PBA Cheetah Open, Fountain Valley, USA
20/1 - 22/1
http://www.pba.com/
Placering: 5:e

Befinner mig nu i Foutnain Valley söder om Los Angeles, helt klart ett behagligare klimat än hemma just nu (ca 20 grader). Det har varit mycket resande de sista dagarna med flyg till Las Vegas och sedan 4 timmar bil från Vegas till västkusten.
Denna tävling är ganska kort, träning imorgon Fredag och sedan bara 9 serier på Lördag. De 24 bästa (av ca 140) spelar sedan vidare på Söndag. Efter det blir det bilen tillbaka till Vegas och USBC Masters nästa vecka.

Träning:
En ska är säker, det kommer krävas en och annan strike för att nå topp 24:a i denna tävling. Problemet för mig är att det är en typ av spel som jag inte är direkt van vid. Normalt när vi spelar de kortare profilerna är det spel med Urethane eller klot som rullar väldigt mjukt och stabilt utifrån som gäller. Här kommer det kanke att fungera i början med sedan kommer spelet krypa innåt i banan och man kommer att behöva skruva mer än vi brukar göra på kortolja. Om man inte kan dra iväg bollen i 190 som McCune (han vann förra Cheetah tävlingen) gör. De bollarna som verkar vara bäst är solida klot som inte svänger så sent, typ Outlaw, Marvel, Prodigy eller Victory Road Solid. Kanske favoriten Hy-Road kan komma in i spel senare i spel passet.

Kval:
Jaha, det finns en hel del saker att skriva om, men jag ska försöka fatta mig kort så jag hinner sova lite innan det är dags för FINALSPEL!!
Denna profilen är ju normalt sett vänlig och siffrorna brukar bli höga, men om de brukar vara så här höga vet jag inte. Helt skadade siffror!! Kvalet vanns av Dino Castillio, han slog 2 stycken 300:a serier och snittade 257 på nio serier! 
Jag började mitt pass med siffror i den klassen, 516 första 2. I serie 3 blev det dock problem, ena banan strulade och jag var på väg att spela ner mig. Men en kanon avslutning med 5 kryss från ingenstans gjorde att det blev 210, det var på inget sett en bra siffra idag men ändå var det nog just denna serie som gjorde att jag kunde ta mig vidare. Tackvare att jag räddade den serien kände jag att jag kunde vara med och slåss. Serierna efter den var ok 247, 258, 290, 239!! I näst sista serien började jag lämna 10:an kvar lite väl ofta, men det är svårt att byta boll när man har haft en sådan bra reaktion under en lång tid. Fast i detta gänget, när banorna blir så här lätta gäller det att inte släppa foten från gasen. Att jag inte bytade boll höll på att kosta mig final platsen, jag hade använt 2 olika Outlaw hela tiden och några rutor in i sista serien var jag tvungen att byta. Det blev en halvmatt Hy-Road och det var nog rätt beslut fast det blev problem ändå. Den högra banan på sista banparet var mycket tajtare än de andra, försökte då slå lite lösare och var på väg att rädda en bra sista serie. 1 tomruta tidigt i serien och 2 dubblar i andra delen betydde att jag troligtvis behövde en spärr för att vara klar. Givetvis avslutade jag på den högra banan och trodde jag slog ett bra slag, men jag blev skapligt besviken när jag lämnade 2-8-10 kvar. Troligtvis lite hårt men jag trodde helt klart den skulle orka tillbaka. 189 i sista serien, usch var tungt efter alla dessa bra serier. Nu väntade en seg väntan som pendlade mellan hopp och förtvivlan, till slut visade det sig att Lucky Larsen var här!! Sista man in, så glad!!

Final, topp 24:
Söndag kl: 09:00 lokal tid (-9 timmar från Sv tid). Vi spelar Round Robin (man mot man) fast bara mot hälften av spelarna, så det är 12 serier matchspel plus en utjämnings serie.

