Elit SM, Jönköping, Sverige
19/4 - 21/4
http://www.swebowl.se
Placering: 1:a

Snart dags att packa väskorna och åka till Bowling Arena i Jönköping, det blir nog en hel del väskor.
Elit SM spelas nämligen på 4:a olika profiler och denna gången har man inte gjor det lätt för oss, 4:a olika WTBA profiler kommer användas och de är allt från 33 till 47 fot långa!
Jag ska göra allt jag kan för att försöka försvara min titel från 2013.

Serie 1-6, Tokyo 43 fot:
Första passet är över, som brukligt i en tävling med ett långt format är huvudsaken att inte hamna för långt efter. Man kan inte vinna tävlingen dag 1 men man kan i stort sett förlora den. Jag hade det i huvudet när jag valde att spela med stabila klot i början trots att det inte såg kanon ut. Efter några slag med Hyer Cell spelade jag sedan med Marvel S i 3 serier, en hel del slag som inte var perfekta med blev strike andå, det var beviset på att klot valet var rätt. Därimot blev det inte alls rätt när jag skulle byta boll i 4:e serien, jag trodde att det skulle finnas ett ställe att bryta bollen på lite längre ut om bollen bara tog tillräckligt tidigt men jag hade fel. Det visade sig tydligt när slagen som innan strajkat nu blev olika hål. Efter 166 i den serien lyckades jag till slut hitta rätt med boll och linjeval, en ny IQ Tour Fusion med en ganska tajt linje runt 4:e pil blev valet som visade sig vara rätt. Lyckades avsluta blocket med 2 serier över 240 och 1342 är en helt ok start. 6:a efter spelet på Tokyo, ca 90 pinnar efter dagens suverän, Christer Danielsson som slog 1433. Men mer viktigt, ca 130 pinnar före cuten till topp 32, det är första cuten som kommer gå efter 12 serier.

Serie 7-12, Atlanta 38 fot:
En trög start denna morgon, tog beslutet att börja med urethane men det var nog inte helt rätt. Väldigt mycket 10:an kvar, sedan bytade jag till Prodigy, det var fel nummer 2. Blev inte rätt förän jag tog fram Hyper Cell i sista rutan, 193 med trippel i sista. Efter det spelade jag rätt mycket bättre under 3 serier, lite sämre i 5:e men ändå helt ok. 244, 265, 237 och 216 gjorde att jag var bra med i toppen. Tyvärr skulle det komma en riktigt dålig avslutning på ett banpar som inte varit i spel förän idag när 5-6 gick sönder efter 1 1/2 serie. Jag skyller inte på banparet, det var lite annorlunda men jag slog väldigt många sämre slag och dessutom klantade jag mig ordentligt när jag justerade efter de mindre bra slagen också. Helt enkelt en serie som är alldeles för dålig i detta sammanhang. Speceillt när spelare som Martin Paulsson hittat ett kanon spel och nu är hela 200 pinnar före mig. Visst det är långt kvar men nu måste jag skärpa till mig och ge fasen i att slå fler serier runt 160!!!
1317 idag och en 5:e plats totalt, 42 pinnar ner till 9:onde plats och 98:a ner till 16:onde. Skärpning i nästa block då vi ska spela på Paris (47 fot). 

Serie 13-18, Paris 47 fot:
Måste väl säga att mitt första tävlings pass på Paris proflen gick bättre än väntat. Jag trodde att det skulle bli några höga siffror men inte att det skulle bli så många och inte att jag skulle skjuta så högt. Redan från början kändes det ganska lätt, det svängde lite mer än väntat men hänget är det som gör att profilen är ganska lätt. Man kan ibland missa ganska mycket till vänster utan att bollen missar fickan.
Jag började nog lite fegt med min Marvel S, IQ Fusion såg också ok ut på träningen men ville ha lite kontroll så det blev Marvel. Fick dock byta på ena banan en bit in i första serien men lyckades inte få ihop striken ordentligt. 218 i första och det var ganska mycket mindre än många andra, då hade jag ingen dubbel i ruta 9-10 det hade jag inte heller i serie 2 och 3. Trots detta blev det 2 serier över 240, alltså 2 serier som var riktigt bra innan slutrutorna. IQ Fusion såg bra ut men började bli för klen och jag velade lite om bytet skulle bli till en blankare Fusion eller till en mattare UpRoar, logiken sa ändå UpRoar och denna gången hade logiken rätt. Jag bytade till UpRoar och avslutade med 258, 279 och 269, totalt blev det 1509 och en rejäl uppryckning i resultat listan. Hoppade upp till en 2:a plats, 61 pinnar efter en stabilt spelande Paulsson. Riktigt skönt att få till ett riktigt bra resultat, lyckades hålla mig ifrån 160 serien detta passet!! Lite konstigt ändå för det kändes aldrig riktigt som det skulle kunna bli så högt som det blev. Imorgon är en ny dag, helt annan profil, 14 fot kortare oljat och troligtvis ganska mycket lägre siffror. Men det tar vi då, nu är det god natt!!

