SM slutspel 2015, Jönköping, Sverige
15/5 - 17/5
http://www.swebowl.se
Placering: 1:a

Man ställs ständigt inför svåra val här i livet, ett av dem för min del var PBA Summer Swing eller lag SM slutspel här hemma? Det finns plus och minus med båda valen men efter mycket velande och tänkade föll valet på att stanna hemma och spela om SM guldet med mina goa klubbkompisar i Team Pergamon!

Följande lag ska göra upp (på Montreal 41 fot och London 44 fot) om vart SM pokalen ska stå nästa år:
Team Pergamon - Partille
Clan - Nässjö
Kulladal - Malmö
Jösse - Arvika

Som serie segrare fick vi lov att välja motståndare i semifinalen, vårt val föll på BK Jösse och vi kommer spela första matchen som spelas kl: 17:00 på fredag. Vilken profil vi kommer välja får vi se efter våra träningar.
Det samma gäller hur vår start 8:a kommer se ut, vi åker till Jönköping med 12 spelare i truppen och förutom mig själv är det: Robert Andersson, Jesper Svensson, Mattias Olsson, Daniel Fransson, Kim Bolleby, Johan Helldén, Tomas Leandersson, Magnus Johnson Jr, Osku Palermaa, Jesper Larsen och Anton Elofsson.

Semifinal:
Match 1 på Montreal 41 fot, TP - Jösse, 14-6:

En vinst i första matchen var precis vad många trodde, vi trodde dock inget, vi har förlorat 3 slutspel och kommer göra allt för att inte tro något. Därimot blev det som vi hoppats, vinst efter 3 serier! Överköring??? Inte alls som siffrorna säger, att vi kunde vinna efter 3 serier berodde på att Jösse inte tog tillvara på chanserna de spelade sig till och att vi stog upp och räddade det vi kunde rädda. Speviellt i 2:a serien där det såg ut att kunna bli utjämnat till 5-5 efter vår 4-1 ledning, men ett par tomrutor från värmläningarna och ett par viktiga strike för oss blev det istället 3-2 till oss och efter den smällen orkade de inte ställa sig upp igen.
6957 mot 6576 och vinst med 14-6, Jeppe S klart bäst med 970, sedan var jag, Mange Jr och Osku närmast strax under 900. Marvel S från start på mig och sedan mest Rocket och Unhinged.
En skön start, slutspelet är igång, många är laddade och stämningen är på topp!!

Match 2 på London 44 fot, Jösse - TP 8-12:
Lördag morgon och London på banorna, såklart inte oväntat då det är den profilen Jösse spelat på hemma hela säsongen. Första serien visade också att de kan den profilen, men trots att de slog en bit över 1800 fick de stryk serien med 3-2. Vi tog totalen med 5 pinnar, dock sjunk reslutaten lite efter den första serien. Banan spelades upp lite olika mellan banorna och det var inte alltid lätt att hitta rätt, vi sjönk med ca 70-80 pinnar efter första serien men sedan höll vi oss där runt 1740 under resten av matchen. Det var den stabilteten tillsammans med ett par avgörande rutor här och där som gjorde att vi kunde vinna med 12-8. Jösse saknade lite rutin och kanske lite bredd, men sanningen är att de var verkligen nära ett par gånger och gav oss en ordentlig match. En stor anledning till detta var lagets ankare och landslags spelare, Markus Jansson visade stor klass och stryka när han blev matchbäst på 1000!
Själv hade jag lite problem med sving, linje och klot i början men när jag hittade rätt (Rocket) blev det bra. 760 sista 3 och 972 totalt, tillsammans med Magnus Jr´s 946 kunde vi kamma hem 3 poäng och hjälpa vårt kära svarta gäng till seger!!

Eventuell match 3, TP - Jösse:
Ingen 3:e match då vi vann de första 2!!

