69th US Open, New Jersey, USA
20/2 - 26/2
http://www.pba.com/

Träning:
När det inte ens känns lätt när man tränar vet man i alla fall att det kommer bli tufft! Den 42 fot långa, helt platta US Open profilen tillsammans med helt nya käglor gör inte att man känner som en kung på banorna! När man tittade sig omkring så kändes det som ungefär hälften av alla slag missade 1:an.
Profilen känns ganska snabb ibörjan och missa man det minsta till höger missar man 1:an och det kommer nog göra att många kommer att börja spela banan ganska långt in och det i sin tur kommer att banorna ganska snabbt kommer torka upp och spelet kommer bli väldigt långt in i banan. Som vanligt i denna tävling.
Det är 3 starter per dag och vi kommer spela 6 serier per dag i 3 dagar, 2 av dagarna spelar man på nyoljade banor och en på "burn" (2:a start efter oljning). Jag spelar B squaden och vi spelar första passet på "burn", så det gäller att vara kompis med 6:e pil för det är runt den regionen i banan man kommer hålla till.

Kval serie 1-6, "burn":
Jag har ju varit med och vunnit VM, ibland känner jag mig också som en Världsmästare, men så kommer dagar som denna! Då man bara inte kan förstå hur det är möjligt att skjuta 1400. Jag spelade banpraet bredvid Brian Kretzer och han fick banorna att se ut som tuba! Tror knappt han missade fickan mer än 5 gånger, själv hade jag problem att träffa fickan 5 gånger per serie.
Jag började ändå ganska bra, 224 med ett klipp i ruta 8 och sedan gjorde 202 i serie 2. So far so good!! Sedan blev det ordentliga problem, 169 gånger 3!!! Det har nog aldrig hänt innan, under 2 serier hade jag ingen dubbel och givetvis passade jag på att klippa 3-6 två gånger. 3 klipp var de enda miss jag hade och jag hade många chanser. Så spärrspelet var helt ok. Det är svårt att beskriva men detta är så svårt att man ibland bara vill packa väskorna och ge upp, samtidigt finns det då spelare som är grymt bra på just detta spelet. Så det ska ju kunna gå att lära sig, men spel runt 6-7 pil hör inte till de grunderna vi lär oss hemma i Sverige/Europa. Känslan jag hade var att så fort jag öppnade spel linjen lite för mycket missade jag 1:an och när jag försökte spela tajtare svängde bollen med en gång och träffade mitt på 1:an. Kanske spelade jag med för blanka klot, kanske försökte jag mjuka för mycket, många kanske men en sak är säker. Jag gjorde inte rätt!!!
Men det är 12 serier kvar, hoppas bara jag klarar nyoljat bättre. Skulle tro det kommer krävas ca 30-40 under par efter 18 serier för att klara cuten, det är SÅ svårt! Det fick tyvärr min kära klubbkompis, Micke Ahlqvist också erfara, han berätade att han inte kunde tro attt det skulle vara så här "marigt" efter att han haft en dubbel och en trippel under sina 6 serier!

Kval serie 7-12, nyoljat:
Ett litet steg i rätt riktning, nyoljat var i alla fall lite bättre för min del. Fortfarande väldigt tuffa banor och framför allt tufft när man byter bana. Många gånger kändes det som att man fick offra 4-5 rutor innan man hade en aning om hur banan skulle spelas. Många väljer att spela väldigt långt in även på nyoljade banor, själv började runt 3:e pil, men var ganska ensam om det så i andra serien fick jag börja flytta (runt 5:e pil ett litet tag men på slutet var det 6:e pil igen). Första serien var bra 215 med mersmak, men serie 2 var en riktigt US Open serie, allt från vänster träff till missa 1:an åt höger. Många tomrutor och ingen dubbel, 164 var inte vad jag hoppast på efter 1:a serien. Efter ett par rutor i serie 3 och bytet från Modern Marvel till Marvel Pearl började spela ganska bra, gjorde 70 över serie 3-5 och tyckte jag hade ok koll. Tyvärr var det sista banparet riktigt ruttet, höger banan satte jag 4:a kryss men tyvärr var vänster banan helt knas. 187 utan dubbel var inte alls vad jag hoppats efter de serierna innan, men sådant händer hela tiden i denna tävlingen. Jag spelar bara inte tillräckligt bra för att vara med där uppe, efter 1237 idag gäller det nu bara att jaga 98:onde platen så jag får spela 8 serier till.

