PBA Summer Swing, Shawnee, USA
19/5 - 25/5
http://www.pba.com

Träning, klot, profiler:
Resan från Göteborg via Köpenhamn, Washington och Oklahoma gick fint. Nu är det bara resten kvarwink.
Idag har vi tränat, lastat ut klot och sett till att borra lite nya. Storm har släppt ett par nya och har några till på G. Alla dessa finns nu tillgängliga för oss, mycket tackvare eventuella TV finaler kommer sändas senare och då behöver dessa bollar synas.
Så innan vi går på den officiella träningen imorgon måste jag fixa mina 4 nya klot!! Det blev en Wipe Out, Pitch Black, Optimus och en Hy-Road Solid. Så får vi se hur de rullar på denna veckas ganska udda profiler.
Vi kommer spela Wolf pattern, 32 fot där de yttersta ribborna är verkligen toora och sedan finns det väldigt got om olja innanför det. Urethane kan nog vara bra ibörjan med sedan får vi se, troligtvis ganska höga sifforr att vänta på denna profilen.
Dag 2 är det Bear pattern, 40 fot helt platt (US Open), här kan ju det mesta hända. Men att slå en dubbel då och då medans man spärrar resten är en bra plan!!
Till sist är den en skapligt udda profilför många av oss, The Badger är nämligen 52 fot lång!! Här får man en känsla av att bollen bara inte kan svänga, en och annan 8-10 kan nog dyka upp.
32, 40 fot platt och 52 fot, måste säga att det känns lite som hallägarens hämnd:-) 
vet inte riktigt varför men det känns som någon form av hämnd från PBA också, då menar jag inte banorna utan var de placerar våra tävlingar!! För runt Shawnee, Oklahoma kan jag lova att det inte finns mycket att hitta på, Det ligger mitt ute i ingenstans!
Formatet för varje dag är 6 serier och sedan går 18 spelare vidare och spelar 6 serier till innan topp 5 efter 12 serier går till stegfinal nästa helg. De 18 kvalserierna från de 3 olika profilerna fungerar också som kval för topp 18 i den totala PBA Oklahoma Open tävlingen.

På den officiella träningen kändes spelet lite bättre, de nya bollarna såg också trevlig ut. Wolf (32 fot) profilen kommer nog att börja med urethane men ganska fort kommer nog andra bollar i spel, min nya Wipe Out såg ganska bra ut. Det kommer troligtvis bli ganska höga siffror på denna profilen. På Bear (40 fot platt) kändes Optimus, Marvel Pearl och Hy-Road ok, men utan spärrbollar blir banan väldigt annorlunda så vi får väl se vad som händer på Tisdag. Den extremt långa Badger (52 fot) profilen kändes bättre idag, en matt Up Roar rullade (eller gled:-) ok i början. Hyper Cell, Optimus, Marvel Pearl och IQ Fusion är andra bollar som kan komma i spel.

PBA Wolf Open (32 fot):
Kan inte påstå att jag kände mig speciellt trygg efter inspelningen, faktum är att jag velade in i det sista om jag skulle börja med Pitch Black (nya urethane klotet från Storm) eller om jag skulle ta Marvel S. Men det blev Pitch Black och thank god för det. Efter ett par skakiga slag i början hittade jag rätt och sköt 270 i första serien!! De kommande serierna var nära att bli riktigt bra men tyvärr slog jag lite för många mindre bra slag så det blev "bara" ok serier, 215, 226 och 204. I den 4:e serien byttade jag boll till IQ Tour, flyttade in i banan och börja skruva, räddade nästan den serien till 220 men 9:an stog kvar på en bra smäll i sista rutan.
I serie 5 bytade Fagan också till IQ och Shafer spelade redan med den, det var tydligen en bra boll på det banparet för Shafer sköt 300, jag 269 och Fagan 256! Nu var jag 184 över efter 5 serier och kanon läge att fixa cuten för topp 18, såklart var nästa banpar inte lika vänligt. Fagan träffa vänster med en gång och bytte tillbaka till urethane, jag lämnade 4-6 men valde att flytta vänster och satte sedan 4:a kryss. Då kändes det bra igen men "dubbelslussen" ändrade den känslan ganska fort, nu behövdes det mer strike igen. Jag spärrade ruta 7:a och satte en bra dubbel i ruta 8-9:e, en till skulle sitta fint och att det blev en ganska hög tur strike gjorde inte mig något!! Satte sedan en till och 226 tog mig till 1412 och en 6:e plats i vår start.
Att spela med bra spelare kan betyda mycket ibland, vårt banpar var verkligen bra. Fagan hade 1490 och leder, Shafer 2:a på 1460, jag var 3:a och 4:e killen gjorde 1405! 4:a av 5 på banparet kommer troligtvis att klara cuten, helt otroligt!
Topp 18:
Vilken dag!! Kvalade in som 3:a till TV finalen på Lördag!!
Inför detta passet borrade jag en till Pitch Black, behövde dock aldrig använda den, den första Pitch Black bollen rullade alla 6 serierna ikväll!! Chris Barnes hade ett kanon läge (med en gammal EPX) och när han får det läget på kanten är han svår stoppad, men efter det såg det helt klart ut som jag och Fagan hade det bästa läget. Framför allt såg man att många andra hade stora skillnader mellan banorna, med urethanet slapp vi det. Jag flyttade bara några stav under hela passet, mot slutet blev det lite svårare men jag valde ända att stå kvar och försöka slå bättre slag istället för att börja flytta och byta boll. Det fungerade nästan så bra att jag blev 2:a, tyvärr lämnade 4-9 i ruta 7 i sista serien och Fagan kryssade på ordentligt så han smet förbi. Rash var också nära då han avslutade starkt med 257, jag behövde täcka sista rutan och den banan svängde ganska mycket. Ville inte träffa högt, men slaget blev lite väl rakt och "hinken" (2-4-5-8) stog kvar. Inte den lättaste att spärra men jag lyckades och 3:e platsen var min!! Såklart jätte nöjd och glad över att ge mig själv chansen att vinna min första titel!!
Bra spel och bra boll tog mig till TV final ihop med Chris Barnes, Mike Fagan, Sean Rash och Chirs Loschetter.
Nu blir det vila, imorgon blir det tuffa tag på den platta 40 fots profilen.

