WBT Thailand, Bangkok, Thailand
20/8 - 25/8
http://www.abf-online.org/results/ttbawbt14.htm

Kval, dag 1:
Jag och Osku flög till Bangkok via Stockholm och landade här nere tidigt i morse (onsdag) efter ett par timmars sömn testade jag på banorna lite. Kanske inte den bästa uppladdningen men ändå värt att prova lite, speciellt när kval formatet är över 3 seriers block. Man spelar 3 serier på samma banpar, hur många re-entrys man bara orkar med eller har råd med och så räknas de 3 bästa (banorna oljas om efter 3 pass).
Proflen som ligger är 39 fot och har tydligen varit ungefär den samma de sista åren här nere, man använder en A22 maskin (Brunswick) och deras Command olja. Det är en kombination vi inte spelar så ofta på och kanske är det en anledningen till att jag inte hängde med i hur banan ändrades under de 2 blocken jag spelade (har också sett att det är många fler än jag som har/haft samma problem). Jag började med 509 de första 2 serierna, banorna kändes tajtare än den bild jag målat upp men min Optimus slog ner käglorna fint. Under de 2 serierna flyttade nästan ingenting, men när det börajde svänga lite för mycket i början på 3:e serien flyttade jag såklart in lite i banan. Det var då strulet började, väldigt lätt att bollen inte alls vill svänga till på slutet. 2-8 kvar eller 7:an på tunna träffar blev det en hel del, när jag testade lite andra lösningar i mitt nästa pass blev det ännu värre. 704 i första passet efter en avslutnings serie utan någon dubbel eller tomruta. Nästa pass testade jag min Fusion som jag varit sugen på att byta till i slutet av första passet men inte riktigt vågade, då blev 254 i första serien, trodde så klart jag hade koll på läget då. Men efter 320 de nästa 2 serierna måste jag nog erkänna att jag inte hade koll. Lite för trött för att orka med mer spel när jag uppenbarligen behöver spela bra och vara helt med i skallen för att inte bli grundlurad.
Blir vila istället och nya försök i morgon, då kommer nog en del fler bra bowlare in i tävlingen.

Kval, dag 2:
Dag 2 bjöd på liknande förhållanden, väldigt svårt att hänga med i vad som händer med banorna. Samtidigt som formatet bjuder in till att jaga strike, det gör att man ofta hamnar i olika fällor. Jag spelade 3 pass idag, sämsta på 623 och bästa på 671. Totalt är jag nu 215 över par (just nu på plats 15) och det kan räcka för att kvala in till final (37 går vidare), banorna verkar inte bli lättare och det verkar krävas mindre än väntat. Men det är 2 dagar kvar, vi får se vad som händer i morgon. Något eller några försök blir det i alla fall i hopp på att spela lite bättre och kanske träffa ett banpar som vill hjälpa till lite!! Men ärligt talat så skulle det räcka en bra bit med att spela bättre, kan inte påstå att jag förtjänat mycket mer än vad som står i listan.

Kval, dag 3:
Förhoppningen om att spela bättre blev till verklighet!! Dagens resultat är en kombination av mycket inom vårt ganska komplexa spel. Jag valde att inte spela första starten men var på plats i hallen när de började träna, tittade igenom banorna, skrev ner vilka banpar jag trodde skulle passa mig bra och så försökte jag se till att få spela på dessa banpar sedan. Normalt skulle det ju inte fungera så bra, att välja banor alltså, men tyvärr är det så det fungerar här om man är ute i i tid så kan man mer eller mindre välja var man vill spela, det kan man ju tycka vad man vill om men så är det och det gäller att vara på systemet om man ska kunna skaffa sig några fördelar. Jag valde inte helt oväntat att spela på ett banpar där 2 tjejer spelat första starten, de spelade båda till höger om där jag gärna vill spela och det visade sig vara ett smart drag. Att de båda sedan skulle spela andra starten där också gjorde inte saken sämre, mina marginaler var helt klart större än innan, speciellt när jag missade lite till höger. Den andra faktorn som gjorde att jag kunde slå högt idag var mitt klot val, min Marvel S med lite 1000 abralon på läste banan helt rätt idag, svängde ganska tidigt men stannade inte av som många andra bollar och lägger man då på att jag faktiskt spelade ok så blev det 717 i det passet!! Men även denna gången var det lite strul på slutet, 218 med en del bra spärrar i slutet av serien.
Jag visste sedan att det fanns ett banpar till som var värt att testa och så fick det bli, där svängde det bra mycket mer men efter jag flyttat en pil in i banan och började skruva mer så fungerade samma boll bra där med!! 716 efter 3 stabila serier runt 230-240!! Vilken dag, från att inte ha någon koll och vara lite smått orolig för att klara cuten till att nu ligga 2:a i kvalet och ha goda chanser att klara topp 7 och få 2 bye i finalen!

