9th Qatar Open, Doha, Qatar
15/12 - 19/12
http://qataropen.webs.com/
Placering: 5:e

Innan tävlingen:
Då är det snart dags för årets sista tävling på Europa Touren, sist men absolut inte minst!! Tävlingen i Qatar är helt klart både en av de tuffaste och största, även banorna brukar vara ganska tuffa. Än så länge har vi inte sett någon profil (har fått den nu och som väntat är det en ganska platt 40 fots profil), men det skulle förvåna mig mycket om det blir jätte höga siffror nere i öknen.
Då jag inte haft möjlighet att spela så många tävlingar på EBT detta året (8 av 15) ligger jag "bara" 6:a, hoppas jag kan klättra någon/några platser nu innan det är dags för tomte uppehåll och ladda batterierna inför nästa år!

Kvalstart 1:
Då var man igång nere ibland kamelerna, siffrorna har ju varit väldigt låga så jag var väl förberedd på att det skulle bli lite gnetigt. Men starten var helt ok, 202 i första och hela 265 i andra. Spelade då med min Virtual Gravity linje 12-10, alltså rätt tajt. Fortsatte så några rutor till i tredje men var tvungen att flytta in senare och räddade 208. Det var en hel del folk som spelade rätt bra, så man kanske gick in i "jaga strike" fällan. Jag tyckte Virtual började ta för tidigt så jag bytte till C-System men den funkade bara i 8-10 rutor sedan blev det Hy-Road sista 2. Alltid lurigt i första starten att veta vilka bollar man ska använda, speciellt när banorna är så olika som de är här nere. 
Tyvärr strulade jag till det i 5:e och hade lite oflyt i början av 6:e, så totalt blev det 1277. Det kommer inte räcka för final, men jag tyckte ändå att jag spelade rätt ok stundtals. Så det blir ett försök till idag, här krävs bra spel och lite flyt med banorna så det är bara att kämpa på!!

Kvalstart 2:
Suck suck suck!!!! Det är inte ofta det händer men idag har det hänt 2 gånger, att jag har mycket mycket mer de första 3 serierna än de sista 3. 
Återigen började jag riktigt bra, denna gången rullade C-System kanon och jag spelade verkligen bra. 243, 244 och 225!! Men men, jag hade mina farhågor att det skulle bli tuffare då jag följde efter Tim och Osku. Banorna torkar upp ganska fort, speciellt i midlane och då kan man ju räkna ut med arslett att det skulle bli sisådär. Dessutom gick Tore på banparet innan, nej de blev inte torrt nej då jag e inte bitter........
Många yttre omständigheter att skylla på just nu (jag vet Terje, inte bra), men jag tror faktiskt jag skulle kunna göra en riktigt bra score med lite mer flyt med banorna. Kanske jag måste spela lite bättre mot slutet också. Tyvärr blev det inte mer än 1264, riktigt tungt efter den starten.... 

Kvalstart 3:
Nu börjar detta bli rätt tungt, kanon start igen 465 första 2. Sen var det dags igen, jag vet f-n inte vad jag ska hitta på. Nu hade jag polerat några bollar och hoppades det skulle funka. Men inte då, 190 i både tredje och fjärde.... jag har verkligen försök olika saker. Men det verkar bara som att vissa banpar är i stort sett omöjliga att slå strike på. 
I 5:e serien spelade jag verkligen bra och gjorde 239 med 7:an kvar på 2 riktigt bra slag, då hade jag ändå 84 över och en jättechans. Men man kan säga att nästa banpar var inte samma, det tog mig 6 rutor att slå en strike!! 178 och 1260 igen.
Denna starten spelade jag med C-System i början och sedan Special Agent.
Dags för mat och sedan på det igen, snälla Allah, Gud eller vem det än är som övervakar banlottningen, var snäll mot mig nu (återigen följde jag efter både Osku och Tore)!! Så ska jag se till att börja spela ordentligt!!


Kvalstart 4:
Tro det eller ej, jag började kanon och hade inte ett skit på slutet!!!! Det känns som att man sett en dålig film och tvingats titta på den om och om och om igen. Jag är helt enkelt för dålig för detta.
Orkar inte skriva mer, detta suger!!!!!!

