SamHo Cup 2015, Anyang, Sydkorea
1/9 - 6/9
http://www.abf-online.org/index.html

Just nu sitter jag och Osku på Frankfurt Int och väntar på att kliva på planet till Seoul (endast 10h och 10min), inte vilket plan som helst, det blir min första resa med A380! För er som har lite koll på flygplan så vet ni att den är lite större än allt annat, 99 rader tror jag, tyvärr sitter jag inte på någon av de första:-( 

Väl framme så skall vi träna på onsdag och kvalet är 2 x 6 serier på torsdag och fredag. Efter det går 64 spelare vidare och spelar matchspel, återkommer med mer info när jag är på plats.
Tyvärr är all information på Koreanska och jag är verkligen inte alls vass på det språket. Jag hoppas att ABF kommer med lite info, om inte annat får jag jobba hårdare.

Resan gick fint, lite skumpigt men annars bra.
Idag ska vi träna och eventuellt borra något klot, det är också lottning om vilken squad man hamnar i. Som jag förstått det är det 4:a starter per dag (torsdag och fredag), A, B, C och D. Alla ska spela 6 + 6 serier och sedan går 16 spelare per squad vidare till matchspelet i topp 64:a.
Återkommer med mer info efter dagens träning.

Det blev squad A för min del, lite segt då vi är först ut och ska spela redan kl: 08:00 imorgon. Lite svårt att säga hur bra den starten är jämfört med de andra, de namnen som jag känner till mest spreds ut ganska bra över starterna. Barnes och Tim Mack spelar samma start som jag, hur bra de övriga är återstår att se.
Profilen vi ska spela på är 44 fot och om den speals som idag på träningen kommer det nog bli ganska höga siffror.

Squad A, serie 1-6 (nyoljat):
Precis som väntat blev det höga siffror, det är väldigt torrt på kanten och de som är duktiga på att spela i det torra gjorde väldigt högt idag. Det var även ett par spelare som drar på bollen lite mer som slog höga siffror, jag hamnade lite på mellis idag. Spelade inte jättebra, lite för safe och utmanade inte det torra tillräckligt för att strajka mycket. Det blev mest serier runt 220 hela tiden, en på 207 och en på 247 resten var 200-227. Totalt 1348, låter ju inte så illa men jag ligger bara 20:onde på det (det var slagningar över 1500 idag). Det är bara 10-15 poäng upp till 16:onde och ca 30 upp till topp 10 så det är ganska tajt. 
Starten efter som spelade direkt efter oss (utan omoljning) gjorde inte lika höga siffror, om det beror på att det var sämre bowlare eller om det var lite tuffare då återstår att se imorgon. Jag tror dock att många av de som gjorde högt idag och spelade rakt kan få lite mer problem imorgon. 
Profilen är som sagt 44 fot, men väldigt mycket olja innåt och väldigt torrt utåt, lätt att få "över/under" reaktionen om man spelar lite fel. Missa ut och träffa mitt på och tvärtom. Personligen hade jag mer problem att få loss käglorna och jag tror det var för att jag spelade lite försiktigt, jag måste utmana lite mer för att få loss käglorna. Som tur var spärrade jag kanon, inga miss bara 3 hål på hela blocket, alltså för lite strike!
Idag var det mest Gravity Flow och Marvel Pearl som rullade för mig. Imorgon gäller det skörpa till sig lite, trots att det inte är jätte många namn man känner igen så kan jag garantera att finns gott om duktiga bowlare här.

Tyvärr är det bara hemsida på koreanska. www.koreapba.com om ni är dutiga på det språket:-)

Squad A, serie 7-12 ("burn"):
Resultaten dag 1 visade ganska klart att siffrorna på nyoljat var mycket högre än de på "burn" (ej omoljat från starten innan). Mattematiskt skulle det krävas ca 280 över totalt för att nå topp 16 i vår start, då skulle jag behöva 1330. 
Jag kände att jag spelade banan fel under första passet, det tänkte jag inte göra igen! Därför började jag närmare den torra kanten och trots att det var spelat 6 serier innan kunde jag spela 2 serier vid 2:a pil, men då gällde det också att vara lätt på handen och inte dra i bollen. Min Hy-Road träffade fickan de första 4:a slagen utan att strajka, bytte då till Marvel Pearl och fixade till 460 första 2. Ok nivå men när jag kom till nästa banpar svängde bollen direkt, flyttade lite, bytte Hy-Road, träffade fortfarande mitt på. Den serien blev tyvärr inte bra, fick leta och testa en massa (183). Slog frislaget med Marvel Pearl över ribba 19, den såg ok ut. Jag hittade sedan ett bra sätt att släppa bollen, var tvungen dra till den en del, men inte komma runt den, så länge jag kom till det torra med framåt rull funkade det fint. Nu är det inte mitt a-game inne i banan men jag rullade den bra nu och fick till en höjdare på 259! Med i matchen igen!
Nästa serie blev tung, började ett dåligt slag. Sedan träffade jag ok i fickan 8 gånger i rad, 3 strike (inte i rad) och fem 9:or. 4:an, 7:an, 8:an, 9:an och 10:an!! Lätt att justera bort det?!?!?!?! Dessutom passade på att att missa min första spärr i ruta 9:o när 10:an stog kvar:-(
Tog fram Hy-Roaden, avslutade med trippel och började nästa med ny trippel. Trodde jag skulle behöva ca 230, men hade inte riktigt koll. Faktum är att jag är riktigt nöjd med hur jag spelade sista 3 seriena, rikgit bra tekniska slag och avslutningen på sista var också bra. Satte trippel i sista rutan för 238 och 1345 totalt.
Men det var fortfarande ovisst om jag skulle klara det, var 16:onde inför sista och lyckades försvara den platsen, 1 pinne efter 15:onde och ca 25 för 17:onde!! Skönt att kunna andas ut, inte kul att åka såhär långt och missa kvalet, men detta var väldigt  tufft trots att banorna bjuder på mycket strike.