Kval serie 13-18, nyoljat:
Idag kändes det verkligen som att jag var på "G" ett tag, men det ville aldrig riktigt lossna. Två slag ändrade saker och ting idag, i ruta 5 i första serien ställde jag 4-9 och innan dess hade jag redan en tomruta och ingen dubbel, så att spärra den och sedan sätta 4:a kryss kändes riktigt bra och efter det spelade jag rätt bra. Totalt 2 tomrutor första 4:a serierna och inför sista rutan i 4:e serien hade jag chans att skjuta höga 230, men då stog 9:an kvar på ett kanon slag och det blev "bara" 217. Det kändes tungt att ha spelat såpass bra och ändå hade jag bara 45-50 över pari. Med en blandning av ett svårt banpar och att jag kanske ville jaga lite högre siffror blev det tyvärr bara 177 i 5:e serien och sedan spärrade jag 1-10 uppställningar 2 gånger i sista serien för att få ihop 196 och 1221 totalt för dagen. Som sagt det kändes som det skulle kunnat vara betydligt mer idag, men mina 10 under pari över dessa 18 serier räcker iallafall för att få spela nästa runda. 
Jag ligger just nu 72:a och klarade cutten med 56 pinnar, tyvärr är det väldigt långt upp till topp 24 (159 pinnar), men man vet aldrig, mycket kan hända på 8:a serier (fast jag behöver ett mirakel!).
Detta passet spelades ju på nyoljade banor, trots det spelade jag 4:a serier runt 6:e pil! Det går bara inte att spela till höger i banan så alla börjar vänster om 4:e pil och det tar bara ett par serier innan vi är inne vid 6:e pil.

Cashers round, serie 19-26 (nyoljat):
Skulle det gå att göra det omöjliga? Började med trippel och tänkte kanske, sedan 4-9 och då kändes det tungt igen, det vänder fort i detta spelet! Så höll det på ett par gånger, efter 3 serier var det kört efter 6 fanns det en liten chans igen men sedan blev det så där torrt igen och jag har inte fattat hur man ska lyckas strjaka då.
Precis som innan kröp spelet djupt in i banan fort och i serie 5 var jag tvungen att börja lofta inne vid 6:e pil, det funkade verkligen bra i 2 serier. Men när det blev för torrt där lyckades jag inte kasta bollen tillräckligt långt. De känns bara som att ju mer jag tar i och försöker få ner bollen i banan ju mer och tidigare svänger den. Lite segt att avsluta med 350 efter att ha spelat riktigt bra ett tag, men så är det. Detta var inte min vecka, 1626 idag och totalt 16 pinnar över pari på mina 24:a serier. Det räckte för att sno åt sig plats nummer 62 av 396, det ser ju inte så illa ut?! Men helt klart inte vad jag hoppast på!
Förra årets US Open var det tuffaste jag spelat, men detta året var banorna ännu värre. På hela dagens 8: serier gick cuten för topp 24 upp 27 pinnar!!
Sammanfattingsvis är jag nöjd med spärrspelet, inga enkel miss på 26 serier och överla sett bra spärrat. Tyvärr klippte jag ca 7-8 stycken olika uppställningar och missad ett gäng 1-2-10 uppställningar men sådana uppställningar beror mer på dåliga första slag. Tyvärr har jag för många sådana misstag, jag var helt enkelt aldrig riktigt nära att nå en plats ibland de 24:a bästa

 

Martin Larsen
2012-02-24

« Tillbaka