Qatar Bowling Open, Doha, Qatar
23/11 - 27/11
http://www.abf-online.org/results/14thqatar.htm
Placering: 3:e

Start 1:
Det blev en oväntat bra start på denna ovanligt långa resa! Inga problem med övervikt, fick till och med äran att åka där framme i de stora stolarna från Istanbul till Doha! Kom till hotellet tidigt på morgonen och rummet var klart för incheck, det flöt på helt enkelt! 
Men det är ganska mycket som är ovanligt med denna resan, men ändå ganska vanligt, svårt att hänga med??? 
Det ovanliga är att jag ska vara borta från min familj i över 3 veckor, så länge var ett tag sedan och det känns tufft. Men ännu mer ovanligt är att jag ska spela 2 världstour tävlingar som uppladdning inför VM, om det är bra eller dåligt får framtiden utvisa eller föresten jag ska se till att det är bra!!

Första tävlingen är här i Qatar och det är inte ovanligt för mig att spela denna tävlingen, tror jag spelat den 10 gånger och som bäst blivit topp 4:a.
Med magsjukan som uppladdning tidigare i veckan hade jag inte så många serier i mig som önskat, därför hade jag inte så höga förväntningar av denna starten. Ibland kan det vara bra, jag fick i alla fall en bra start och hade 701 efter 3 serier, detta med min gamla trotjänare Prodigy!
Jag fick med mig hela 9 klot den resan, mycket med tanke på VM. De flesta är ganska nyborrade men det är alltid skönt att ha med någon lite äldre boll som har lite serier i sig och i detta fallet var det just Prodigyn. När det det är så mycket friktion som det är här nere så rullar den bollen grymt bra och det var bara på grund av några miss och ett par dåliga slag som det inte var mer än 701 efter 3!
Men den började svänga för tidigt och innan jag fick bytt lämnade jag 2 hål ibörjan av 4:e serien, bytte till IQ Fusion och räddade serien till 212. Men den kändes lite klen så jag testade Hy-Road i frislaget och den rullade som jag ville, 265 i 5:e serien bevisade detta!! Tyvärr lyckades jag inte riktigt ta tillvara på hur bra den såg ut i sista serien, några slag som inte höll måttet men ändå 215 och totalt 1393 vilket var högst för dagen och därmed lite bonus!!
Jag ligger 2:a efter 3 dagar, svårt att säga hur mycket det kommer räcka till då flesta duktiga spelarna kommer de 2 närmaste dagarna men en sak är säker, jag är klar för final och det är ju en bra start!

Start 2:
Andra starten nu spelad och nu har många bra bowlare kommit hit, många spelade också denna starten och banorna ändrade sig lite fortare. Jag började med Prodigy igen och det såg ganska likt ut, kanske lite tidigare sväng men 453 efter 2 serier och det kunde helt klart varit mer med några fler bra slag. Men sedan kom dagens dipp, flyttade från 19-20 till 3-4 och läget var som bortblåst. Visst spelade jag inte tillräckligt bra men de 184 pinnarna jag fick med mig från det banparet hade varit fler på många andra. 
Jag tittade mig omkring lite och såg att Dominic använde IQ Tour nu och den såg bra ut, då min Hy-Road svängde lite för mycket valde jag att testa den också. Det visade sig vara klokt, den rullade kanon och jag avslutade blocket med 749! Jag hade till och med chans att öka mitt resultat men jag lämnade tyvärr 10:an kvar i sista rutan. Hade jag satt tre kryss där och skjutit 290 hade det blivit 1408 och en bra chans för topp 10 och 1 bye. Men om finns ju inte, nu blev det 268 och 1386 vilket ju är 7 mindre än förra starten.
Jag fick i alla fall ett ok tränings pass och en boll till som såg ok ut. 

1393 ser inte ut att räcka för en plats i topp 10 (ligger 7:a nu, 5 starter kvar) utan det blir nog till att börja finalen i första rundan på Torsdag.