Kval, dag 4:
Blir det några mer starter?? Kanske en på nyoljat för att känna lite mer på det inför finalen, då ska vi spela 6 seriers block och byta bana efter varje serie, det kommer göra att resultat nivån kommer sjunka ordentligt, denna hallen har inte många lika banpar och troligtvis kommer Koreanerna ta fram sina urethane bollar. Så det som fungerat i kvalet kanske inte alls funkar i finalen.

Det blev fler starter, tanken var att inte spela mer men när jag ramlade ner till 7:e plats under första delen av dagen så blev det ändrade planer. Jag behövde göra 715 för att öka mina chanser ordentligt och det var precis på pinnen vad jag gjorde också, helt otroligt!! Vägen fram till dessa 715 är också lite otrolig. Osku hade ett par fristarter kvar och bjöd mig samtidigt som han valde att spela tillsammans med mig på samma banpar, vi gjorde vad vi kunde på träningen (nyoljade banor) för att spela upp ett "spår" och Osku spelade dessutom med urethane för att spela ner lite olja. Vi lyckades ganska bra med att "öppna banan", lite mer friktion till höger och olja till vänster, precis vi vill ha!! Efter att jag hade 460 på 2 och Osku inte hade något att spela för hoppade han av så han inte skulle "förstöra" vad vi skapat. Det var för övrigt en korean som spelade med oss men han störde inte våra linjer. När Osku hoppade av scotchade jag min boll lite och flyttade lite mer vänster, började med dubbel och slog sedan ett skit slag. Men efter det satte jag kryss till sista rutan där jag tyvärr lämnade 10:an kvar, men spärr och 9 (nästan 4-9, men bara 9:an kvar) gjorde att jag fick precis 715 som jag behövde för att klättra 2 platser och fixa topp 7 (spelade Marvel S igen)!!
Känns lite skumt att göra en massa saker som i många andra tävlingar inte är tillåtna, men tar man inte vara på de chanser som finns är det alltid någon annan som gör det.
Stort tack till Osku som blev 2:a i kvalet, vi båda slipper nu spela de första 2 stegen i finalen!

Final:
När det är dags för oss att gå in i finalen är vi 20 spelare kvar, 6 serier och 8:a vidare till stegfinal är vad som gäller då.

Jag visste att banorna skulle bli ganska tuffa vilket de också blev, det krävdes bara 1264 för att gå vidare till stegen. De 2 vänsterhänta grabbarna (Ryan och Naif) spelade hem 1:a och 2:a platsen ganska enkelt och Osku spurtade till sig 3:e platsen, det var bara de 3 och en Korean som lyckades skjuta över 1300.
Jag började helt ok, 445 efter 2 var en riktigt bra siffra speciellt eftersom jag inte kände att jag spelade direkt bra. Tyvärr fortsatte jag att inte spela så bra, blandade bra slag med skit och efterhand banorna blev tuffare så straffade det sig mer och mer. Så kommer ju också lite otur som ett brev på posten när man inte spelar bra, trots det var jag inte långt efter inför sista serien (31 över pari, cuten var bara ca 45 över). Men bytet från höga till låga delen av hallen gick inte så bra för mig, IQ Fusion som såg bra ut i serie 5 var inte lika kul i sista serien och när jag bytte till Hy-Road och lämnade 4-9 efter en dubbel och då var det kört. 1200 slutade eländet på och 16:onde plats:-( Inte vad jag hoppats på, men tyvärr för dåligt spel.

 

Martin Larsen
2014-08-25

« Tillbaka