EM 2015 - Masters, Ålborg, Danmark
13/6 - 13/6
http://www.emc2015.eu
Placering: 1:a

Sista dagen på EM bjuder på Masters slutspel, de 24:e bästa spelarna från mästerskapet gör upp om de sista medaljerna i macthspel. Bäst av 3 serier är formatet och de 8:a bästa står över första rundan.
Vi fick med hela 5 av 6 spelare till denna finalen, ingen annan nation har fler spelare med. Så här spelar vi våra första matcher.

Topp 24 (Lördag kl: 09:00):
Ramon Hilferink (Nederländerna) - Robert Andersson 0-2
Martin Larsen - Mykhaylo Kalika (Ukraina) 2-0
Markus Jansson - Magnus Johnson Jr 2-1
Daniel Fransson - Glenn Morten Pedersen (Norge) 2-1
Topp 8 fick ju som sagt en bye och stog över denna omgången, jag fick det nästan ännu bättre. Man kan säga att jag fick en bye också och lite gratis träning, Mr Kalika är den typ av bowlare som kan göra precis vad som helst. Han är inte känd för att vara bäst på nyoljade banor och denna dag visade sig vara en av de dagarna han inte spelade så bra. Jag vet faktiskt inte vad han höll på med, men det var bedrövligt dåligt. Han var inte nära träffa fickan och spärra kunde han inte heller! Jag spelade därimot väldigt bra, slog honom med mer än 100 i varje serie!! 493 mot 281, då ska jag väl säga att han missade ett par rutor med flit i försök att hitta något strike spel. 
Jag kunde spela Hy-Road från början då det kändes som det fanns mer häng nu, jag hade ganska bra läge i banan!

Topp 16:
Chris Sloan (Irland) - Danne 2-0
Osku Palermaa (Finland) - Robban 2-1
Thomas Larsen (Danmark) - Martin 1-2
Leon Devlin (England) - Markus 0-2
I denna omgången fick jag möta en av europas bästa spelare och Thomas har även slagit ut mig ur denna tävling förut, matchen skulle också komma att bli den bästa på hela dagen!
Magus och Markus hade spelat på detta banparet innan så jag hade lite inside innan vi börja, kanske var det de som gjorde att jag kunde börja så starkt med 244 (mot 191) och vinna den serien ganska enkelt. Men Thomas letade upp läget och i serie 2 lyckades jag sätta de 3 sista strajkarna för att tvinga fram en roll off, 248 mot 248, Thomas började och slog strike. Jag slog ett ok slag men 10:an stog kvar:-( 1-1 nu.
Sista serien blev en riktigt tajt historia också, 8:onde rutan höll på att kosta mig matchen. Jag missade innåt och lämnade 3-4-7 kvar, ett lite lurigt läge och frågan om jag skulle ta 2 eller chansa på att spärra hålet. Efter att ha räknat så tyckte jag det var värt att gå för det, kändes inte fel när jag spärrade den perfekt!!! Det betydde helt lika i ruta 7, jag strajkade ruta 9:o och första i 10:onde. En till skulle säkra min vinst men 10:an stog kvar igen, Thomas hade chansen att ta vara på sin vänster strajk i ruta 10, men han lämnade också 10:an kvar och vinsten var min!

Topp 8:
Sloan - Martin 1-2
Osku - Markus 1-2
Vad hände nu?? Det var många som frågade sig, inklusive jag själv och troligtvis min motståndare. Ifrån att ha haft full koll på banorna och spelat den bästa bowlingen på hela veckan till att se ut som en nybörjare. Att få stryk på 195 i första serien var väl inte så konstigt, men sedan slog jag 164 och 158 och vann båda serierna!!! Banorna var enormt svåra, det kändes som att allt slag som träffat fickan innan lämnade 2-10 eller till och med 1-10 kvar. Det svängde inte alls förän jag verkligen drog till bollen eller sänkte fart men då svängde den istället upp mitt på 1:an. Det var väldigt svårt att träffa fickan och det efter första serien fick Chris minst lika stora problem som jag. Jag testade olika klot (spelade till slut med Hyper Cell Skid på bana 7 och Hy-Road på 8:an) och flyttade långt in i banan men ingenting verkade fungera. Bakifrån såg det säkert ut som ingen ville vinna!
Sista serien svängde fram och tillbaka men när jag missade 10:an i ruta 9 trodde jag det var kört, då tömnde Chris också. Dubbel sista för att vinna, då fickade jag dit en vänster strike och kryddade den med en bra stirke i 11:e!! Kändes nästan overkligt men turen var på min sida och medlajen var säkrad, dessutom var Sveriges plats i finaln säkrad för i semin blev det en av våra rookies (Markus Jansson) som skulle stå för motståndet. 

