H. H. Emir Cup 2015, Doha, Qatar
24/2 - 27/2
http://www.abf-online.org/results/emircup15.htm

Tro det eller ej men det är första gången jag spelar denna tävlingen, men det är ju samma hall som Qatar Open spelas i så egentligen inte mycket nytt.
Formatet är dock annorlunda, här spelar man 2 x 6 serier i kvalet och från början fanns det bara A och B squad men efter stort intresse för tävlingen la de till C squad och den spelades före B squad så vi var ett par stycken som bara skulle spela squad B men valde att testa C istället och ha B som extra plan. Man kan väl säga att efter de första 6 serierna i squad C så behöver vi helt klart använda chansen att spela squad B.
Profilen är 40 fot och ganska platt så att det skulle bli tufft var inte så oväntat, men så här tufft trodde jag inte.

Kval squad C, serie 1-6:
Jag valde att spela Optimus från start och gick sedan till Hy-Road och efter 4:e serier mellan 209 och 222 trodde jag nog att jag skulle kunna avsluta ok för att kanske hamna runt 1300. Men det blev inte som jag trodde eller hoppades, 160 i 5:e och ännu lite sämre i 6:e och totalt 1180. Hur kunde det bli så dåligt? Jag vet knappt själv, banan bara försvann och det kändes omöjligt att träffa fickan än mer att slå strajk. Att många av de lokala spelarna använde urethane bidrog säkert till problemen men att det skulle bli så torrt inne i banan var helt oväntat för mig.
Lite svårt att beskriva hur konstiga banorna blev men när Belmo skjuter 1129, Barrett 1193, Thomas Larsen 1197, Osku 1212 och jag 1180 så tror jag de flesta förstår att banorna inte spelades helt logiskt eller på något sätt lätt. 

Kval squad B, serie 1-6:
Inte den bästa känslan att gå på banorna efter 6 serier och inte riktigt veta vad som gäller mer än att jag återigen missat ta med mig urethanet för det ser helt ok ut i början i alla fall. Det är dock inte längst ut, närmare 2:a pil faktiskt.
Jag började med Optimus igen då inget annat såg direkt bra ut och första serien kunde blvit kanon men 7-10 i sista rutan såg till att sätta stopp för det. 212 i den serien och sedan tyckte jag faktiskt att jag spelade riktigt bra i nästa serie men det hade varit mycket urethane trafik där och även om jag strikade alla slag utom 3 så blev det bara 206 för de 3 slagen lämnade hål kvar som jag inte spärrade. Efter 6 rutor i den serien bytade jag boll till Marvel S och slapp 2-10 tendensen som Optimus hade, hur jag sedan lyckades slå över 240 på bana 3-4:a i nästa serie vet jag inte. Det brukar vara väldigt lurigt men jag gick lite höger och rullade den rakare precis innanför urethane lirarna och det såg helt ok ut, kunde dock inte göra det längre än den serien. Sedan var det dags för ett ordentligt kliv innåt och resten av blocket spelades runt 5:e pil med Hy-Road, avslutade med 200, 230, 220 och 1336 totalt! Det är en siffra som jag är grymt nöjd med efter den tunga morgon starten, nu visade Mika att man kan skjuta högt (1404) men annars är siffer nivån låg. Varken Thomas Larsen, Dom Barrett eller Belmo lyckades göra över 1200 nu heller, vet inte om det hänt tidigare??
Man tror att det kommer krävas mindre än 100 över på 12 serier för att klara cuten till topp 24:a, topp 6 får en bye så varför inte sikta på det imorgon?

De hade inga Pitch Black här nere men de hittade en Natural Pearl, jag chansar på att borra upp den och använda första passet imorgon som träning så får vi se om den rullar ok eller inte.

Kval squad C, serie 7-12:
Jag testade min Natural Pearl men fick den inte alls att rulla bra, så det blev bara lite träning av denna starten eftersom jag har en  viktigare start i eftermiddag.
Valde att testa lite bollar och klev sedan av efter 4:a serier för att spara mina krafter.
Vet inte om det är morgonen eller spelarna i denna starten som gör det men banrona känns allt annat än lätta. Jag följer också efter en kille som skruvar mycket långt in i banan och det gör att svänger mycket och tidigt. 
Dags för lunch och lite vila innan nästa start!

