Kingdom International Open, Riyadh, Saudi Arabien
17/12 - 21/12
http://www.abf-online.org/results/6thsaudi.htm
Placering: 1:a

Innan:
Kvalet spelas över 6 + 6 serier med möjlighet till en re-entry för att byta bort ditt sämsta block. Sedan går minst 27 spelare vidare plus ett antal Saudi spelare. Totalt kvalar 32 stycken in till finalen. 3+bästa saudi får en bye.
Jag och Kalle spelar B squad, de flesta PBA grabbarna i är i A squaden.
Profilen ligger ute på deras hemsida (www.ubcriyadh.com)och den är 41 fot lång, historien säger att vänsterhänta brukar dominera här, det kanske är därför profilen inte ser lika ut på höger och vänster sidan.

Kval, serie 1-6:
I starten innan oss visade proffsen att det var fullt möjligt att skjuta högt, Mika i topp (som vanligt:-) på 1445, Bill 1435 och Tommy 1402. Banorna såg helt ok ut, det svåra verkade vara att välta 10:an.
Precis så kändes det för mig också, trots att jag inte spelade jätte bra i början så lyckades jag träffa fickan och fick lite mer kryss än jag förtjänade. När jag sedan började spela lite bättre lämnade jag 10:an många gånger innan jag lyckades lura den igen på slutet.
Det blev Disturbed some rullade större delen av första havlan och sedan Hy-Road, inga konstigheter så långt. Men det gällde verkligen att se till att bollen inte rullade ut eller träffade tunt då blev det med största sannolikhet 10:an kvar. Mina serier var mellan 193 och 247, totalt blev det 1358 och en 4:e plats efter första dagen.
Det är väldigt lite spelare här, kanske tiden innan jul och den höga start avgiften skrämt iväg många, så att klara cuten ska inte behöva vara något problem. Topp 3 för en bye blir lite värre, men det blir till försöka få lite press på stor fräsarna i morgon.

Kval, serie 7-12:
Tackvare att jag lyckades tömma hälften av mina sista rutor idag blev det inte mycket till press på stor fräsarna, istället blev dagen en transport sträcka med test av lite olika lösningar för att få loss käglorna. Jag valde att testa Marvel Pearl från början och den rullar lite annorlunda än min Disturbed med med ungefär samma resultat, på slutet känns fortfarande Hy-Road bäst. Jag hade chansen att skjuta högt ett par gånger men den rätta focusen var inte på plats idag, 1333 blev det i alla fall och det räckte till 6:e högsta resultatet över de 12 serier vi spelat. 48 pinnar för lite för en bye just nu. Det kan ändras om någon väljer att spela en re-entry i morgon för "endast" 400usd!! Det blir troligtvis inte så många, istället verkar det som vi ska ut och testa på golf i öknen!! Återkommer med hur det gick!

För er som undrar vad som hänt med Kalle så fortsätter hans flyt, INTE!!! Missade final med 2 pinnar i Qatar förra veckan och nu har fått så ont i ryggen att han inte kunde spela idag (knappt igår heller). Han ska försöka få en kiropraktor att fixa det imorgon så kanske han kan göa ett försök att spela i morgon eftermiddag.

Semifinal:
Ska jag vara ärlig så får jag nog säga att för min del var jag nog själv min största motståndare idag. Som jag spelat här innan och i detta ganska bleka startfältet borde jag bara klara mig bland de 11:a. Kommer man lite fel det i sådana pass kan huvudet ställa till det ordentligt, när jag då började med att ställa 4-6 i första rutan och 7-10 i 3:e så är det ju inte utan de där tankarna dyker upp. Men när jag bytte boll från Disturbed till Marvel Pearl ändrade huvudet ganska snabbt, jag krssade nämligen hela vägen till sista slaget och tog ledningen på 246! 
Egentligen var det bara en sak till som är värt att nämna om detta blocket och det var att jag tyvärr inte kunde ta vara på de 9:o raka kryssen jag började 7:e serien med, en 300-ing hade ju suttit fint men jag missade utåt och lämnade 2-4 kvar. Bill O'Niell var först på 1857 och jag 2:a på 1834, med hela 200 pinnars marginal till cuten!!
Nu har jag gjort det jag bara skulle göra, tagit mig till topp 16, i morgon började tävlingen på riktigt (och slutar:-)!!

Blandade aktiviteter:
Som jag skrev innan var vi och svinga lite med golf klubbor i Onsdags, vi trodde det skulle bli spel på en sandbana men istället blev det en ok par 3 bana på gräs. När man är Saudi Arabien för väntar man sig att man ska behöva ta på sig windstoppern för att det regnar, men precis så blev det!! Visst, det höll bara på en liten stund men ändå. 
Jag hoppas verkligen att det gr bra att vinna 2 tävlingar här nere för min första seger kom på golfbanan ihop med Yousif från Bahrain och Josh Blanchard. Spelade för övrigt med Tommy Jones och Bill O'Niell, Tommy är rätt duktig golafre och han var den enda som lyckades göra några birdie, Bill därimot lyckades med konstycket att bomba in 14 bogeys!!