Semifinal:
Markus - Martin 0-2
En helsvensk semifinal, en hungrig rookie mot den "gamle" som gjorde EM debut i samma hall för 14 år sedan! Det finns massa olika sätt att se på detta, men för min del var det ganska skönt att möta en svensk just nu. Matchen efter den mycket konstiga och lätt pinsamma matchen mot Sloan, att möta Markus nu tog bort lite press från mig. Utifall att jag skulle få stryk kunde jag ändå ha glädje av att se Markus spela final. Nu blev det inte så, matchen innan hade fått mig att sudda ut alla förutfattade meningar, jag testade nya grejer på inspelningen och helt plötsligt såg min Marvel Pearl kanon ut. Där den svängt för tidigt och mycket innan, gled den lite längre och fortsatte sedan stark och såg kanon ut i fickan!
Detta var inte bra för Markus, jag hittade ett bra läge och slog rätt många riktigt bra slag, när jag dessutom fick tryckt in en vänster strike efter ett par bra kändes det nog tungt för Markus. Han gjorde en helt ok match med 2 serier runt 215 men denna dag var det inte rätt dag att möta Lucky Larsen, jag slog honom med ca 20 pinnar i varje serie.

Final:
Tore Torgersen (Norge) - Martin 0-2
TurTore mot LuckyLarsen, kanske säger en del om vad som behövs för att ta sig till final i Masters?!

Semifinalen mellan Tore och Mik Stampe var tajt, Tore vann precis med 2-1 och jag tyckte mig se lite trötthet hos norrmannen. Vi hade heller ingen direkt paus mellan hans semi och vår final, hade Tore hittat spelet med en gång tror jag inte det hade spelat så stor roll men nu fick han lite problem, speciellt på högerbanan och då tror jag att trötthet var en av anledningarna till att han aldrig riktigt hittade någon bra lösning där.
Första serien kunde jag vinna ganska enkelt, 212 mot 164. Men i serie 2 hände något lite annorlunda, jag skulle spärra 7:an i ruta 2 och precis när jag ska släppa bollen ser jag en svart prick som rör sig nära där jag siktar. Möjligtvis hade jag missat ändå, men det tillhör inte vanligheterna att det springer omkring en spindel på bowlingbanan!! Jag får skylla på spindeln helt enkelt:-) Tore började i alla fall bättre än mig den serien men återigen blev höger banan min räddning, Tore lämnade nämligen 2-10 ett par gånger och det var då jag verkligen tog min chans. Att först få chansen att komma tillbaka och sedan direkt en chans till att i stort sett avgöra är inte vanligt på denna nivå. Här lyckades jag verkligen ta chanserna och se till att denna match var i stort sett över i ruta 9, en helt ok känsla att gå upp och spela 10:onde rutan helt utan press som nybliven Europa Mästare!!
Banorna vi spelade på var lite olika men i detta fallet verkade min Marvel Pearl inte alls se den skillnaden så stor som Tore's bollar, bra spel och tur har jag nämnt som stora delar i att kunna vinna ett EM guld men här visade sig också den tredje stora anledningen att jag vann!! Tusen tack Storm Bowling Products för alla bra klot jag får spela med, utan de hade uppgiften blivit väldigt mycket svårare!!

Vill också tacka alla Svenskarna på plats, speciellt lagkompisarna, Backe & Backe och min mor & far!! Har dssutom förstått att många tittat på live streamen från Ålborg, stort tack till alla som stöttat och hejat (speciellt mina tjejer hemma som satt och skrek heja pappa!!)!!

Titta in på www.bowlingkanalen.se för att se många av matcherna!
 

 

Martin Larsen
2015-06-15

« Tillbaka