US Open, New Jersey, USA
21/2 - 27/2
http://www.pba.com/
Placering: 18:e

Innan tävlingen:
Sitter på Kastrup och uppdaterar hemsidan lite, dags att korsa pölen igen! Som väntat tungt att lämna tjejerna hemma, hoppas jag kan se till att det är värt det!
Debut i US Open väntar, ska bli fräckt som fasen. Imorgon (Måndag) är det träning kl:08:00 (lokal tid, -6 timmar sv. tid) och så drar det igång på Tisdag och min första start och också då kl:08:00. då jag spelar A squad. Det är 3 x 6 serier som ska avverkas i kvalet. 2 av passen är på nyoljade banor och det tredje på "burn" allstå serie 7-12 efter oljning. För min del spelar jag också i den ordning, nyoljat (Tisdag), nyoljat (Onsdag), burn (Torsdag). Efter 18 serier går 25% av fältet vidare.

Träning:
Snart dags för "game on"! Träningen kändes ok, även om det är väldigt svårt att dra så stora växlar av en sådan här träning. Det enda man kan se är hur de olika bollarna verkar reagera och vilken yta man ska ha på dem. Var i banan man ska spela är lite svårt att säga. US Open profilen för i år är som vanligt helt platt (ratio1:1) men den är 42 fot lång. Lite längre än den varit de senaste åren, den kändes också väldigt snabb ibörjan. Som att spela i nerförsbacke, men det torkade upp och ändrade sig ganska fort. Det kommer bli tufft att hänga med och ta rätt beslut fort, det gäller att försöka hålla ihop spelet och inte jaga för mycket strike. Spärr kommer betyda mycket denna veckan!

Serie 1-6, nyoljat:
Mitt livs första US Open och vilken start!! Trots en lite nervös start med lite dåliga klot val slutade passet bättre än jag kunnat önska mig.
Under första serien bytade jag boll 3 gånger, startade med Marvel gick till Tropical Heat (som sågt grymt bra ut på träningen) för att sedan göra bytet som räddade min dag!! Under dagarna hemma i Sverige förra veckan borrade jag en Columbia OutBurst (pinnen under långfingret. Årup) för den här tävlingen, det visade sig vara ett smart drag! Jag spelade resten av passet med den bollen och hade en riktigt bra reaktion. Spelet började mellan 2-3 pil och jag slutade närmare 5:e pil och den bollen både rullade och slog käglorna bra. Då profilen är helt platt gäller det att hålla ganska tajta linjer, få bollen att bryta ganska mjukt och inte sent! Något jag lyckades kanon med, så himla nöjd med min prestation och mitt resultat!!
Om det var några där hemma som kollade Xtra frame (PBA's web TV) såg ni kanske att LLLLucky Larsen var med mig idag?! I 4:e serien hade jag dubbel, tomruta, dubbel, tomruta, dubbel, då klev LL in i bilden och jag rullade 2:ans kägla framåt för en trippel och sedan satte jag strike ut för 231!!! Utan den tur striken kunde det lätt varit 30 pinnar mindre, men lite tur ska man ha, eller hur??!!! Trots att den serien var spärrfri, så spärrade jag riktigt bra idag, inga spärrmiss det känns tryggt!
Nu blir det lite vila, imorgon spelar vi nyoljat igen då sista starten för dagen. Inför den starten har jag valt att borra en OutBurst till för att ha lite alternativ om dagens boll inte är på samma härliga strike humör!!
6:a efter dag 1!