Serie 19-24, Sidney 33 fot:
Denna profilen kan ställa till en hel del bekymmer om man inte spelar bra och rätt. Jag kände ganska tidigt att jag visste vad jag vill göra och idag var en sådan dag som kroppen lyssnade. Urethane (Natural Pearl) långt ut (ribba 3) och försökte släppa bollen men realtivt mycket framåt rull. Kombinationen av detta blev ganska bra, iallafall fram till sista serien då jag tyvärr inte fick ihop mer än 177. Efter att ha provet lite reactivt utan större lycka, 1321 räckte ändå till att ta ledningen för första gången denna helgen! Efter 24 serier leder jag, 66 pinnar före Martin Paulsson.
Att vara i topp efter 24:a serier innebär att man får välja banprofil inför man mot man spelet i topp 8:a. En ibland inte alltför lätt uppgift, men jag hade ganska klart för mig vilken profil jag skulle välja. Fick dock lite olika tankar i huvudet under tiden jag tittade på siffrorna från de olika blocken.
Paris sköt jag högst på, men den var utanför mina tankar ändå, på tok för stor risk att någon hittar ett kanon läge på den. Lite åt samma håll på Sydney, skulle någon av vänster släggorna hitta in där kan det bli problem att stoppa dem. Så trots att jag hade ett av mina sämre resultat på Atlanta så var det hela tiden den profilen jag hade i tankarna. En profil som inte är så lätt i början vilket borde göra det svårt för vänster spelarna och också en profil som jag kände att det skulle mycket till om någon skulle hitta ett kanon läge på och skjuta riktigt högt.

Round Robin matchspel, serie 25-32 (ledaren väljer profil):
Mitt val blev som sagt Atlanta (38 fot).
Jag försökte hela tiden ha mina tekniska stolpar som jag haft under helgen i huvudet. Överlag innebär det att jag ska starta utskjutet lite senare och rulla av bollen av handen så den börjar svänga lite tidiagre än normalt för mig.
Första serien mot CD började kanon, men jag hamnade i trubbel i mitten av serie, att jag lyckades sättta dit ett par strike i slutet av den serien och vinna var helt klart en av de 2 av görande momenten idag. Det andra kom efter halva 3:e serien när jag bytte boll från Hyper Cell till Marvel S, efter det strajkade jag en hel del! Jag har inte räknat exakt, men enligt vad folk sa slog jag över 1500 sista 5 och det är riktigt bra på den profilen. Det var en av anledningrna till att jag kunna spela hem mitt andra Elit SM tecken utan det blev direkt spännande. Den andra anledningen var att ingen av de andra hittade något bra spel, jag och min Marvel S ryckte ifrån ordentligt. Faktiskt så mycket att jag kunde hoppat över utjämnings serien, +314 pinnar inför sista serien. helt otroligt!! Spelade utjämnings serien med IQ Tour Fusion och den rullade grymt bra också. Antar attd et är ett tecken på att jag bowlade bra. Vinst med 381 pinnar före Mattias Wetterberg och James Gruffman som delade andra platsen (Mattias van roll off)!!
Så lycklig, att försvara en svensk mästar titel känns helt fantastiskt!! Alla timmar på banorna, i flygstolen och alla andra ställen men spenderar tid på för att bli bättre bowlare betalar sig!!!!
Till slut, tack Pergamon (Alexander), Gaps pro shop, Trubo Grips, Storm och min underbara familj för all support!!

Nöjd och glad, ser fram emot ett nytt SM guld om 3 veckor!!! 

 

Martin Larsen
2014-04-21

« Tillbaka