USBC Masters, Reno, USA
6/2 - 13/2
http://www.pba.com/
Placering: 27:e

Innan tävlingen:
Det har varit riktigt ordentligt svårt att ta beslutet för att åka på denna tävlingen, känns tufft och lämna Diana och lilla Isabella. Men med denna lösningen blir det i alla fall ingen jättelång period jag är borta. Jag (och Osku) kommer åka till Reno för att spela USBC Masters (Major på PBA touren), det är långt att åka för en tävling även om det är en ganska stor tävling. Anledningen att jag åker är dock inte speciellt för denna tävling utan för att försöka skrapa ihop tillräckligt med poäng för att kunna kvala in till nästa års tour. Efter tävlingen åker vi hem och tanken är att vi ska spela några av de 4:a matcher vi har helgen den 19-20/2, sedan sätter vi oss på planet igen och åker till New Jersey för att spela nästa major, US Open.
Det blir en del flyg timmar och lite tids omställning hit och dit, hoppas det kommer fungera ok!

Träning och sweepers:
Snart dags för tävlings start och jag kan bara hålla alla mina tummar och hoppas på att tävling ska vara bättre än träning!!!
Jag har haft 2 tränings pass som kännts ok, men de gånger jag spelat på nyoljat har jag inte haft ett rätt!! Jag känner mig helt lost då, ok att mitt första pass inte är på nyoljat. Då blir det till att se och lära!
Profilen är 39 fot och känns väldigt platt, väldigt svårt att säga om det är rakt utifrån som gäller eller lite små tjat längre in. Jag kan bara säga att jag är inte förvånad över att Walter Ray brukar vinna här!! Som vanligt när profilen är platt spelar hallens karaktär en stor roll, när hallen också är 80 banor kan man ju lista ut att det skiljer en del från olika delar. Det gör inte saken lättare när det är första gången här!
Som sagt jag känner mig inte direkt het, men jag ska göra vad som står i min makt imorgon för att ändra på det!!

Serie 1-5 (ej nyoljat):
Va skönt det är när spelet stämmer bättre under tävling än under träning. Jag var helt klart spänd och osäker på hur mitt spel skulle vara och hur jag skulle klara av banorna, kan inte påstå att jag kände mig bättre efter 10 minuter inspelning.
Men på något sätt kom jag in i det ganska bra, började med trippel då släppte de värsta spänningarna. Det blev 209 i den seriern, spelade då runt ribba 22 med min Tropical Heat. Den lämnade dock 10:an 2 gånger mot slutet därför testade jag en nyborrad HY-ROAD i frislaget, den kändes precis som jag ville och det blev den som rullade resten av blocket.
I andra serien hade jag redig tur 2 gånger, den ena gången rullade jag 2:an framåt mitt i en strike rad och i ruta nio spärrade jag 4-7-10 med någon konstig studs!! Det blev goa 256 i den serien! Under alla de sista serierna kändes det som jag skulle kunna skjuta riktigt högt, men hela tiden slog jag ett skit slag. Jag spelade dock bra och spärrade också stabilt så trots dubbla slussen i sista rutan (då var spelet inne vid 6:e pil) blev det en riktigt bra start på tävlingen. Just nu 13:onde på 1132 och plats nummer 65 (cuten efter 10 serier) är 1050, så nu gäller det bara för mig att lösa de nyoljade banorna imorgon!

Serie 6-10 (nyoljat):
Tydligen var det bara nyoljade banor på träning som var problem!! 
Jag testade lite olika bollar på uppvärmningen men det var inget svårt val att börja med Storms nya Marvel (tack Bowltech för den bollen!) Många tyckte att man ska nog börja spela ganska rakt runt 2:a pil, men det var där jag tyckte det kändes hopplöst svårt. Så jag började runt 3:e pil istället, precis som många gånger på Europa touren och som jag kanske mest gillar att spela.
Vilken go start jag fick också, 5 raka kryss och 256!! Eftersom jag visste att om jag bara håller mig runt pari idag så är allt stenklart för vidare spel var det ganska lätt att slappna av lite efter den starten. Jag försökte ändå att hålla upp fokus ordentligt då det PBA poäng på spel även under kvalet. Det lyckades jag också bra med, sämsta serien kom i 4:e. Då hade jag 2 tomrutor efter halva serien när jag bytte boll till Hy-Road och satte strike resten!! Skönt byte och 219 som sämsta serien för dagen var ju grymt bra!!
Överlag sett har jag spelat riktigt bra och kloten har sett riktigt bra ut. Nu borrar jag ändå en Marvel till för att ha som lite back-up om banorna blir tajtare imorgon.
Tvåa just nu, vem hade trott det efter träningen??!!
Cuten för topp 65 blev 2074.

Serie 11-15,  nyoljat (topp 25% av startfältet):
Under detta pass ska 25% (65 spelare) av hela startfältet (som spelat 10 serier) spela 5 serier till och sedan går 63 spelare (plus förra årets vinnare, Walter Ray) vidare. Nu var startfältet inte stort stort, så det är bara 2 spelare som inte klara sig vidare efter detta passet. Alla andra kommer gå vidare till matchspel, vi får verkligen hoppas jag inte är en av de två!!

Detta pass var inte så mycket att orda om, jag spelade ok, men inte lika bra som innan. 1080 blev dagens resultat och totalt 377 över pari på 15 serier tog mig till en 5:e plats, vilket jag är grymt nöjd med! Tyvärr förlorade jag en lunch då jag och Tommy Jones förlorade mot Mika och Dino Castillio

Matchspel (1:a rundan):
Matchspelet spelas i matcher över 3 serier total slagning och man måste förlora 2 gånger för att åka ur tävlingen.

