8th Kingdom International Open, Riyadh, Saudi Arbien
29/11 - 2/12
http://www.abf-online.org/results/8thsaudi.htm
Placering: 2:a

Innan tävlingen:
Denna tävlingen är lite annorlunda i år, lite små krångligt men ska försöka förklara.
Det är 4:a speldagar, de första 3 är det bara oljeprofilerna som skiljer (Seoul 39 fot, Mexico City 45 fot och dual). 3 starter per dag, man kan spela alla om man vill men de kostar 300usd per start så det vill man gärna inte. Varje dag går 4:a spelare till final och dessutom tar man med sig den bästa slagningen för dagen till kvalet om en plats i masters finalen dag 4:a. Dit går de 30 bästa över de 18 serierna plus de 6 bästa lokala spelarna. Den dagen ska det spelas 3 x 3 serier på de profilerna vi spelat på dag 1-3 och även här går topp 4:a efter dessa 9 serier vidare till finalspel (1:an mot 4:an, 2:an mot 3:an).
Man kan säga att vi ska spela 4:a tävlingar i en här, vet inte riktigt vad jag ska tycka om det men så är det.

Ska också tillägga att vi tränade lite ikväll och det är helt nya AMF banor här, några av dem har knappt varit spelade på och det svängde på ganska friskt. Helt klart mycket mer än normalt på dessa profiler.

Dag 1, Seoul 39 fot:
Min första start var allt annat än bra, spärrade skit och hade inte alls någon bra känsla i kroppen. Benen kändes lite som gele men jag hade ändå chansen att slå närmare 1300, sista serien satte stopp för det. 2-8-10 gånger 2 och sedan en bingo innan det var dags för 2-8-10 igen, strike och så 4-9 i sista rutan, jippie!!! 1262 och re-entry!

Det är så mycket friktion i banorna här, en hel del urethane rullade och Stuart rullade in 470 med sin spärrboll mot slutet av första passet så jag testade också på inspelningen av pass 2. Den rulla ok men min Prodigy rullade också bra, började med den och slog 257! På nästa banpar svängde ena banan mycket mer och den andra inte alls så mycket, valde att testa spärrbollen efter halva serien och räddade den till 224! Nästa banpar minst lika mycket skillnad, fick flytta in till ribba 7 på ena banan och 5 på andra men otroligt nog såg spärrbollen het ut ändå. 249 och 730 på 3, men det var jag bara 3:a på i starten, fler hade hittat en bra lösning. Tyvärr fungerade inte hallen lika bra, de har precis bytt maskiner, banor, klotreturer och scoring system. Man kan säga att de inte riktigt hunnit test köra det hela än. Det strular något fruktansvärt, sista starten skulle börjat 18 men vi kom igång närmare 20:00. Finalerna för dagen skulle varit på kvällen men de är framflyttade till finaldagen (Tisdag), vi var inte på hotellet förän 01:00!! bedrövligt dåligt organiserat, jalla jalla bara!
Efter serie 3 fick många av oss vänta en hel serie för att några banpar stog helt stilla, så klart inte det bästa men inte mycket att göra åt det hela. Jag slog 214 i 4:e fortfarande med spärrbollen men nu lämnade jag 10:an 4 eller 5 gånger. Nästa banpar såg det rätt skruv vänligt ut så jag bytade till Hy-Road men samma resultat 214. Den serien borde varit högre, 2 dåliga slag i fel läge. Men fortfarande chans på topp 4:a, skulle behöva 240.
Man hoppas på bra läge och så blir det helt tvärtom, jag fick vekligen allt emot mig denna serien. Vänster banan svängde enormt mycket mer, käglorna stog inte alls där de ska och allt blev hål. Började med 2 hål på vänster banan innan jag väl träffa fickan, då blev 7-10, gissa om det kokade i skallen?!?! 4:a kryss på höger banan men ingen dubbel och 3 stora hål, 157 och tack för mig. Skapligt frustrerad kan man säga!!
1315 tog mig till en 17:onde plats vilket inte var så kul, men ingen fara för det totala kvalet. Det krävdes 1396 för att nå topp 4:a och just nu är det 36 över för topp 30.