När man går in i finalspelet som sista man har man ju inget att förlora, bara att sikta uppåt och det var precis vad jag gjorde. Jag snittade 250 de första 5 serierna och då ska man ju inte gnälla, men! När banorna blir så här lätta gäller det att ta vara på alla chanser man får att skjuta "riktigt" höga serier och tyvärr gjorde jag inte det. I ett par av serierna avslutade jag med mindre bra slag och potensiella 270 serier blev 250. Nu hade jag ändå lite flyt med mina motståndare så lla de 5 första serierna räckte till seger och 30 bonus pinnar. Skapligt start alltså, 5 av 5 vinster och det var nära att det kunde blivit 6 av 6. Men tyvärr slutade min Outlaw att slå strike och jag testade då en ny borrad Modern Marvel, den såg bättre ut men jag fick ingen kanon koll på det banparet. Samma sak var det dock för Josh Blanchard som jag spelade mot. Inför sista rutan hade jag allt i egna händer, jag behövde första strajken i 10:onde. Tyvärlämande jag då 2-8-10 för andra gången (första gången i kvalets sista ruta) i ett viktigt läge och det blev torsk. Men detta passet tog mig från 24 till 11:e plats.

Andra delen av matchspelet blev en riktigt höjdare där jag tog tillvara på fler chanser än i första. Jag började dock med att ge bort första serien till Stuart efter att ha satt upp ett stort hål i 11:e rutan, 265 och förlust. Men min härliga Outlaw rullade på fint och i 2:a serien satte 6 goa kryss på slutet för att slå Denny Wiseman, därefter ytterligare 12 trevliga kryss för att slå min första 300-ing i ordinarie PBA tävling!! Tyvärr slutade den raden efter 2 kryss i serie 4:a, men 20 raka kryss hjälper till i jakten på en stegfinal plats. 258 i 4:e och vinst. Sedan blev det problem, min boll började svänga för tidigt och när jag flyttade in lämnade jag 10:an kvar. Då var det dags för nästa nyborrade boll, en Bandit! Räddade 5:e serien till 224, dok inte näre vinst men ändå skönt att rädda en serie. Inför 6:e serien flyttade jag från låga delen av hallen till höga, vilket visade sig vara helt ok. En lite för hård boll ifrån min andra 300-ing för dagen, för tredje gången 2-8-10 kvar. Men 297 tog mig upp till en bra 4:e plats, 1581 på dessa 6 var ju inget skämma över heller.

Nu var det "bara" en utjämnings serie kvar, jag mötte 3:e seedade Duke och hade 70 pinnar ner till Weber på 5:e plats. Efter några minuters träning bestämde jag mig för att spela Hy-Road, den såg bättre ut än Bandit, ett beslut som kanske kostade mig en stegfinal plats. Duke spelade riktigt bra och gav mig aldrig någon chans för att jag började lite stelt. Men efter 4:a kryss från ruta 4:a kändes det bättre och jag var nöjd med slaget i ruta 8:a också. Men men men, något gjorde att bollen inte ville svänga tillräckligt, kan tyvärr inte säg om det var lite hårt, kanske aningen innåt, vet f-n inte slaget kändes bra och ändå lämnade jag den f-rbannade 2-8-10 igen!!! Jag lämnade den uppställning totalt 5 gånger i denna tävlingen, men den kostade mig chansen att vinna. Jag fick ändå en sista chans då Pete lämnade 10:an kvar i sista rutan, då behövde jag dubbla, tyvärr gjorde jag samma sak. 10:an kvar och rullgardin ner. Svårt att vara glad för så många bra slag när man skulle behövt ett till!! 
McCune försvarade sin Cheetah seger från förra året, helt otroligt hur man kan slå så hårt och ha någon form av sikte. Själv blev jag alltså 5:a och kan bara säga att jag samlade på mig mer rutin som förhoppningsvis kan hjälpa mig vinna vid ett annat tillfälle!


 

 

Martin Larsen
2012-01-22

« Tillbaka