I matchspel brukar ju konstiga saker hända som att åka runt halva jorden och så får man möta en granne!! Första matchen mot Kimmo Lehtonen!
Kimmo hade inte spelat så bra under veckan men jag vet hans kapacitet och speciellt när han får bolla in sig på ett banpar.
Han började också riktigt bra samtidigt som han hade en hel del tur (enligt mitt sätt å se det!), i mitten på andra serien träffade han mitt på 1:an 2 gånger i rad och fick strike på båda!! Då kändes det tungt för jag var ner nästan 50 pinnar! Jag spelade inte så bra ibörjan, lite stelt, men ju längre matchen gick ju bättre levererade jag bollen (Marvel). När det närmade sig slutet satte jag strike i ruta 8 och 9, jag spelade sista rutan först och behövde 3 kryss till för att tvinga Kimmo till 3 kryss för lika!
Alla som spelar vet hur skönt det är att lyckas med något sådant, jag satte 3 bra strike i sista rutan!!! Så skönt och ännu bättre när jag sedan kunde titta på när Kimmo inte lyckades slå sin första strike i 10:onde rutan!!
696 mot 675, det var länge sedan jag kände mig så bra och stark!!!

Matchspel (2:a rundan vinnar sidan):
Inte helt oväntat fick jag nu möta en annan spelare jag mycket väl känner, Columbias Andres Gomez.
Han är känd för att vara riktigt bra när spelet är långt in i banan, tyvärr kändes banparet vi spelade på ganska torrt och spelet var just långt in.
Det är ganska mycket taktik i matchspel och jag tog helt klart fel beslut i denna match. Det är dumt att försöka slå bra spelare på deras A-game, jag försökte spela långt in (med Hy-Road) men klarade det inte alls. När jag senare i matchen flyttad ut spelet till kanten (Marvel) gick det bättre, men i denna match var jag aldrig nära. Andres sköt 638 avstannande och jag hade 583 med 226 i sista serien, fel beslut och dåligt spel!

Matchspel (förlorar sidan):
Nu gäller det, vinna eller försvinna!!
Det såg ut som försvinna i 29 rutor!!! Jag började spela ganska långt in igen tyckte inte detta banparet var lika torrt som det förra, men jag lämnade 10:an väldigt lätt. Dessutom slog jag något skit slag som kostade en tomruta och min motståndare Mike Clark spealde stabilare, hårt och ganska rakt. 20 pinnar ner efter första serien, då tog jag beslutet att testa spela längs kanten igen. Riktigt bra på ena banan som jag strajkade på hela tiden men tyvärr träffade jag högt hela tiden på den andra banan. Det kändes rätt hopplöst efter 2 serier då jag låg under med 59 pinnar!!
Då Mike började med en tomruta fick jag lite hopp och mitt beslut att flytta in igen och försöka dra till bollen mycket mer såg ok ut. Det skulle visa sig att Mike inte varit i så här långt fram i så många tävlingar och han fick så kallad "gummi-arm", började missa spärrar och träffa lite här och där. Det gav mig chansen men precis när jag hade den bästa chansen lämnade jag 2-10, men jag spärrad den!!! Det skulle visa sig vara vinnande, när jag skulle avsluta i ruta 9 och 10 behövde jag 3 kryss för att tvinga honom till detsamma. Jag satte strike i ruta 9 och första i ruta 10, sedan stog tyvärr 10:an kvar vilket gav Mike chansen att sätta ett kryss för vinst. Gissa om man kunde andas ut när han träffade mitt på och 2 käglor stog kvar!!! 
Vet knappt hur det gick till, men jag är fortfarande kvar i tävlingen, en av 32 spelare!!

Matchspel (förlorar sidan):
Fredag kl: 10:00 lokal tid.
Nästa match blir mot Tom Smallwood, killen som blev 2:a i PBA's största tävling TOC för några veckor sedan. Jag har också revansch att utfodra sedan World Series i Detroit då han slog ut mig i en av tävlingarna.

Tyvärr blev det ingen revansch, trots att jag tog ledningen med 26 pinnar efter första serien var jag inte direkt nära att att slå honom. Det var heller inte för att jag spelade sämre, jag var jämn dålig!! Men efter 165 i första hitta Tom tyvärr en boll som strajkade. Han var helt klart bättre än mig med sina 480 sista 2. Jag hade stora problem med banorna som jag tyckte var mycket tajtare än igår. Antingen lämnade jag 10:an kvar eller träffade jag tunt för att lämna 2:an. Testade olika klot, men det hjälpte inte. Tyvärr slog jag inte tillräckligt många bra slag för att klara mig vidare i tävlingen.
Men jag ändå ganska nöjd med tävlingen, så illa som det kände innan vi startade och ändå klarade jag mitt mål att nå topp 32. I 2 av matcherna strajkade jag i sista rutorna när jag var tvungen och dessutom var jag 5:a av hela fältet under de första 15 serierna!! Jag har skrapade ihop ganska många poäng för min 5:e plats i kvalet och 27:e totalt, det kanske kan hjälpa mig få en plats på touren nästa år! 

Nu längtar jag mest efter att få komma hem till mina söta flickor!!!!


 

 

Martin Larsen
2011-02-11

« Tillbaka