Individuella Europa Cupen 2009, Kreta, Grekland
22/9 - 27/9
http://www.ecc2009.gr/
Placering: 3:e

Innan tävlingen:
Eftersom det bara är den individuella SM vinnaren som får chansen att spela ECC och jag har aldrig kvalat in till SM final förän i år, så vill det väl till att jag tar chansen nu när jag vann SM!! Det ska grymt kul att få testa på att spela denna tävling, det gör ju inte saken sämre att den går på Kreta (har aldrig varit där)!! Dessutom kommer Sten-Åke Nilsson att åka med coach och det känns ju kanon, han har tränat mig i många år nu och har väldigt bra koll på Mr Larsen.
Målet med tävlingen är helt klart inget annat än att vinna!!! Dock gör formatet i topp 8 att tävlingen blir lite chansartad, då är det matchspel i bäst av 3 serier som gäller. Men först gäller det att ta sig dit och vägen dit består av 3 x 8 serier på lång- och kort-olja.
 
Sveriges dam representant är Sandra Andersson från Ängelholm, verkligen kul att en ung så lovande tjej får chans att spela ECC.

Officiell träning:
Profilerna som ska ligga är 34 respektive 44 fot långa och jag har valt att ta med mig följande bollar för dessa profiler:
AMF Sumo (urethane), kommer även att använda denna som spärrboll.
Track Black Stomp
Brunswcik Wild Ride
Storm Hy-Road
900Global Break Point
Roto-Grip Rouge Cell

Nu är det tråkiga (invigning och träning) över och snart börjar det roliga. Om profilerna spelas som idag kan jag nog lova en del höga slagningar framförallt på kortoljan, det var länge sedan jag spelade en kortolja som har så mycket häng som denna har. Samtidigt som det finns ordentligt med friktion ute på kanten, då behöver man inte vara Einstein för att lista ut att det kommer bli ganska höga siffror. Men jag har spelat officiella träningar förr, det är inte alls säkert att det är samma sak imorgon.
Långoljan blir nog lite tuffare, men den kändes inte jätte tuff den heller. Men här gäller det nog att hålla en lite tajtare linje. Vi får se vad som händer när det är dags att spela den profilen, men tro det eller ej, idag rullade faktiskt min Stomp riktigt bra på LÅNGOLJAN!! Det är inte alltid det logiska som är bäst, jag spelade faktiskt lite med min Rouge Cell på kortoljan (fast Wild Ride rullade nog bäst). Så man kan säga att det är lite omvänt, men än en gång, det var träningen!!
Nu börjar alvaret imorgon, då får vi se vad som händer. 

Kvalpass 1; serie 1-8 (kortolja):
Ibland känns det lite olustigt att skriva eller säga att en profil känns väldigt lätt innan man på alvar spelat på profilen. Men det gick fint denna gången!!
Jag började lite trevande, en strike och resten spärr de första 7 rutorna. Jag hade lite problem hur jag skulle släppa bollen, men sedan hittade jag en bra lösning och slutade med fem raka kryss. Jag använde min Wild Ride de första 4 serierna (225, 245, 247, 202), i fjärde började det strula lite och på slutet testade jag min Rogue Cell (den som åkte ner i väskan hemma för att eventuellt rulla på långoljan). Det var ett lyckat drag, samtidigt flyttade jag in spelet innanför ribba 10 och spelade ut mot kanten. De sista 2 serierna spelade jag 21-13, en linje som inte är helt vanligt på kortolja, men så är också denna kortoljan = ett krondike!! Sista 4 serierna var ok, 269, 222, 268, 247 och totalt 1925. Efter hälften av killarna spelat leder jag med ca 70 pinnar, men det blir säkert någon mer som kommer slå riktigt högt i de gänget som spelar torsdag morgon. (Det blev 2 spelare som gick förbi de gjorde 1982 och 1941.)
1925 låter ju rätt fräckt och det var helt klart en bra start, men som sagt man behövde inte träffa samma ribba hela tiden för att få strike.
Sandra som debuterar i landslags tröjan på senior nivå gjorde en riktigt bra insats, landade på 1829 och ligger 4:a efter första passet, verkligen starkt gjort.
Hoppas vi båda kan göra en lika bra insats på långoljan, men nu blir det nog lite lägre siffror.