Final, steg 1:
Dagen började lite knackigt, fick bana 3-4:a i första serien men trodde jag hade lurat detta banpar som jag inte haft så bra koll på innan, ruta 9-10 visade annat. 2 olika 6 hål och 199:-( 
Vissa dagar känns kroppen lite seg och idag var en sådan dag, jag fick inte riktigt fart i fötterna och hade problem att slå lika slag. Som tur är bytade jag boll från Prodigy till IQ Tour i serie 3 och dessutom var det banparet väldigt snällt mot mig, spelade för 220-230 men fick 267!! När cuten såg ut att bli runt 60 över är en sådan serie rätt skön!
Man kan säga att detta blocket bestod av 4:a gnet serier och 2 bra, den andra bra serien kom i 5:e då jag jag slog 257 och totalt blev det 1350 vilket var mer än 90 pinnar tillgodo till 18:onde platsen!!

Final, steg 2:
Detta är ett tufft steg, 28:a av världens bästa bowlare och bara 4:a klarar sig vidare efter 6 serier! 
Då finns det inte mycket utrymme för dåliga serier, jag var väldigt nöjd när banlottningen kom och jag skulle börja på 7-8 och flytta höger. Det betydde att jag inte skulle behöva spela på 3-4, gillade inte riktigt det banparet.
Gamla hederliga Prodigy blev valet igen på nyoljat och denna gången spelade jag mycket bättre, inte alls samma stela känsla som på morgonen. 248, 237 innan jag skulle flytta till banparet där Markus Jansson och Tommy Jones började, jag visste att jag skulle behöva flytta en hel del vänster här och bytte boll direkt till IQ Tour. Hade lite problem på ena banan men hittade in mot slutet och var väldigt nöjd med 228, nästa banpar var väldigt trevligt. Min IQ rullade kanon och 267 satt som keps!! 980 efter 4:a serier och nu var jag i topp med 2 serier kvar. Nästa serie visade helt klart att jag hade en bra reaktion, min ficka såg helt klart större ut än många andras. När andra spelare lämnade 10:an eller 4:an strajkade jag, 235 utan att spela speciellt bra. Allt som skulle behövas nu var en ok serie, någonstans runt 190-200 skulle räcka, då vill man inte lämna 7-10 i ruta 2!! Lätt att bli lite kort i armen och stel då, jag fick helt klart fokusera extra nu och verkligen inte jaga. Lättare sagt än gjort, denna cuten betyder en hel del i prislistan, men jag lyckades i alla fall sätta en trippel i mitten av serien och då kändes det lite lättare. Spärrade resten av serien och fick ihop 204 och totalt 1419 vilket räckte till en andra plats efter en vilt spurtande Stuart Williams. Han spelade med helt nya Hyper Cell Skid sista 3 serierna och 798 talar väl om att den bollen verkar värd att vänta på!!
Dominic Barrett tog 3:e platsen och Cameron Wiever 4:e på 1404, Min 2-manna partner i kommande VM (Daniel Fransson) spurtade till sig 5:e platsen på 1384.

TV final:
Stuart mot Cameron och jag mot Dominic, så klart ingen lätt match. Dom har vunnit i denna hallen 3 gånger innan men jag har aldrig förlorat mot han i TV/stegfinaler.
2 serier total slagning, och vi båda började med 3 kryss. Det blev IQ Tour för mig denna gången, Prodigyn svängde för tidigt. Vi båda spärrade 4:e rutan men sedan kryssade jag mer än Dom, han avslutade första serien och slog 232. Jag hade kanon läge just nu och kunde strajka ut för 279, tyvärr slog jag ett skit slag och lämnade 4:an kvar men 258 var ju en bra start ändå. När jag sedan började med 4:a kryss i nästa kändes det som jag hade bra koll, Dom strajkade också men allt var i mina händer. 
Ibland ändrar sig banan väldigt fort, tyvärr drabbade det mig nu, oljan gled ner och min boll ville inte skruva tillräckligt för att gå igenom käglorna bra. Dom's boll såg stekhet ut men jag kunde inte få min att strajka, han slog 278 och jag kunde inte dubbla sista halva serien, 211 räckte inte långt. 469 mot 510, som sagt svårt att slå Barrett i denna hallen!!
Surt men 3:a är väldigt bra, lovar gott inför resten av denna maraton resa. Dom vann sedan finalen mot Stuart genom att spärra 2-10 i sista rutan, hans 4:e vinst i Qatar (helt skjut!!)!

Nu är vi på väg till Riyadh och imorgon spelar vi första passet där.

 

Martin Larsen
2014-11-29

« Tillbaka