EBT Masters 2014, Tilburg, Holland
3/3 - 3/3
http://www.ebtmasters2014.eu
Placering: 2:a

Topp 12 (minus 4-5 spelare som tackat nej då de spelar WBT nere i mellanöstern, tror 16:onde rankade var sista som kom in) från 2013 års Europa tour ranking ska göra upp i en tävling över 12 serier på en 40 fots profil som liknar den vi spelade på i Hammer Bronzen Schietspoel tournament dagarna innan. På pappret ska denna profilen var lite tuffare.
Två 6 seriers pass med paus och omoljning imellan ska spelas innan topp 3 spelar stegfinal.

Serie 1-6:
Profilen var lite tuffare än under tävlingen helt klart en vettig profil där det krävdes lite mer av oss spelare. Jag hade fokus på min teknik under hela dagen, mina tankar efter tävling var att försöka skjuta ut bollen rakare och hålla svingen nära kroppen med lite mindre twist i baksvingen.
Till en början var det bara några bra slag men med tiden blev det lite bättre hela tiden, jag hade fortfarande svårt att hitta någon bra reaktion i banan men i 5:e serien fick jag i alla fall till serien som gjorde att jag var med i matchen efter 6 serier. Jag gjorde 275 då och fick ihop 1328, delad 4:a och bara några pinnar från topp 3, dock 52 pinnar efter Robban toppade i halv tid.
Jag spelade med lite olika klot men IQ Tour var den som kryssade mest.

Serie 7-12:
Nyoljade banor och andra sidan av hallen och det kändes ganska snabbt att det var lite skillnad på banorna. Lite mindre friktion utåt gjorde att vi började flytta innåt i banan fortare, men mindre marginaler när man missade utåt eller slog för hårt. Det visade sig också att något banpar var bättre än de andra, jag började med IQ Tour Fusion denna gången och hade 221, 179, 221. Det gjorde att jag tappat lite men fortfarande var med, i 4:e seriern kom draget som ändrade dagen för mig. Efter att ha testat igenom väskan lite i ett försök att hitta en lösning kom chansen till Marvel Pearl, då ganska långt in i banan och ganska löst, mjuk skruva brukar vi kalla det. I samma serie gjorde Pasi Uotila ett likande drag när han tog fram Hy-Road. Efter det kryssade vi två mer än alla andra, de flesta fick stora problem. Väldigt många tomrutor och inte speciellt mycket strike, det är såklart en ganska skön känsla när man ser sådant samtdigt som ens egen reaktion är helt ok. Nu gällde det bara att ta vara på den chansen, vilket jag lyckades göra. Tyvärr inte lika bra som Pasi men tillräckligt bra för att knipa andra plasten och få chansen att vinna årets Masters slutspel.
1334 blev det detta passet och det var 47 mindre än Pasi men 67 pinnar ner till 4:e platsen (Robban), 3:a blev engelsmannen Richie Teece. 

Stegfinalen:
Semifinal mort Teece och denna matchen slutade med en ganska stor seger för mig, 247-187 men det var ändå lite drama. Jag började tex med att missa 10:an, väldigt klantigt och inte så man vill börja en sådan här match. Men i 3:e rutan kom dagens snackis, efter att Teece börjat med en dubbel lämnade han 4-9 kvar. Så långt inget konstigt, den stog kvar ganska ofta nere i Tilburg främst på grund av Twister käglorna. Men när han skulle spärra träffade han 4:an mitt på och den studsade upp, träffade grinden och sedan rullade sakta ner mot 9:an och lyckades precis välta den. Regelrätt eller ej???
Maskiner där nere är ganska långsamma och situtionen hade hänt ett par gånger innan men ändå var det inte 100% klart, puttade grinden fart på käglan eller bara studsade den imot grinden?? Jag är fortfarande inte säker men spärren dömdes bort då man trodde grinden puttat till käglan. Kanske var det det som gjorde att han inte spelade så bra resten av serien??

Final mot Pasi, 4:e året i rad jag spelar final i denna tävling mot en finne. Helt klart ute efter att redusera till 2-2, men så blev det intecrying. Vi höll ganska jämna steg i början men i mitten av serien slog jag 2 skit slag och den ena resulterade i 2-10 och miss. Efter det hade Pasi det i egna händer, vi hade lite problem med höger banan som var tajtare och jag skulle avsluta där. I ruta nio slog jag strike och det gjorde att Pasi var tvungen att sätta strike i ruta 9, 10 och 11 för att stänga ute mig. När han slog ett kanon slag på den svåra banan först förstod jag att det troligtvis skulle vara kört, vilket det också var. Jag fick gå upp i sista rutan utan chans till vinst, tråkigt men rättvist han spelade bättre än mig och jag får vara ganska nöjd med 2:a platsen. Helt klart ett steg åt rätt håll efter det dåliga spelet i tävlingen innan.
Det är 2 stora tävlinger till de närmaste veckorna (Kuwait och Munchen), får jobba vidare på tekniken och hoppas på bättre boll reaktion i dessa tävlingarna.

 

Martin Larsen
2014-03-04

« Tillbaka