Serie 7-12, nyoljat:
Dag 2 blev inte riktigt som dag 1, trots att vi spelade på nyoljade banor kändes det inte alls som första passet. Jag vet inte exakt vad det var, men banorna kändes tajtare och det var svårare att få bollen att svänga mjukt med kontroll.
Jag borrade som sagt en ny OutBurst, men den var nog lite väl matt för dagens banor så det blev den andra OutBursten som rullade ibörjan. Jag var på väg att börja redigt illa, men räddade första serien till 212 efter att ha haft 2 tomma de 3 första rutorna. Andra serien blev också problematisk, 181 med bra spärrspel. I tredje kom dagens drag, bytte boll till Tropical Heat i ruta 3 och satte 7 raka kryss för 244!! Det kändes enormt skönt, fick en mycket bättre reaktion när klotet inte svängde så tidigt som OutBursten gjorde. 
Spelade sedan riktigt bra ett par serier, 224, 232 och det kändes som jag hade kanon kontroll på läget. Svingade bollen grymt bra och var inte det minsta orolig för något. Då hamnade jag på ett av många banpar som kan ställa till det, jag lyckades inte träffa fickan en enda gång på vänster banan i sista serien. Hälften av slagen träffade tunt och de anda mitt på, var inne vid 6:e pil de sista slagen men lyckades inte lösa det banparet alls. Så klart klippte jag också av 3-6 i slutet, synd för jag spärrade annars riktigt bra. Men i denna tävling med så tuffa banor och så många serier så kommer det att komma skit serier för alla, förhoppningsvis inte så många för mig. Det blev tyvärr 168 men ändå 1261 totalt, vilket betyder 222 över pari och 4:a efter 12 serier. Nu ska jag skaka av mig den skit serien, sova och ladda inför morgondagens spel på "burn". Hoppas folket som spelar på morgonen lämnar över banorna i ett fint skick!!

Serie 13-18, "burn":
Jaha vad ska man säga om detta passet då, en sak är säker. Jag har mycket lära vad det gäller att spela på banor som är så här torra och sönder spelade, jag tycker det känns näst intill omöjligt på vissa banpar. Då står Bill O'Niell några banpar bort och skjuter nästan 300 mer än mig!! Som sagt lite och lära.
Det svåra med det är att det går knappt att träna på det, enda gången banorna blir så här är under dessa tävlingar. Det tar imot att kalla spel pass i US Open för tränings pass, men det känns lite så ibland. Jag spelade alla 6 serier med 2 stegs ansats framför returen på höger banan, inte riktigt min grej!
Jag brände min första enkel kägla i idag, under frustation, som tur var höll jag mig hyfsat lugn och spärrade bra i övrigt. Det gjorde att mina sämsta serier hamnade på 165, 169, det kunde varit mycket värre, men det tråkiga med dessa serier var att de var nummer 5 & 6. Jag hade precis hämtat upp en halv tung start och var 45 över efter 4:a serier, spelade då med Marvel för att få en jämn och mjuk reaktion i banan. Men de sista 2 serierna kunde jag bara inte få bollen till fickan, så många hål efter att ha träffat mitt på ettan. Totalt blev det 1181 och det kändes ju rätt tråkigt och tungt men jag är fortfarande med i racet. Jag hade råd med ett dåligt block och det kom nu, i morgon behövs bättre spel igen. Hoppas på att jag kan hitta tillbaka till min reaktion jag hade på nyoljat ibörjan av tävlingen!
Det krävdes 4 över pari (säger en del om hur tufft det är) för att klara cuten (topp 95) och just nu ligger jag 22:a, 18 pinnar före cuten till topp 24.

Casher's round (topp 25%, 95 spelare), 8 serier nyoljat:
Jag vet inte vad som händer om det är jag eller det bara är så att banorna blir tuffare och tuffare för varje gång man kommer tillbaka. Kanske lite väl mycket vilja ett också, svingen ändes inte lika bra som innan i veckan.
Efter 170 i 3:e serien och 183 i 5:e (totalt -24 på 5 serier) såg det inte så ljust ut för fortsatt spel, men jag hade bestämt mig för att bara tugga på och försöka ta varenda pinne jag kunde. Spelet kändes som sagt inte lika bra som innan och dessa banor blir då väldigt svåra. Det känns som man har en millimeter att sikta på och den millimetern är efter ett par serier alltid långt in i banan. 
Mina avslutningar de tidigare passen gjorde väl att jag tveka på att jag skulle kunna lösa detta, dessto trevligare när jag överraskade mig själv med att klara av det. 215 i 6:e serien och sedan var det dags att kliva in framför returen igen, hur f-n blir det så j-vla torrt hela tiden. Ursäkta språket, men det är helt extremt. Så är det ju världens tuffaste tävling också!!
På något sätt fick jag i alla fall till spelet mellan 6-7:e pil och på något magiskt sätt rullade/kastade jag in 237, 233 sista 2 och klarade cuten till topp 24 med ca 20 pinnar!! Helt underbart, att få vara med och spela round robin i denna tävling!! Grymt stolt över min avslutning i detta passet!!