Idag (Torsdag) åkte vi 1 timma rätt ut i öknen, där ute hade de 4-hjulingar, kameler, hästar, volleyboll och hel grillat lamm.
Det verkar som sådana aktiviterter är det sättet man normalt roar sig på här nere och jag måste ju säga att det var rätt kul, kanske inget jag skulle vilja göra varje vecka men verkligen kul att ha gjort det. Kamlerna var skapligt mycket större än jag trodde och det var en mäktig känsla att sitta uppe dessa stora djur, som tur är var den snäll och inte kastade av mig!! 
Vid förra årets tävling var det 2 killar som skadade sig ordentligt på denna fest, Dom Barret bröt revbn och nyckelben, en kuwaiter bröt lårbenet bär de körde järnet med mycket kraftfulla 4-hjulingar. Med det i bakhuvudet tog de flesta de lite lugnare i år, dessutom var det "bara" 250 kubikare nu och inte värstingarna, men de gick fort så det räckte!! Tack och lov inga skador i år!! För övrigt gäller det också resan dit och hem, de kör som idioter här nere!! Helt klart bland de västa jag sett! 

Final:
Nu är det Julafton igen!! Trots att det bara är 3 dagar sedan det var julafton på riktigt för min del!! Direkt efter finalspelet var det full fart med en massa fotograferingar och autograf skrivningar sedan till flygplatsen där det inte fanns något fungerande internet och väl hemma har inte tiden funnits tid för att uppdatera min sida efter denna fantastiska tävling!
Så här gick det i alla fall till när Jultomten kom med fin fin julklapp till Mr Larsen nere i Riyadh!!

För att kvala in till stegfinalen (topp 5) spelade vi 8 serier, målet var så klart att ta en av de platserna. Men efter en riktigt stabil start med 3 serier runt 230 (Marvel Pearl) och sedan ett kanon boll byte (Hy-Road) i precis rätt tid (2:a rutan 4:e serien) som resulterade i 256, 268 så gled målet mer och mer in på att försöka ta 1:a platsen på stegen. Som 1:a på stegen fick man nämligen 2 chanser att vinna tävlingen. Fram till nu hade jag helt klart en av de bästa reaktionen både på banan och inte minst i kägel högen. Det kändes som min strike ficka var en hel del större än spelare som Mika, Tommy, Dominic och Bill, det är man vill att ska kännas! Den andra spelaren i fältet som verkade ha samma känsla var Yousif Falah från Bahrain, skillanden var dock att för Yousif blev det bättre och bättre medan jag tappade lite av min goa reaktion bland käglorna mot slutet. Jag kämpade och slet men lyckades inte få några strike rader i mina sista 2 serier. 213, 205 blev tyvärr för lite för att hålla undan för en vilt strajkande Yousif. Han gjorde 255 i sista för att gå förbi mig med 35 pinnar.
Jag blev alltså 2:a och det var ju helt klart inte illa, 1871 fick jag ihop och Andrew Frawley som blev 5:a hade 1793. Där i mellan fanns Dominic Barrett och Tommy Jones.

Stegfinalen:
Första matchen i stegen gick mellan Dom, Tommy och Andrew, där spelade Dominic grymt bra och hans 279 såg till att Tommy (4:a) och Andrew (5:a) hade spelat färdigt.
Nytt banpar och nyoljat (som tur var:-) till min match mot Dominic. Det banparet kändes helt klart tajtare än tidigare på dagen, det gjorde att både jag och Dominic valde att inte spela med våra Marvel Pearl istället blev det Defiant Soul för Dom och Disturbed för min del.
Jag fick greppet om serien tidigt men kunde aldrig dra ifrån men mot slutet hade jag chans att stänga matchen. Tyvärr spärrade jag bara 9:onde rutan och lyckades bara sätta första strajken i sista rutan det gjorde att Dominic bara behövde strajka en gång i sista rutan.
Så bra som han spelade i matchen innan och så bra som han är trodde jag att det var slut för min del nu. Men då visste jag ju inte att han på något märkligt sätt skulle slå ett av sina absolut sämsta slag i ett måste läge någonsin, 3 käglor i höger hörnet var nog inte vad någon i hela hallen trodde skulle hända!! 223 mot 212 till min fördel, final!!!

För att vinna tävlingen behövde jag nu slå Yousif 2 gånger och om jag på något sätt varit tveksam över om denna dag var min så blev denna första serien helt klart ett kvitto på det var min dag!
Denna gången hade jag läge att stänga serien i sista rutan men slog ett riktigt skit slag, 3-4-6-7 kvar. Nu behövde jag spärra den för att Yousif skulle behöva srajka, det gjode jag inte så nu behövde Yuosif bara spärra sista rutan för att vinna tävlingen. Så många dumma tankar som flög igenom mitt huvud, jag hade mentalt börjat packa ihop mina väskor och var på väg hem. Men som sagt, det var min dag, Yousif kontrade med att lämna 2-4-10 i sista rutan och den kunde han inte spärra så jag vann första serien med 200 mot 192. Snacka om LLLLLLLLuckyLarsen!!
När vi sedan gick in i sista serien var ingen av oss direkt jätte starka mentalt efter våra sista rutor men klart att Yuosif var mer tagen än jag. Nu gällde det att ta vara på denna bjudning och jag började också med en dubbel medan han tömde en ruta till., serien rullade på jag spelade inte på topp med Yuosif var verkligen inte het, när han tömde ruta 8:a och det var min tur att avsluta kunde jag äntligen ta vara på chanse att stänga matchen!! Dubbel i ruta 8-9 och saken var klar, jag vann 200 mot 159!! Vilken dag, en perfekt blandning mellan bra spel och en hel del mylla!!
Helt underbart att stå högst upp på pallen igen, vilken julklapp!!!

Gissa om det kändes ok att flyga hem till familjen lagom till jul med en 4:e plats och en seger i baggaget!!!
 

 

 

Martin Larsen
2012-12-24

« Tillbaka