Qatar Bowling Open, Doha, Qatar
12/12 - 15/12
http://www.qatarbowlingfederation.com/
Placering: 4:e

1:a starten:
Här nere i Doha spelar vi på en 39 fots profil som verkar vara lite svårare än medium, men efter förra helgens läger i Nässjö med Ted Thompson från Kegel så är det klart att man tänker lite extra på hur banorna eventuellt lutar. Det har inte gjorts några mätningar här men jag skulle sätta en slant på att kanterna i många fall lutar ner mot rännan, trots att profilen säger att spelet borde vara strax innanför 2:a pil gör banorna att många väljer en linje längre in i banan. Det gjorde jag också, det blev Roto Grips nya boll, Disturbed som rullade runt ribba 17 i början. Jag kände mig lite små stel och inte helt säker på hur jag skulle släppa bollen men lyckades i alla fall göra 226 i första och det kändes som jag borde gjort minst lika mycket i andra men ett felbeslut mot slutet av serien efter att jag haft lite dålig carry resulterade i en tomruta och det blev bara 200. Spelet kröp längre in i banan ganska fort och jag bytade till Marvel Pearl i serie 3, 258, 196 innan det var dags för nytt byte då till Hy-Road och samtidigt mer vänster flytt. Sista 2 serierna spelade jag nog bäst för dagen,  då var spelet mellan 5-6 pil. Jag träffade fickan helt ok men lyckades inte riktigt få till raderna, dock 2 starka avslutningar för 225, 236. Totalt blev det 1341 vilket med största säkerhet är fullt tillräckligt för att knipa en plats ibland de 36. 
Det blir minst ett försök till att slå en högra score för att försöka ta en plats i topp 9, de får en bye i finalen.

Start 2:
I denna starten var huvud målet att försöka förbättra mitt resultat för att kunna ta en plats i topp 9, de får en bye i Lördagens finalspel. Till en början såg det också ut att kunna bli så, jag valde att börja spela med min Dagger och den rullade väldigt bra i första serien. 247 och det kändes som jag hade lite marginaler och spelade helt ok, tyvärr var nästa banpar inte alls så trevligt. De hade spelats mycket längre in i banan och jag fick flytta 7 stav vänster och byta boll innan jag hittade något bra spel. Lyckades ändå göra 226, ungefär samma sak i nästa serie, behövde inte flytta lika mycket men en hel del letande innan jag visste var jag skulle göra. Tyvärr höll det på så hela passet, jag fick hålla på och leta alldeles för mycket och rutorna bara flög iväg. Till slut kom det ju 2 serier runt 190 och mina chanser att slå högt var borta.
Det blev 1295, det bästa med detta passet var att spelet kändes ok och att jag nu har några fler alternativ inför finalen. Tror inte jag kommer försöka kvala mer. Hoppas på att spara kryssen och använda dem i första final steget istället.

Final:
I första finalpasset var vi 39 spelare som skulle spela 6 serier för att 19 skulle gå vidare. Banorna har varit ganska luriga och jag trodde att det skulle krävas 50-60 över för att klara sig. Samtidigt som jag startade bra och hade 70 över efter 2 så var visdade överiga fältet att det trolgtvis inte skulle krävas mer än 30-40 över. Efter 4:a serie var jag nästan 100 över och då är det svåraste att inte trilla in i dumma mentala tankar eller slå av på tackten. Det kan gå rätt fort nerför, min plan var att spela på som jag gjort, ganska tajt närmare 5:e pil och bara försöka hålla ihop spelet. Men helt plötsligt såg det skit dåligt ut och jag var tvungen att försöka göra något efter 2 tomrutor. Lyckades inte slå någon dubbel så det belv 172 i 5:e, trots det hade jag 40 pinnar ner till cuten och lyckades täcka de första rutor i sista serien innan jag hittade ett bra läge och efter en trippel i mitten av serien kändes det lugnt. 1286 blev det och cuten hamnade på 1231.  

I andra blocket var förusättningarna lite annorlunda, 28 spelare inklusive ett gäng av de absolut bästa i världen skulle spela 6 serier i jakten på en plats i topp 4!
Jag kände med en gång att jag hade en ganska bra lottning, jag flyttade efter spelare som jag visste skulle spela upp banan ok. När jag dessutom fick en bra start och ände att spelet stämde så tändes ju såklart tanken på att det finns en chans! Tyvärr sumpade jag ett riktigt bra läge att hänga med uppe i toppen i min 4:e serie, jag hade börjat med 88 över efter 3 men löste inte det 4:e banparet. Först problem med en bana och när jag väl löste den slog jag för dåliga slag för att kryssa på den banan jag hade koll på. Lätt irriterad gick jag över till nästa banpar och snacka om att min tävlings högsta serie kom i ett skapligt läge!! Helt plötsligt släppte jag bollen kanon och fick marginaler både i banan i kägelhögen, med en hel del bra slag en skopa mylla dundrade jag in 290 i den serien!! Gick från att vara en bit utanför cuten till att leda fältet ha 40 pinnar till 5:e platsen!!
I sista serien hade jag bara en tanke i huvudet, ge järnet, inget annat. Det belv också en barg och dalbane serie. Alla kryss på höger banan, men 2 av de 4:a först på vänster banan var stora hål. Givetvis skulle jag också slå sista rutan på vänster banan, dubbel innan och ett kryss till så skulle finalplatsen vara stenklar. Men lite kort i amren och bollen träffade lite högt, jag hoppades allt jag kunde men 4-9 stog kvar. Efter lite undersökningar från läktaren och lite fördröjning från min sida att slå spärren visade det sig att jag inte behövde ta den, saken var klar jag fixade 4:e plasten med ganska god marginal till slut!
Efter att ha varit nära ett par gånger här nere kändes det verkligen skönt att äntligen ge mig chansen att vinna!!

Tackvare min mindre bra sista serie blev jag 4:a och fick nu möta "The Big Finn", vilket kanske inte är en dröm lottning. Men jag har faktiskt ok statistik mot honom så jag vet att det går och slå han. Mika spelade också på en för honom ganska mänsklig nivå, tyvärr hittade jag inte alls det liret som jag haft på nyoljat hela tiden innan. Kanske det berodde på att Mika spelade precis innanför där jag ville spela vilket gjorde att jag behövde spela lite hårdare och det gjorde i sin tur att 10:an inte ville ramla. När jag sedan testade att gå innåt hade jag inga marginaler och då kom de dåliga slagen allt för tätt. När man möter Mika och har lämnar 10:an ett par gånger, 4:an och 9:an någon gång då måste de andra slagen vara riktigt bra och så var inte fallet för mig. Jag spelade för dåligt för att få någon riktig press på gubben, lite tråkigt men så är det ibland.

Mina favorit klot Nomad Dagger och Hy-Road var nära att göra mig ordentligt glad, nu får jag nöja mig med att vara nöjd över en bra tävling. Ett kvitto på att min träning med Stenis för någon vecka sedan var ett steg i rätt riktning, nu ska jag se till att ta ett steg till i Saudi!! 
 

 

Martin Larsen
2012-12-17

« Tillbaka