Final:
Match 1 på Montreal 41 fot, TP - Clan 14-6:
Jag strajkade hela inspelningen denna söndag morgon, allt kändes fint, pirrigt och laddat!! Att jag 10 rutor senare bara hade 151p kändes ju inte lika kul!! Som tur är har jag många duktiga lagkamrater, vi slog nämligen 1774 trots jag gjorde vad jag kunde för att hålla nere siffrorna! Vann serien med 3-2 utan att vinna totalen!!
I nästa serie kan man säga att vi vann totalen, 1988 (jag höjde mig lite till 256:-) är ju rätt svårslaget men vi tappade ett bord ändå. 7-3 efter 2 serier. I tredje var vi tillbaka på 1770 men lyckades vinna totalen med 5 pinnar, detta var bara en av många gånger vi hade marginalerna på vår sida. Med 10-5 efter 3 kunde vi ganska enkelt spela hem första matchen med 14-6, 7433 mot 7149. Jag får helt klart ta på mig skulden till att vi inte slog nytt svenskt rekord i denna matchen, banorna blev kanon fina och i stort sett alla strajkade på som bara den! Bäst var Clan's Jocke Karlsson på sina 1060 och det var "bara" 246 mer än vad jag lyckades få ihop:-(
Men om jag nu ska spela illa någon gång så var det ju skönt att passa på när resten spelar bra!!

Match 2 på London 44 fot, Clan - TP 6-13:
Match två och helt väntat så valde nu Clan London profilen, största skillanden var att Jesper Svensson spelat som en kung på Montreal under hela säsongen med sämsta resultatet på 970 och han hade problem på London. Trots hans 1000 slagning i första finalmatchen fick han nu stå bakom och Jesper Larsen kom in i stället.
Denna matchen var väldigt jämn ända fram till slutet av 3:e serien. Vi vann första 2 med 3-2 men låg sedan under med 4-1 efter 8-9 rutor i 3:e serien, mitt och Magnus bord var en stor orsak till hur denna serien vände. Vi låg under med ca 50 poäng efter 6 rutor och när vi sedan satte våra kryss i sista rutan och de 2 unga Clan grabbarna tömt bägge sina vann vi istället med över 40 pinnar!! Totalen kunde vi till slut vinna med 70 och ett av banparen slutade lika efter ett mindre bra sista slag från dem, så sitället 4-1 i baken vann vi med 3-1!! Alltså kunde det mycket väl varit 8-7 till Clan men istället ledde vi med 9-5 och efter  den smällen kunde inte Nässjö grabbarna resa sig! Sista serien blev en defilering, ganska tidigt såg vi att vi skulle få den poängen vi behövde och saken var klar!! Vårt 10:onde SM guld var i hamn!!
Många snackar och tycker det är tråkigt att vi är så överlägsna och jag kan hålla med om att vi varit det i serien under de sista 2 åren men faktum är att det är ganska små detaljer som gör att vi vinnar alla matcherna i årets slutspel. Att många av oss lägger ner väldigt mycket tid och energi, träning, tävlingar mm syntes tydligt denna helgen. Vi var starka när det drog ihop sig och våra motståndare hade inte deras bästa dagar vad det gäller den biten, det var helt klart den stora skillnaden. Denna gången stog vi pall för trycket!!

Mitt val (och Osku´s) att hoppa över PBA Summer Swing säger kanske en del om hur kul jag tycker denna helgen är (kändes som ett bra val!!), svårt att beskriva men jag känner det verkligen inte som någon självklarhet att vi ska vinna. Efter att ha varit med om att få stryk lika många gånger som jag vunnit de sista 6 åren känns guldet extremt kul och tillfredställande!!

Till slut ett stort tack till hallen och personalen i Jönköping, alltid trevlig att spela där! Ett ännu större tack till vår klack, utan alla underbara supportrar hade denna helgen inte ens varit hälften så kul, så himla coolt att stå på banorna med den stämningen i ryggen!! Att vi kunde spela hem guldet med 2 raka matche hjälpte nog X-Calibur tjejrna lite för det trycket som var bakom dem i deras avgörande match var helt makalöst!! Gattis X-Calibur och Partille, 2xSM Guld 2 år irad!!!

Mitt 10:onde SM Guld med Pergamon, antar att det finns några som vill sätta stopp för att det ska bli 11:a, jag tänker kämpa för att det är 11:a redan nästa år och jag är tämligen säker på att jag har ett bra gäng med mig!!



 

 

Martin Larsen
2015-05-19

« Tillbaka