Ebonite Lahti Open, Lahti, Finland
14/10 - 17/10
http://www.lahtiopen.fi/eng/index.php

Kval start 1:
Jaha, då var man i Lahti igen och om jag inte visste det innan så vet jag det nu efter första starten. Det var länge sedan jag hamnade under pari på en start men idag hände det. 1184 efter att spelet svängt lite hit och lite dit.
Jag vet av erfarenhet att hallen är väldigt svår spelad, även om de lägger en lätt profil brukar det bli ganska låga siffror. Det beror mycket på att käglorna är nya och att de inte flyger runt som de gör i många andra hallar, de ska ha en ordentlig knuff för att ramla. Men nu ligger det inte någon lätt profil utan en ganska tuff 40 fots profil det gör att det kommer krävas någonstans runt 1270-1280 för att klara sig till final.
Jag började spela ganska rakt runt 2:a pil med min Favorite, en trippel och resten 9 spärr. En bra start med 217, men i nästa serie fick jag bara ner alla 10 en gång!! Då blir det inte högt, bytte sedan boll till Game Plan och spelade den tajt över ribba 12, avslutade 3:e serien bra och hade nästan 30 över efter 3. När jag sedan började 4:e serien med trippel trodde jag att jag hade det, det ska man inte tro i Lahti!! Det var precis som jag sprang in i väggen och hittade aldrig tillbaka. 170 i den serien och efter det testade jag runt bland linjer och bollar. Några små idéer har jag till imorgon, men huvudsaken är att jag måste spela tekniskt bättre annars spelar det ingen roll vilka klot jag kastar!!

Kval start 2:
När det var dags för start 2 var högsta prio att hitta tillbaka till en bra sving och ett stabilt spel. Utan att spela riktit bra kommer et bli svårt att klara cuten till Söndagens finalspel. Måste faktiskt erkänna att när jag spelat en gång fanns det tankar på att hur f-n ska jag fixa detta. Ska det bli första gången på väldigt länge som jag kommer missa final i en EBT tävling?? Jag vet, dumma tankar, men denna hallen tar fram sidor hos spelare som man inte trodde fanns!
Men som tur var lyckades jag skaka av mig dessa tankar och under värmningen kände jag att jag började spela bättre, fick ett litet tips av klubbkompisen Peter Ljung som kändes bra.
Men starten blev inte så rolig, 7-10 på första bollen och igen i ruta 6!! Sisådär kul, men jag kände som sagt att spelet var på G och jag fick ändå ihop 190 i första serien. Jag fortsatte att spela med min BANK och det lönade sig, 230, 240 i de nästa serierna!! I 4:e var det tyvärr dags för 190 igen, denna gången utan tomrutor med hela 2 strike! Valde då att byta boll (till Favorite) och flytta lite längre in i banan (närmare 4:e pil), det gjorde i alla fall att jag kunde träffa fickan mycket. Det blev dock ingen strike fest, men när jag satte dubbel i ruta 8-9 i 6:e serien behövde jag bara en täckt ruta i sista vilket jag fixade!! 1282 är stenklart för final, men spelet kändes bra och jag ville göra ett försök till att nå topp 8 som får en bye i finalen.

Kval start 3:
I denna start ville jag försöka "sätta" spelet som började kännas så bra i start 2, men också ta lite mer chanser för att nå topp 8.
Banorna kändes lite annorlunda och det blev Game Plan som rullade från början, den såg riktigt bra ut dessutom. 462 efter 2, trots att jag lämnade 8:an på en feting träff efter några strike i 1:a seriens sista ruta!
Allt kändes bra men så var det dags för en Lahti serie igen, 2 strike och en tomruta, 179 och nere på 40 över
Valde då att byta boll till BANK, gjorde 201 med lite små strul. I 5:e serien blev jag lite förbannad när jag lämnade 7:an på en bra träff i 2:a rutan, passade på att missa den också (pucko!!) Men det gjorde att jag vaknade till lite och efter det lossnade det lite, 234 i den serien och sedan avslutade jag med 223 efter att ha spelat med BANK på bana 2 och Game Plan på bana 1. Nästan 1300, det blev 1299 och just nu en 6:e plats och då ska det tilläggas att det är över 220 spelare som spelat! Säger en del om hur luriga förhållande det är.

Nu tror jag det är färdig kvalat, har en liten liten chans att klara topp 8. GSGD som vi säger, annars får det bli den långa vägen på Söndag!

Final steg 1:
Finalen började redan kl:08:00, men som tur var kändes min kropp förhållandevis pigg.
Vi var 39 spelare som skulle bli 12 efter 6 serier, jag visste att det inte skulle krävas speciellt mycket. Täcka rutor var planen och ta vara på eventuella strike, efter 4:a serier kan jag bara säga att det såg ut som jag lyckats ok på pappret (201, 190, 212, 209). Men i själva verket var det precis tvärtom, jag strajkade för 100 över och så fort jag inte satte den bra i fickan blev det skit, skit och åter skit! Men jag var ändå precis runt gränsen så inför sista 2 var jag helt klart med i kampen. Då kändes det väldigt gott att avsluta med 2 av de bättre serierna jag spelat här. Min Favorite rullade in 258 och sedan 256 för totalt hela 1326 och 2:a efter Osku på 1339. Det krävdes 1231 för att få spela vidare, siste man att klara det var Osku's bror Toni.
Väldigt skönt att få till ett bra finalpass, nu är det bara att gå vidare och hoppas jag ta med mig spelet från slutet av detta blocket.

Final steg 2:
Efter lite mat var det dags att börja om från noll igen, 5 serier och 10 spelare går vidare till steg 3. Tyvärr var jag inte en av dem. Jag började bra med 224 och allt kändes ok, men på nästa banpar blev det problem. Med fler och fler bra spelare med mycket rotationer bröts banan ner helt annorlunda, under tiden jag försökte lista ut hur jag skulle spela tappade jag bort mitt spel totalt! Jag vet inte exakt vad det är som händer, men det oroar mig lite att jag flyger ut och in mellan bra och dåligt spel så ofta. Ena serien eller passet är kanon och sedan helt plötsligt är jag inte ens nära (så känns det i alla fall) och då kan man hälsa hem i Lahti. Spelar man inte på topp så lovar jag att det blir heller inga strike, det blev en del enkel kryss men inte mycket till rader. 
Tyvärr höll årets dåliga EBT trend i sig även i denna tävling för min del. Jag började året med att bli nummer 17 i Ballmaster och nu blev det samma plats i denna tävling också. Förra året missade jag inte topp 16 i någon tävling tror jag och i år har jag inte varit där någon gång. Detta kanske var min sista tävling på Europa touren för i år, så vi får hoppas det går bättre i USA och hemma i Sverige!
Mika blev nummer 10 på 1024 och leder inför final steg 3 gör Dom Barrett på hela 1195!! Själv fick man skrapat ihop hela 968, tråkig avslutning på annars ok tävling.

Nu väntar ett par dagars träning innan det bär av till det stora landet i väst!!


 

 

Martin Larsen
2010-10-17

« Tillbaka