Brunswick Euro Challenge, Munchen, Tyskland
19/3 - 22/3
http://brunswickeurochallenge.com

Kvalstart 1:
Tillsammans med Ballmaster i Helsingfors så är detta de 2 största tävlingarna vi har i Europa och det gör ju att det är tufft att kvala in trots att det är 52 spelare som går vidare. Rätt ofta väljer de att lägga lite vänligare profiler i denna tävlingen och vilket gör att fler spelare har chans att skjuta högt. Så har det varit några år tidigare och så är det i år också, det gör att mina 1389 troligtvis kommer vara på gränsen. Det kan räcka men det kan också vara 15 för lite.
Normalt sett när man spelar 1:a starten och ligger precis runt den siffran som man tror kommer räcka så har man gnetat och inte testat så många bollar, så var det inte för mig idag. Förhållandevis gnetigt var det ju när de 5 första serierna var mellan 223 och 233, men jag hade då testat 5 olika klot och det är inte så vanligt. Men här är det inte träffa fickan som är största svårigheten utan att hitta rätt väg dit för att få strike ofta! IQ Tour Nano, Marvel Pearl, Hy-Road och till sista Unhinged det var bollarna som fick vara med lite mer. Unhinged var nära att ta mig över 1400 strecket men jag missade in i 11:e rutan i sista serien och lämnade 2-8-10, tyvärr för dåligt slag men 255 blev det i alla fall och 1389 totalt.
Nya försök imorgon.

Kvalstart 2 och 3:
Under min andra start tyckte jag att banorna kändes lite lättare men ändå lyckades jag inte få ihop strajkarna, min Marvel S såg kanon ut på värmning men det blev bara varannan när vi drog igång och så när jag väl fick ihop kryssen lämnade jag 7-10 och det blev bara 213. Tyvärr blev det ännu sämre i nästa och det dröjde ända tills sista rutorna i 3:e serien innan jag hittade rätt, efter det rullade Unhinged mest (lite Rocket i sista serien) och jag kom i mål på 1376. Ingen ökning men lärde mig ändå lite inför nästa start.
Precis som under ett par andra tävlingar när Peter Ljung åkt hemifrån efter mig ringde jag in ett par andra klot, de 2 kloten Peter hade med sig var en Defiant Soul och en Hy-Road borrad med pin under fingrarna. I min 3:e start rullade jag Defiant Soul från start och den såg kanon ut. 258 och jag trodde verkligen att det var dags för en kanon slagning nu, missförstå mig rätt när jag säger att det blev inte så bra som hoppats men det blev ändå bra nog för en ökning som gör att jag är klar för final (1421)!
Den "looken" jag hade i första serien var precis som bortblåst på nästa banpar, jag missade 1:an på ett slag som jag trodde var ok, det svängde så mycket mindre på ena banan och jag lyckades aldrig hitta rätt men fick i alla fall gnetat ihop 202. Ungefär samma problem i nästa serien, bytade boll till Hy-Road och senare under serien till Unhinged. Från ruta 9:o i den serien rullade det på lite bättre 248, 256 och 243! Riktigt skönt att ha score som garanterat kommer räcka för final, nu känns det också som jag har några olika alternativ i början och det kan vara väldigt viktigt inför söndagen finalspel. För nu blir det inget mer kval spel.

Final steg 1:
Även om klockan bara var 08:00 så var det lite mäktigt att stå borta på bana 52 och se 52 bowlare av världsklass göra sig redo att spela final i denna mycket konkurens kraftiga tävling. 52 banor, 52 spelare, 6 serier och bara 16 som får spela runda 2 ihop med de 12 bästa från kvalet.
Första finalpasset och tidig morgon, alltid skönt om man kan få till en ok start då och 6 raka strike är ju helt klart en bra start!! Min Defiant Soul såg kanon ut, dock kunde jag inte ta vara på det ordentligt, det blev "bara" 234 men ändå en ok start.
Jag startade på bana 50 och flyttade sedan till 3-4:a där det hade varit 2 vänsterhänta spelare så min sida var orörd (bra eller dåligt??), det svängde i alla fall mycket mindre. Fick flytta 3-4 stav till höger och var på väg att få till en helt ok serie, men återigen för dåliga slag mot slutet och som tur var lyckades jag spärra ett stort 6 hål i ruta 9 men istället blev det 7-10 på ok träff i sista och 202 är inget att skryta med i detta gänget.
Efter den serien blev det bollbyte till Unhinged och den rullade helt ok och inför sista serien var jag 120 över pari och cuten var 97 över.
Att marginalerna ibland är små och att rätt klot kan göra stora skillnader vet många, min avslutningen visade detta. I sista rutan i 5:e serien lyckades jag sätta 2 ganska tunna strike och kunde då testa en annan boll, min Rocket såg då riktigt bra ut. Byta efter 235 eller inte?? Jag valde att byta, känslan var att jag skulle få mer marginaler med Rocket och enda anledningen till att jag inte slog 300 var ett riktigt sket slag i ruta 2, resten av slagen strajkade och det blev 280!! 1400 totalt och lätt vidare, det krävdes 1314 för att gå vidare.

Final steg 2:
Efter 40 minuters paus och omoljning var det dags igen, 6 nya serier med 28:a spelare som skulle bli 8:a. Jag kände en go känsla inför detta, tyvärr rullade Defiant boll inte lika bra nu men när jag bytta till Hy-Roaden såg det bättre ut och jag tyckte att jag kunde släppa bollen riktigt bra men ändå var det något som gjorde att det inte riktigt gick min väg. Troligvis var det lite fel fart eller så för jag fick inte alls loss käglorna, dessutom lämnade jag 7-10 en gång varje serie under första 4:a och det har man inte råd med när det är så få som går vidare. Jag ska också erkänna att 2 av serierna som blev 220 borde helt klart varit 230-240, för dåliga sista rutor helt enkelt. 
Men överlag var banorna annorlunda nu, siffer nivån var lägre och man såg mycket fler 2-10 hål och andra svåra uppställningar. Jag hittade inte rätt med hur jag skulle spela och vilken boll jag skulla använda, aldrig någon arbetsro. Efter 5 serier hade jag ca 50 över och visste att allt annat än 279 eller mer skulle vara tack och adjö för idag. Det var nära, den sista serien spelade jag på den höga delen av hallen och där rullade min Rocket bäst, 10:an kvar i första och sedan 5 raka kryss men så kom det där slaget när skallen inte riktigt var med och bollen orkade inte svänga till. Jag lämnade 4-8-10 på tunn träff innan jag sedan strajkade ut för 255 i sista serien, den avslutningen tog mig upp till 10:onde plats och 1310 var ca 25 pinnar för lite för topp 8.
Kände mig rätt risig efter detta för jag hade som sagt en känsla av att det skulle kunna gå rätt bra, men det är mycket som ska stämma och det är inte mycket mer att göra än att ladda om igen. Senare i veckan är det PBA League och så är det Elit SM till påsk.

 

Martin Larsen
2015-03-23

« Tillbaka