PBA Bear Open (40 fot, platt)
Om dag 1 var fantastisk, så var väl dag 2 ett litet helvete! Det här med att spela på helt platta profiler kan driva en till vansinne, hittar man inte rätt så är det ett gnetande som aldrig tar slut. Mina siffror talar för sig själv, 207, 193, 191, 190, 186 och 203, det blir inte mer än 1170. Det är ju tyvärr lte för dåligt, men jag försökte allt jag hade utan att lyckas får till en enda hög serie. Jag hade inte speciellt många tomrutor men alldeles för lite strike. Vårt banpar med bland annat Shafer och Fagan som var så hett igår var totalt iskallt idag och då ska man veta att det testades friskt med bollar och linjer. I serie 4:a och 5 hade vi ingen serie över 195 på vårt banpar!!
Det krävdes 1292 för att nå topp 18, vilket visar att det finns många bra spelare här, för det är inte lätt att snitta 215 på de där banorna. Jag slutade på 74:e plats.
Mitt resultat idag gjorde att jag ramlade ner till 23:e plats i Oklahoma Open, 38 pinnar utanför cuten, så nu gäller det att hitta ett bra spel på den sketlånga 52 fots profilen i morgon!

PBA Bagder Open (52 fot):
Borrade en ny Hyper Cell för denna profilen, just den bollen visade sig vara bollen för dagen överlag. Väldigt många använde just Hyper Cell (inklusive Stu Williams som ledde vår start på 1432), jag börjde bra med 246. Då lämnade jag 9:an 3 gånger i den serien så det kunde helt klart varit mer, tyckte det kändes som att det var lite tunnare med olja idag än under träningen. Bollen svängde faktiskt lite!! Tyvärr inte så lite på bana 1 där vi spelade serie 2, fick flytta 4-5 stav från förra banparet plus att käglorna stog riktigt illa på den banan. Jag strajkade 4:a av 5 slag på 2:an men inte en gång på 1:an. 186 med en tomruta utan dubbel, inte kul. Men jag lyckades komma tillbaka och slog 257 i 3:e, tillbaka i matchen igen! Serie 4:a känns som den serien som kommer kosta mig en hel del, jag började med trippel och sedan 8:an på smäll, efter det började det svänga för tidigt för min Hyper Cell och det tog alldeles för lång tid innan jag hittade rätt boll. Det berodde också för många dåliga slag ett tag i slutet på denna serien, såklart fick man också ett klipp mitt under strulet. 185 gjorde att det såg mörkt ut, men ett par rutor in i 5:e fick jag äntligen tag i min Marvel Pearl. Räddade den serien till 221, tyvärr stog 10:an kvar i ruta 11:a men ändå ok. Nu behövde jag en bra serie i sista för att ha chans för topp 18 idag och även i totalen.
Bana 3-4 var ganska mycket tajtare än de andra och det tog några rutor innan jag kom på vad jag skulle göra, täckte första 3 och sedan en trippel. I ruta 7 släppte jag bollen riktigt bra, trodde jag, mitt i fickan och 5-7 kvar. Jag hade haft många träffar som den skulle kunnat stå men denna gången trodde jag verkligen inte det, tungt men jag spärrade! Under den sista delen av denna serien saknade jag Luckylarsen!! Efter 5-7:an strajkade jag, sedan 10:an kvar, strike i ruta 10 och så 9:an kvar på smäll i 11:e för 217. Det betyder 1312, 15:onde i vår start, en strike i ruta 11:a hade tagit mig till 11:e plats och chans för att klara cuten idag, det hade också gett mig större chans att klara cuten i Oklahoma Open (totalen). Nu ser det tyvärr ut som jag kommer missa både cuterna precis:-(
För övrigt kan jag meddela att jag har aldrig sett så många bra bowlare lämna, 8-10, 5-7 eller 5-10!! Fagan lämande 8-10 på smäll 2 gånger, Tommy Jones gjorde det i sista rutan för att få 1313. 52 fot var lite annorlunda.

Det blev tyvärr precis som jag trodde, missade båda cuterna precis. 9 pinnar ifrån på Badger Open (blev 22:a) och lite mer (37 pinnar) på Oklahoma Open (22:a plats). 
Så klart tråkigt, men inte mycket att göra åt nu. Dags att föbereda mig för stegfinalen på Lördag.
 

 

Martin Larsen
2014-05-22

« Tillbaka