Ballmaster Open 2015, Helsingfors, Finland
8/1 - 11/1
http://ballmaster.fi/en/ballmaster-0
Placering: 3:e

1:a start:
Det var ett tag sedan men idag var det dags igen, efter denna starten funderar jag på hur jag ska kunna fixa detta? Spelet kändes skit, bollarna såg iskalla ut, kroppen och fingrarna gjorde ont mm.
Uppstigning kl: 04:00, flyg 06:35 och start 14:00, hoppas att detta är anledningarna som gjorde att resultatet inte ens kom upp i 1200. Dessa olika anledningar kan jag lätt göra någonting åt, att inte kloten kändes rätt skulle ju kunna vara svårare att göra något åt, men nu har jag precis lagt på luren och tackvare goda kompisar hemma finns det en lösning på detta också. Peter Ljung ska flyga hit imorgon och då Podde hemma i hallen inte hunnit gå hem kunde Peter gå ner och packa ihop en väska som kommer hit imorgon! Tack grabbar, det kan komma att bli skillnaden!
Bollarna som åkte ner i väskan var av de äldre slaget (Prodigy och Nomad) och en urethane boll (Pitch Black), detta tackvare banan kändes verkligen känslig i början (profilen är ganska platt och 38,5 fot) och jag hoppas då att dessa bollarna ska ge mig lite marginaler. Senare i passet kan bollar som Optimus och Hy-Road rulla ok.
Nå nu blir det vila och så får vi ta nya tag imorgon, hoppas då att jag trolla ihop en siffra som kan räcka till topp 44:a. Skulle tro att 1330-1340 är tillräckligt.

2:a och 3:e start:
35 sekunder kvar på träning i dagens första start då kom ljung med min väska jag skickade efter, jag slog 2 snabba slag med Pitch Black och valde att börja med den. 4:a raka kryss men sedan fortsatte jag inte lika bra, hade 417 efter 2 innan jag bytte till IQ Tour och avslutade sedan med Hy-Road. 1321 blev det, troligtvis 20 för lite så jag valde att spela igen direkt efter lunchen.

Pitch Black från 1:a pil igen, 259 med lite mylla och 10:an kvar 2 gånger. När jag sedan började med 2 kanon strike och en tur strike trodde jag att det skulle kunna bli högt. Men det gick inte direkt som jag trodde, träffade knappt fickan igen med urethanet och fick byta i ruta 8:a. Blev då Prodigy som fick rulla och nu mellan 2-3:e pil, 184 var ju inte vad jag hoppats på och den bra känslan var som bort blåst. Hittade dock tillbaka fort och det blev 248 i den serien, nu kändes det bättre igen men det skulle komma en dipp till. Bana 23-24 har spelat på alla 3 starterna och 23 har svängt jätte mycket mer men nu var det annorlunda plus att jag slog ett par riktiga skit slag i början, det höll på att kosta mig hela starten men med 4:a kryss i mitten blev det i alla fall 190. 880 efter 4:a serier, då är det skönt att ha en Hy-Road i väskan som vill hjälpa till! 
Den åkte upp ur väskan och efter 2 slag hade jag flyttade en hel del in i banan, men då såg den grym ut! 279 i 5:e serien!! Nu skulle jag "bara" behöva en 200:a serie för att vara klar för final och inför sista rutan kunde jag skjuta 280! Tyvärr stog 10:an kvar men 259 kändes som en väldig lättnad och mina 1418 gör att jag ligger 4:a just nu!
Mycket nöjd att ha kvalat in men också mycket medveten om att det kommer krävas bättre och stabilare spel på söndag, det blir vila imorgon och så får vi se vad söndag har att erbjuda!!

Final:
Finalen idag började kl: 07:00, jag vet att många börjar jobba då men vi bowlare är lite bortskämda med senare start tider än så. Jag hade ju dock helt ledigt igår så det fanns säkert många spelare som var tröttare än mig och det skulle visa sig under dagens spel också.

Finalen i Ballmaster är en riktigt kraft mätning, inte direkt så att starkast vinner men det gäller verkligen att huvudet är med hela tiden. För min del var det 2-3 olika triggers jag behövde upprepea för mig själv hela tiden, om jag glömde av att hålla ner tempot, dra till bollen eller inte stå kvar i slutpositionen minskade mina chanser att hänga med täten ordentligt.

