppen är helt klart bra nog för att spela mot grabbarna på PBA. Det krävs lite tid att anpassa sig, men de är inte oslagbara!
Det är helt klart svårare än att spela på Europa touren men det svåraste är kanske att anpassa till livet i USA, det är tufft att vara hemifrån så länge och att inte ha alla sina kompisar och flickvän runt omkring.

Jag vet att många undrar om jag kommer åka dit igen??? Sorry, har inget direkt svar på den frågan. Det får tiden utvisa, jag ska fundera på saken och så får vi se vad som händer. Us Open är en tävlingen som lockar dock, men att spela TQR (Tournament Qualifying Round) till de vanliga tävlingarna är ingen höjdare. Jag behöver nog lite tid att smälta denna resa och alla erfarenheter så får vi se vad framtiden har att erbjuda.

Till sista vill jag passa på att tacka för allt stöd jag fått från alla här hemma, det har varit sms, mail, gästboks inlägg mm. Det är helt otroligt skönt att känna det stödet. Intresset har varit enromt, jag har haft
ca 16 000 träffar på de rubriker som hade med denna resa att göra!! Helt skadat många och väldigt kul!!
STORT TACK!!

 

Martin Larsen
2009-09-07

« Tillbaka