Kvalstart 5:
Tack gode gud för Pro-Shop och nya klot!!!! Alla ni som läst allt mitt gnäll, nu blir det andra toner!!
Sent igår kväll tog jag ett beslut som skulle komma att ändra denna resa/tävling ordentligt!! Jag tycker att jag spelat ok innan men inte löst slutet, så efter att ha ändrat ytor och försökt det mesta var det bara pro-shopen kvar. De hade inte så många 15p kvar men det fanns en Storm Reign, den tog vi och fasen vad rätt det blev.
Jag började starten med min C-System som jag gjort innan, skillnaden var att nu spelade jag ännu bättre och hade det lilla extra flytet. 288 i första (jag vet gummi i 11:e) och sedan 6 raka kryss i 2:a, 533 efter 2!! I slutet av 2:a kände jag av samma sak som hänt innan, det torkar upp lite och jag måste flytta mig. Då vägrar C-System bollen att slå ner alla, då tog jag rätt beslut med en gång. Bytte till den nya Reign bollen och den rullade ju mycket bättre än jag vågat hoppas på. Helt grymt bra, 278 och 811 på 3!!!! Vad ska man säga, saknar ord!
Nu visade det också att just denna start skulle bli den absolut högsta på hela tävlingen (vet ej varför), det blev inte alls så torrt som det blivit innan (9 spelare klarade final gränsen). Så efter 3:e serien behövde jag bara flytta med längre in i banan och jag råkade aldrig illa ut. Svårt att förklara men helt klart en av mina bästa starter någonsin, kanske lättare att förstå när man ser att ledar scoren innan var 1421 och jag gick i mål på 1540!!!!! Efter 5 serier hade jag redan tillräckligt för att kvala in till finalen (1311), lite svårt att förstå efter mina 4:a andra försök på 1278 eller mindre.

Man kan säga att material betyder en hel del i denna sport, skapligt nöjd med mitt drag att borra en ny boll igår också nöjd med mig själv att jag inte gav upp utan fortsatte spela!! Det är som Lasse Lintillä brukar säga ska man ha någon chans att få fisk måste man fiska mycket/ofta!!
Helt ok känsla att gå ifrån att vara utanför final till att vara klar för final och få 2 bye´s!!

Cuten blev 1295 och Robban var mycket stark i sista startens sista ruta då han var tvungen att dubbla för att fixa final platsen!!

Final:
I 1:a finalpasset (Fredag kl: 15:00 lokal tid) är det 36 spelare som ska spela 6 serier, 18 går vidare. I pass 2 (Fredag kl: 19:00 lokal tid) går de spelare som kvalat in som 7-12 in i tävlingen tillsammans med de 18 spelar de 24 6 nya serier och bara 10 klarar sig vidare.

I pass 3 går jag in i tävlingen då är det 16 spelare kvar.
Still alive!!! Jag började finalen i samma stora stil som jag gjort innan, tyvärr lite strul på slutet men ganska lätt vidare till topp 8!!
Jag började med C-System igen och hade 704 efter 3 serier, då började problem och jag fick inte alls till det på 3-4. 4 kryss på 3:an men ingen på 4:an, dessutom ett par hål.
Till slut hamnade jag på 1286 och cuten blev 1253, nu tar man med sig poängen till nästa 6 series block och sedan går 4:a vidare. Det är ganska jämnt förutom Remy Ong som åkte ifrån lite, han har 1370.
När det är 8 spelare kvar är det 4:a högerhänta (varav en dam, Britt) och 4:a vänster.

Topp 8:
Så nära, så in i den nära, men nu tog det slut. 
Helt otroligt, detta mitt 7:e pass här nere började jag som i trans igen! 266, fast denna gången var det med Virtual Gravity, då jag tyckte att banorna var lite tajtare nu. Men sedan blev det tungt, jag hittade inte alls rätt känsla. Testade det mesta, olika bollar olika linjer men inget funkade. Pinnarna rann ifrån mig då jag inte gjorde mer än 180 serier fyra gånger irad. Ändå hade jag en liten chans inför sista serien om jag skulle få till en riktigt höjdare. Jag började också den serien riktigt bra, trippel, spärr (6-7-10!), dubbel och dessutom hade Andrew Frawley stora beskymmer. Men det var inte min dag, trots att han bara fick ihop 148 (med trippel i sista) orkade jag inte knyta åt säcken. Jag lämnade 2-10 två gånger på högerbanan och det kostade mig mycket, jag blev 5:a till slut. Det är ju givetvis en bra placering men verkligen tungt att inte kunna ta vara på en sådan här chans. Jag spelade tyvärr lite för dåligt idag, men som sagt ändå en bra tävling!

De fyra som gick vidare var Remy Ong, Peter Ljung, Britt Brönsted och Andrew Frawley. Så nu hoppas vi verkligen på Ljungen!!
Tyvärr fick Peter stryk av Singapores Remy Ong, men tackvare hans starka insats i denna tävlingen tog han sig in i bland de 16 som får spela Europa Tour final. Själv spelade jag upp mig till en total 4:e plats på 2009 års EBT.
 

 

Martin Larsen
2009-12-18

« Tillbaka