Trots att jag tvivlade lite på mig själv då och då orkade både kropp och knopp hänga med, jag klarade första steget när 16 av 48 spelare går vidare efter 8:a serier med bravur. Bara Osku var bättre än mig och vi båda spelade med Storms urethane boll, Pitch Black hela tiden! Jag hade som plan att spela med den i en eller ett par serier och kunde inte drömma om att det skulle kunna funka att spela urethane hela vägen, men det gjorde det. Började vid 1:a pil och slutade ändå inne vid 3:e pil, kände mig lite som Martin Choi Park Larsen, Korea style!!
Det krävdes 1747 och jag hade 1836, bara 3 pinnar efter Osku.

Att ha spelat 8:a serier innan kl: 11:00 är inte så vanligt, snabb lunch och så var det dags att tejpa om fingrarna! Det går en del tejp en dag som denna och tack gode gud att den tejpen finns annars hade det väl varit köttsår just nu.
15 serier Round Robin, alla möter alla utan omoljning och frågan var hur skulle det bli på högersidan med så mycket urethane bollar? Skulle det bli någon skillnad på vänstern, de var ju ändå 5 stycken?
Visst fick de vänsterhänta flytta på sig lite men som befarat blev det ganska konsigt på högern, om man inte spelade med urethane hela tiden!! Fattar ni att jag spelade urethane hela vägen, 38,5 fot olja och 23 serier, Pitch Black all the way!! 
Helt magiskt men jag bytte aldrig boll, det är väldigt ovanligt men idag var det helt rätt val. Jag vann flest matcher av alla, 11 av 15 matcher och 330 pinnar i bonus. Jag snittade nästan 1 pinne mindre än Jonas Jehkinen men vann fler matcher så jag lyckades hålla han bakom mig, Paul Moor snittade dock 5 pinnar mer än mig, han blev den enda som jag inte lyckades hålla bakom mig.
Avslutningen blev ganska dramatisk, jag dubbalde i sista rutan för att hålla Jonas bakom mig och bli 2:a till stegen. Paul 1:a, Jonas 3:a och vem som skulle bli 4:a avgjordes i sista slaget. Mika slog ner 9 käglor och spelade lika med Osku (174-174), det gjorde att Oksu missade 4:e platsen med 10 pinnar till fördel för ytterligare en vänsterhänt spelare, inte vilken som helst utan Mr Kimmo Lehtonen. 
Att klara sig vidare till stegen i Ballmaster är något alla hoppas på att få vara med om, att spela 23 serier i rad med väldigt lite paus och i startfält av världsklass är få förunnat, jag var såklart jätte nöjd att fixa detta och att jag var enda högerhänta spelare kändes lite annorlunda. 

Stegfinal:
Jonas började med att slå ut Kimmo, jag hade gärna försökt ta revansch på Kimmo som slog mig i finalen här 2007.
Nu blev det Jonas och jag började bättre än honom, dubbel på mig och 2 spärrar på Jonas, tyvärr fortsatte det inte lika kul. Han spelade bättre och hade en del flyt, jag spelade sämre och hittade inte alls samma läge i banan som innan. Tror att jag hade lite fel typ av spel i mig från slutet av Round Robin spelet och lyckades inte ställa om ordentligt. Tråkigt att inte kunna pressa honom ordentligt men tyvärr blev detta ytterligare en stor tävling (WBT/PBA/EBT) som jag inte lyckades gå hela vägen. Jonas vann lätt mot mig men fick sedan stryk mot Paul Moor i finalen som nu tog sin första seger i Ballmaster och också sin första PBA titel.

Klockan 07:00 i morse hoppades man på en lång och framgångsrik dag och jag måste väl säga at det blev så, 24:a serier senare var det färdig spelat och nu går jag och lägger mig som 3:a i årets första Europa Tour tävling.
Kommer inte ha svårt att somna men längtar så mycket efter familjen, min stackars Isabella har nu vattkoppor och det verkar inte som hon har klarat sig lika lindrigt som lilla syster gjorde under jul. Hon längtar så efter Pappa och det gör ont i hjärtat när man inte kan hjälpa till. Helt klart baksidan av medaljen!!

Tack för stödet och gratulationer allihopa!!

 

 

 

Martin Larsen
2015-01-11

« Tillbaka