Dag 2, Mexico City 45 fot:
Lite bättre dag på banorna idag, spelar fortfarande inte så bra som jag hoppas på men nu var jag i alla fall nära. 
Som jag skrev innan så är det väldigt mycket friktion här och trots att profilen är 45 fot så svänger det en hel del och spelet på denna profilen börjar ganska långt ut (ribba 8-10). Jag spelade mest Marvel S och jag tror det var helt rätt val, för trots att jag var långt ifrån nöjd så hade jag 120 över efter 4:a serier, men sedan började den svänga för tidigt och den blev för trött när spelet nu var inne vid 5:e pil, det tog några rutor innan jag hittade min IQ Fusion men den räddade 5:e serien till 208 och så var jag på väg att slå en riktigt hög serie i sista men lämnade ett par enkelkäglor så det blev 246 och 1382 totalt.
Jag låg 3:a efter 2 starter, trodde nog att det var 50/50 på att det skulle räcka men inför sista serien i 3:e blocket var det 4:a spelare som hade chans att slå mig och ALLA gjorde det:-( Så nu blev det "bara" en 7:e plats för dagen, i alla fall ett steg framåt och efter 2 dagar ligger jag just 7:a så att klara topp 30 kommer inte vara någon större svårighet.

Barnes vann dagens final mot Bader (Saudi's bästa spelare).

Dag 3, dual Seoul/Mexico:
Jag ber om ursäkt men en lång storry måste bli kort idag för klockan är 01:10 och vi ska final imrogn kl: 10:00.

Jag började kanon idag med 279, spärrbollen på 39 fot och Marvel S på 45 fot. Bytte sedan till Prodigy på 39:an och fortsatte så hela blocket, stabilt spel hela vägen och gick imål på 1426 vilket räckte till en andra plats. Tommy Jones 1:a, Craig Nidifer och Mike Fagan 3-4:a. Fagan klarade sig med god marginal på 1396.

Tyvärr fick jag möta en vilt strajkande Nidifer i semin, han slog 278 och jag bara 222. Han vann senare också finalen mot Fagan. För övrigt var han också den enda som lyckades slå ner fler käglor än mig i totala kvalet.

Imorgon är det final dags, hoppas jag kan hålla veckans uppåt gående kurva då kan det bli kul! 3 stycken block med 3 serier på samma underlag som just spelat på i 3 dagar. 36 spelare och 4:a år göra upp om segern efter morgon dagens 9 serier.

Final:
På grund av det väldigt tajta schemat jag har här nere i Mellanöstern så kommer det här bli ytterligare en kort sammanfattningen av en mycket händelserik final dag i Riyadh.
Vi skulle spela 3 serier på medium, 3 på lång och 3 på dual, 9 serier totalt och bara 4:a vidare! Lite som förra veckan när vi spelade 6 serier och bara 4:a vidare, att klara en sådan tuff cut skulle kännas helt ok men att klara båda är enormt bra!
Jag spelade vidare med de klot som jag använt innan, bara spärrbollen på medium och Marvel S på lång. 3 stabila pass, 718, 707 och 684 tog mig till 308 över pari och det var 32 mer än 5:an (Dom Barrett). Tyvärr saknade jag 53 pinnar för attt nå första platsen som Marshall Kent tog hand om, 3:a var Khaled Al Dubyyan (Kuwait) och 4:a var Mike Fagan.

Jag fick alltså möta Khaled i semifinalen och välja profil, det blev medium då jag trodde att mitt spel med plastbollen skulle ställa till mer bekymmer för honom, planen funkade perfekt jag hade en stabil reaktion och kunde slå 224 medans hans boll inte alls såg speciellt bra ut och på slutet lämnade han också 2-10 ett par gånger och fick bara ihop 174.
Tyvärr gick resultatet i andra semin inte min väg, jag hoppades Fagan skulle vinna så jag skunna kunna välja medium igen, istället vann Marshall och han valde lång mot mig precis som han gjorde mot Mike. 
Nu fick jag försöka ställa om och inte dra i bollen så mycket men lyckades inte med det, borde nog också tagit lite mer yta på min Marvel S. Lite olika detaljer som bidrog till osäkerhet och för många dåliga slag, Marshall tog vara på min dåliga inledning och åkte ifrån mig med en gång. Tyvärr hade jag inte mycket att säga till om i denna finalen utan det blev Mr Kent som fick sin första PBA titel och inte jag:-(
En 3:e plats i Qatar ch en 2:a plats i Saudi är väldigt bra men jag är ju så klart minre nöjd med att inte kunna vinna en av dem när jag spelar bra nog att ge mig själv chansen, dock en väldigt bra resa så här långt, dags att sätta pricken över i:et på VM!! 

 

Martin Larsen
2014-12-04

« Tillbaka