Kvalpass 2, serie 9-16 (långolja):
Dagens pass fick ett underkänt betyg, framförallt på fokus sidan. Jag började passet ganska bra, borde haft 500 hundra efter 2 men slog ett skitslag i sista rutan för 477. Så långt var det ju ändå ok, efter det började strulet. Bollarna började reagera sämre och jag försökte hitta på något, men det enda som hände var att jag slog sämre slag. Med det kommer också oflyt, så en blandning av dåliga slag och ett par 7-10 uppställningar gjorde att jag fick 2 riktiga dåliga serier 178 i 4:e och 169 i 6:e. Ska bara inte få ske, men är man inte på tårna händer det, även om banorna inte känns svåra.
Jag kanske hade lite otur att få följa efter Ryan Press (Nord Irland) som var den spelare som spelade absolut längst in i banan, det kan ha bidragit till att jag fick lite mer problem.
I början spelade jag med Break Point och de sista serierna använde jag Stomp, jag avslutade med 235, 238 så det var ju i alla fall ganska bra. Då ska jag tillägga att jag lämnade en 7-10:a och i sista stod 9:an kvar 2 gånger på ok slag. Så det kunde helt klart blivit mer, men nu landade jag på 1738 och är just nu 46 pinnar efter Ryan som leder.
Det andra passet ska snart gå på, vi får väl se hur långt ner i listan jag hamnar efter det passet. En positiv gissning är att jag är 3:a efter 16 serier.

Det blev bättre än jag vågade tro efter att alla har spelat 16 serier ligger jag 2:a och har 124 pinnar ner till cuten (topp 8).
 

Kvalpass 3, serie 17-24 (kort/långolja):
Måste börja med dagens tråkiga händelse, trots att Sandra kämpade grymt bra missade hon cuten med 21 pinnar. Hon har gjort en kanon insats, men tyvärr räckte det inte. Sista passet hade hon alla serier mellan 193 och 214, snacka om gnetigt. Men så är det, hon är ung och kommer att komma tillbaka!!
Jag måste nog säga att min egen insats idag var rätt bra. Gött snack, nu slipper jag simma till fastlandet med en 3-klots väska på ryggen, vilket jag sa att jag skulle göra om jag missade topp 8 här nere. Jag hade ett par stunder med lite skit slag, men överlag var det riktigt stabilt.
Jag spelade Wild Ride på kort i 5 serier och sedan Rogue Cell, på lång var det en polerad Break Point i 6 serier sedan Stomp! Alla mina serier var i mellan 214 och 258, det blev 1871!
Totalt på 24 serier hade jag 734 över pari(men det har ju varit tuba också), det kommer nog att räcka till seger i kvalet!! Vilket var mitt mål, nu är det helt andra bullar imorgon.
Matchspel i bäst av 3 serier europeiskt spelsätt och den högst rankade bestämmer vilken profil som första och den eventuellt tredje serien ska spelas på. 

Finalspel, topp 8:
Min motståndare blev engelsmannen Darren Cundy (han blev 8:a på totalt 490 över), det kommer bli en tuff match. 

One down, two to go!!! Riktigt skönt att vinna första matchen, jag valde att börja på kortolja. Det var väl 50/50, men jag trodde jag skulle ha lite fördel av kort. Nu efteråt vet jag inte om det var exakt så (men jag vann ju större på kort), 225 mot Darrens 192. Jag behövde spärr strike i sista rutan för att stänga och satte alla tre.
Det var Wild Ride som gjorde jobbet.
På lång började vi både två med trippel, sedan satte jag 10:an och han fortsatte till 7:e rutan då han lämnade 6-10. Då var det kört för den gubben för jag satte ut (hihihi)!!!!! 279 mot 253 och 2-0 i matchen. Det kändes rätt gött!
Innan vi började använde jag lite 2000 abralon på min Break Point, det var nog inte helt fel!

Finalspel, topp 4:
I semifinalen väntar hemma hoppet Giannis Stathatos, han har ett enormt stöd här. Frågan är bara om det är skönt eller jobbigt för han.

Och så hände det som alla vill ska hända, den bästa spelaren vann inte (jag känner inte för att vara ödmjuk nu). Jag kan i alla fall inte se någon annan anledning till detta piss format på ett mästerskap. Att jag bara var 240 pinnar bättre än honom över 24 serier spelar ju absolut ingen roll nu, när han lyckades göra 2 rekord höga serier.
Jag började med 242 och vann lätt, sedan var det min tur att få en 279 emot mig. Jag fick ihop ca 230 avstannande när jag inte chans längre. Men jag trodde nog inte han skulle skjuta 278 på kort, helt otroligt. Jag började med 4 kryss sedan ett par spärrar, tömde sista rutan för 222.
Så är det, inte hela världen. Har spelat ok bowling hela veckan och är väl medveten om att allt kan hända i GUBBARNA SOM BESTÄMMERS HÄRLIGA OCH SPÄNNANDE BÄST AV 3 FORMAT!!! Jag e inte bitter

Nu har jag spelat mitt första ECC och jag måste nog tyvärr säga att det inte gav så mycket mersmak, ett brons är nog det bästa jag kommer att kunna lägga till mina handlingar.
Nu ser jag fram emot Weber Cup nästa helg, det ska bli en riktigt fräck/kul/spännande upplevelse!! Men innan dess skulle det vara rätt skönt att komma hem!!

Till stor glädje för alla galna greker blev det hemma vinst, tvåa blev Krämer från Tyskland. Kirtsen Penny tog hem titeln på dam sidan.


 

 

Martin Larsen
2009-09-27

« Tillbaka