Round Robin topp 24, match 1-8:
Resultatet från de tidigare 26 serierna tas med och nu är det 24 serier "Round Robin" (man mot man 1 serie 30 p i bonus) som gäller. Vilken grej så himla fräckt, men också väldigt krävande för kropp och knopp. Spelade så många serier under dessa omständigheter är tufft, hela tiden försöka hålla fokus uppe, inte bli arg över tomrutor som kommer för alla och kunna kasta bollf-n över vänster rännan!!
Jag började detta pass mot rumskompisen (Belmonte) och jag fick be om ursäkt för att jag slog honom 226-224. Lucky Larsen var bara förnamnet, så mycket tur att jag visste inte var jag skulle ta vägen.
Nästa serie spelade jag bättre och vann igen på 224, sedan kom problemen. Jag mötte då en annan svensk!!!! Helt otroligt vi är två svenskar i topp 24, det tror jag aldrig har hänt innan! Marcus Berndt krossa i alla fall mig, Det fick honom att komma igång som fasen (ligger just nu 5:a) och mig att falla in i en svacka. Jag hade verkliga problem men de helt otroligt svåra banorna, lyckades vinna 2 av matcherna ändå och nästan en till. Fick stryk med en pinne mot Fagan. Men jag var inte het, missade några spärrar och kunde knappt slå strike. Nu kändes det som banorna var oljade från käglorna och uppåt, bollen svängde med en gång och skickade man de åt höger så var det bara att vinka hej då. Jag börjar verkligen förstå vad alla menar med att det är så tufft. Nog om det, tror nog ni förstått att det inte är tuba nu!
Jag ligger på 17:onde plats och nu ska jag sova!! Ska göra allt jag kan för att klättra plats för plats imorgon!

Round Robin, match 9-16:
Kan inte påstå att detta block blev vad jag hoppats på, banorna fortsätter bara bli tajtare och tajtare. Jag klarade inte av dem, försökte spela dem som jag gjort innan men jag fixade det bara inte. Dessutom missade jag ett par spärrar. Sämsta serien var inte sämre än 176, problemet var bara att det var inte en serie som var runt 180. Det var alla utom 2 som var över 200!! Jag beslutade mig för att spela de sista serierna runt 2:a pil och spikrakt! Det gjorde i alla fall mindre ont i kroppen, kan inte påstå att det fanns mer att spela på dock. Skillnaden mellan banparen blir mycket mindre det kanske är att föredra ändå.
Jag klarade precis av 1500 på dessa 8 serier och vann 3 matcher, föll som en fura i resultat listan. Sist i listan nu, plats 24 

Round Robin, match 17-24:
Jag inte påstå att jag kände mig direkt het inför det avslutande blocket av 8 serier, serier 43-50 för veckan!! Kroppen och handen var ganska medvetna om detta. Men jag försökte hela tiden puscha mig själv att försöka varje ruta. Det är inte varje dag man spelar round robin finalspel i US Open!! Jag bestämde mig också för att försöka spel rakt lite längre ut, runt 2:a pil.
Varje placering kan ju betyda poäng som jag kommer behöva ha för att klara mig till nästa års tour. 
Såhär efteråt är jag nöjd med mig själv att jag tog mig samman avslutade riktigt bra, istället för nästan 100 under på morgonen blev det nästan 100 över nu! Det förde mig upp till en 18:onde plats vilket är mer än godkänt, klart man vill mer men jag är mycket nöjd med denna tävling. Mina första US Open, men troligtvis inte min sista.
Det krävdes 210 i snitt över 50 serier för att nå topp 6 och TV finalen, det säger en del om hur tuff den här tävlingen är. Jag snittade 204.4 och vann 11 av mina 24 matcher. Bland annat slog jag 1:an på stegen, Norm Duke och då spelade rakare än vad han gjorde, det kändes coolt!!

Nu är det dags att packa ihop mina saker och åka hem till mina tjejer, som alltid ska det bli riktigt gott att komma hem!!

 

 

Martin Larsen
2011-02-27

« Tillbaka