En liten kul detalj som säger en del om hur många duktiga bowlare det finns i den här delen av världen är att hela det koreanska landslaget finns inte med i denna tävlingen, den ingår i Koreanska och Japanska proffstouren och är man landslagsspelare i Korea får man inte spela dessa.
Lite beroende på vilken av de 4:a squaderna man spelar i krävs det ändå någonstans runt 225 i snitt över 12 serier för att klara topp 16 och få spela final i topp 64:a.

Final steg 1 (topp 64), matchspel (utslags cup) i bäst av 3 serier:
Lördag kl: 12:00 lokal tid (05:00 svensk tid).
Jag ska möta en tjej från Korea som heter Han Sol, konstigt namn om man tänker svenska, hon är kanske 160 lång och inte stor på något annat sätt heller. Men hon spelar bowling som få, tror hon slog 1450 och 1400 rent dessa 12 serierna!! Ge henne 8 pinnar till per serier så fattar ni att det kommer inte bli lätt, för något år sedan slog hon ut Tim Mack och Mike Fagn för att klara TV här. Men i bäst av 3 kan allt hända, jag får hoppas hon har slut på strike!! 

Dagen började ganska bra, efter min första kvalstart när jag verkligen fattade att jag spelade banan helt fel hade jag nu några nya ideer. Jag visste ju också att min motståndare hade full koll på banorna och att det inte skulle räcka med några 220 för att vinna.
Alla 64:a spelare spelade samtidigt nu, 32 banor i hallen så det var 2 matcher på varje banpar, Jason Sterner mötte en annan koreansk dam på samma banpar som min match. Jag började kanon, bollen jag borrade upp på plats första dagen här (Gravity Flow) rullade fint, vi båda startade med 5 strike i rad innan Han (hon:-) lämnade 10:an kvar. Jag fortsatte tills 7:an stog på en bra träff i ruta 9, trots det behövde jag första striken i sista rutan för att stänga serien vilket jag klarade av 279 mot hennes 246!!
Nästa serie började jag med strike och sedan 2 stycken 9:o spärrar, med facit i hand var det över då..... Jag kunde strika ut i sista rutan för att tvinga henna och täcka men satte bara första, hon satte 2 ändå och min 257 var 30 för lite:-(
De sista rutorna i 2:a serien hade jag lite flyt, min boll började se seg ut och jag funderade hit och dit på vad jag skulle göra. 240, 250 var ett måste så jag justerade lite men det gick åt skogen, 2 snabba hål medan hon bara fortsatte strajka. Helt chanslös i sista serien, mina 192 var 64 för lite... Så trots mina 279 och 728 totalt fick jag ordentligt med pisk, 789 är inte lätt att slå, jag hade min lilla chans efter första serien men hon var för bra idag. Hatten av för Han Sol. Samtidigt ser man andra vinna 2-0 med 440 (Barnes), på samma banpar slog Sterners motståndare inte ens 400 med hcp.... inte konstigt att man tycker formatet är tråkigt.
32 spelare tyckte i alla fall det var ok, 2 av dem var Chris Barnes och framförallt min klubbkompis Osku. Båda 2 gick hela vägen till topp 4:a och ska spela TV final imorgon.

Osku passade på att slå sin andra 300:a serie här i första omgången, 569 på 2 är väl ok?? En annan kille från Japan hade 1093 första 4:a serierna (268, 269, 278x2)!! Tjejen jag mötte fick smaka på sin egen medicin i 2:a omgången när hon fick stryk första serien 276 mot 278 och sedan slog hennes motståndare 260 alt 270 nästa serie också!
Barnes låg under med 2-0 i topp 8, sedan smaska han in lite över 800 sista 3 för att vinna med 3-2!! Som ni förstår har det varit gynsamma banor här, men det ska göras ändå, det har krävts ett speciellt spel som några har klarat bättre än andra. Tyvärr var inte jag en av dem.

Imorgon ska jag såklart förska heja fram Osku till ännu en seger i asien, Måndag ska vi köra en jobb/pro-am dag här och på tisdag bär det av till Manila.

 

 

Martin Larsen
2015-09-05

« Tillbaka