Svensk Elittour, Helsingborg, Sverige
15/9 - 16/9
http://www.swebowl.se
Placering: 1:a

Test tävling för en Svensk Elittour:
Under måndagen och tisdagen denna veckan samlades 40 av landets bästa bowlare i Helsingborg för att göra upp i en mycket tuff drabbning, en test tävling för vad Svenska Bowlingförbundet hoppas ska kunna bli en Elittour nästa år. Efter super six touren försvann saknas helt klart elit tävlingar i vårt land, vi har mer eller mindre bara 2 tävlingar per år som kan räknas till elit tävling, AIK och Elit SM.
Efter denna tävling ska det utvärderas och kanske eventuellt göras om för att anpassas till att bli lite mer media vänlig, Kjell Kjellman på bowlingkanalen.se är en drivande kraft bakom detta och ska lägga ut mycket material på nätet.

Nu till mitt spel, att börja en tävling 20 raka strike hör inte till vanligheten direkt, men det var precis vad jag gjorde i måndags!! Min 37:e 300:a serie och sedan 8:a kryss till innan jag slog ett riktigt sket slag i ruta 9, Storms nya Optimus gav mig möjligheten att slå strike utan att slå perfekta slag, det gillar jag!!!
Jag forstatte att spela ok under måndagen, låg delad 2:a (med Osku) efter de första 8:a serierna på Seoul (39 fot) profilen, Mattias Wetterberg storspelade och ledde. Nästa pass var 4:a serier på Atlanta (38 fot), en profil som kan vara riktigt lurig på nyoljat. Mina 909 (Marvel S) gjorde att jag knappade in på Mattias och var bara några pinnar efter, Osku halkade efter lite men låg 3:a.
Efter 12 serier var vi 16 spelare kvar till tisdagen där vi började spela 4 serier på Montreal (41 fot), där lyckades jag få ihop 924 poäng utan att faktiskt spela speciellt bra. Men tackvare bra klotval och linjeval blev det ok ändå och efter detta var jag också i topp med 80 pinnars marginal.
Men sedan blev det lite mer problem, lyckades hålla ihop spelet ok i 3 serier på den långa London (44 fot) profilen men 145 i sista med en ynka strike samtidigt som Osku avslutade med 300 och Filip Wilhelmsson (som också slog 300:a tidigare) storspelade gjorde att jag halkade ner till 3:e platsen. Ingen panik dock, hade ok marginal (90 pinnar) ner till 5:e platsen. Det gällde hela tiden att hålla sig i topp 4:a då alla siffror försvann.
De sista 4:a serierna på den korta Beijing (35 fot) profilen blev lite av ett bevaka pass, allt annat än katastrof skulle vara ok för min del, spelade urethane första 2 serierna och lyckades hålla de precis över 200, bytte sedan till Disturbed och slog 240 då var saken klar. Osku, Filip och jag var klara inför sista serien men det var verklig fajt om sista platsen. Daniel Fransson, Kim Bolleby och Mattias Wetterberg var alla inom 15 pinnar och alla 3 började sista serien lite trögt men Danne lyckades hitta strajken som gjorde att han tog den 4:e platsen.

Finalen spelades över 2 serier från noll på London profilen (Osku som ledde efter 24:a serier valde). Jag och Danne började bäst med Filip spurtade förbi oss i slutet på första serien, Flilip 237, jag 226, Osku 213 och Danne 195. I andra serien började Filip bra med en gång och Osku haka på ok, jag fick problem och valde att byta bort min Optimus efter en tomruta i 5:e. Skulle jag ha någon chans måste jag bara kryssa, tog fram en helt ny Marvel S och flyttade lite djupare in i banan. Bra val för jag började strajka och samtidigt fick Filip 4-9, Osku slutade strajka. Jag såg en liten strimma hopp att blanda mig in i det som såg ut att bli en kamp mellan Osku och Filip, speciellt efter att jag lite tursamt fick strike på ett dåligt slag i ruta 9. 
Inför sista rutan behövde Osku dubbel för att tvinga Filip att dubbla och jag detsamma, Osku slog först och lämnade 2:an kvar. Mitt första slag i ruta 10 var riktigt bra och alla käglor föll!! Nu var jag före Osku och behövde en till för att verkligen sätta press på Filip, då blir man inte så nöjd när man inte klarar av att komma fram på rätt ben!!!! Ett bedrövlig slag som träffade väntser om 1:an och lämnade 5:an kvarcrying. Verkligen besviken på mig själv, borde helt klat avbrutit den ansatsen, men ni vet hur svårt det kan vara. Nu behövde i alla fall Filip "bara" spärr och sedan 8:a för att vinna. Riktigt besviken sitter jag och tittar på när Filips boll träffar fickan för tunt och till hans stora besviklelse står 7-10 kvar. Såklart nästan omöjligt att spärra och det gjorde han inte heller, istället för vinst blev det nu en 3:e plats för Filip, verkligen tufft.

Såklart hade jag föredragit att sätta dit strajken i ruta 11:a men nu fick jag istället vinna på en annan spelares otur, vinst är vinst och visst är jag glad och nöjd! Filips tur kommer, han spelade enormt bra bowling under tisdagen. Att jag och Osku skulle vara etta och tvåa är ingen skräll säger många, men ni ska veta att vi fick slita för allt vad vi hade och hade som sagt turen på vår sida! Ju mer vi tränar ju mer tur får vi......

Nu hoppas vi bara att gruppen som jobbat med denna tävling kommer fram till en bra lösning så vi verkligen får till en Elitetour i Sverge 2015! Tack till Olympia Bowling, Svenska Bowlingförbundet, Bowltech Sweden och bowlingkanalen för att ni gjorde dessa dagar möjliga.
Ett extra stort tack till Storm Bowling Products som stöttar mig och gör det möjligt för mig att spela med de bästa bollarna som finns!!

 

Martin Larsen
2014-09-17

« Tillbaka