Kval squad B, serie 7-12:
Inför detta passet såg det ut som jag skulle behöva skrapa ihop ca 1170 för att vara helt klar för final, vilket inte "borde" vara så svårt men många har slagit mindre än så på dessa tuffa banor. Dock hade jag ett annat mål, topp 6 får en bye i finalen och vad som skulle krävas för det var kanske ett pass närmare 1300 trodde jag.
Jag startade första serien kanon med Marvel S, 5 kryss och sedan 10:an kvar på ett bra slag, en skön start som helt klart gjorde att målet på 6 var det som gällde och inga bekymmer mot att "bara" klara cuten! Men en sak har man lärt sig under åren, det kan vända fort och 1 1/2 serie senare var tankarna helt annorlunda. Då hade jag lyckats vända den starten till 199 i första serien efter 3 stora hål och sedan satt en trippel i sista rutan i serie 2 för 172! När jag så också började med att lämna 2-8-10 i första rutan serie 3 var jag inte så tuff, nu behövde jag helt plötsligt göra pari resten av blocket för att klara mig vidare!!
Då vände det igen, upp som en sol igen när jag satte 10 raka kryss och gick imål på 275 i den serien, rätt skönt att andas ut för faran att missa cuten kändes bortblåst nu kunde jag rikta in mig på att jaga en bye igen! 227 i serie 4:a med känning på mer helt klart och i 5:e hade jag 15-20 över inför sista 3 rutorna, då såg topp 6 rätt nära ut. 2 hål senare var det längre bort igen, helt otroligt hur många gånger det kan svänga under ett pass. Det blev 190 och nu skulle jag troligtvis behöva en ok serie lite över 200 för att klara mig. Sista banparet var riktigt torrt, närmare 6:e pil nu och jag fick inget flow. Ryktet sa att jag behövde en dubbel mot slutet och då lämnade jag 3-4-6-7 kvar i ruta 9, troligtvis kört men enda chansen var spärr och sedan dubbel. Spärrade och satte sedan 3 riktigt bra strike men visste inte om det skulle räcka, i Holland förra veckan hamnade jag på fel sida när jag lämnade 7-10 i sista rutan men nu spärrade jag ett stort hål och sedan tripplade, sådan brukar betyda att man klarar sig och så var det nu också. 6:a med 2 pinnars marginal!! Så jag bar upp väskorna med en mycket skön känsla i kroppen, en dags vila och garanterat topp 16 i min första Emir Cup!
Jag slog 1264 och totalt precis 200 över pari på 12 serier, det krävdes 104 över för att klara sig vidare och det var ett helt gäng mycket duktiga bowlare som inte klarade det. Några som inte får spela final är Fagan, Barrett och Stu Williams, det hör inte till vanligheterna.

Final steg 1:
Då jag lyckades vara på rätt sida strecket denna veckan står jag över detta passet när 26 spelare ska spela 6 serier och 10 går vidare. Schemat här nere är väldigt konstigt för idag (torsdag) är det bara detta spel passet vilket innebär att jag är ledig idag!

Final steg 2:
Oj oj oj vilken dag! Banorna har ju varit svåra hela tiden men enligt mig blev det bra mycket svårare idag. Jag spelade kanske inte min bästa bowling men jag testade allt från 1:a till 6:e pil, en hel del olika bollar både urethane och allt annat. Dessutom missade jag inga spärrar, ändå lyckades jag inte slå över 200 en enda serie!!!
Jag vet inte när det hände senast men det måste vara väldigt länge sedan, alla serier mellan 185 och 195, totalt 1149. Inga spärrmiss, en massa hål och inte så många strike. 
Det var inte bara jag som hade problem men jag var klart sämst idag, det krävdes dock bara 1306 för att klara en semifinal plats och det var 2 damer som var 1:a och 2:a efter dem var det 2 vänsterhänta. Osku var 5:a och mycket nära att klara sig men tomruta i sista satte stopp för det och gav Khaled (från Qatar) chansen, en chans som han tog med dubbel sistarutan.
Ingen av PBA spelarna i topp 4:a, det var nog inte många som hade räknat med det.

Imorgon bär det av till nästa stopp som är Bahrain, där börjar jag spela på Måndag.

 

Martin Larsen
2015-02-27

« Tillbaka