US Open 2015, Garland, USA
1/11 - 8/11
http://www.bowl.com/US_Open/US_Open_Home/U_S__Open_Results/

Träningen:
Då var träningen avklarad inför årets US Open 2015!
Alla tävlingar på PBA-touren är tuffa men denna brukar helt klart sticka ut åt det tuffare hållet. Många serier under väldigt svåra förhållanden så det gäller att hålla huvudet kallt, ta kloka beslut, ge dig själv chansen att slå bra slag, ochen liten detalj till, spärra!!
Profilen brukar normalt sett vara helt platt men inte i år, årets profil är lite vänligare med en ratio på 1,7:1. Den är 43 fot lång med 33,2 ml olja (Ice) och det är AMF banor vi spelar på.
Vad betyder detta nu då?? Jag tror att det kommer kunna skjutas en del höga siffror här och där, banorna kändes faktiskt helt ok utifrån på nyoljat, men med så mycket olja och så många olika speltyper och antagligen kommer använda ganska matta klot så kommer banorna ändras mycket och det kommer bli svårt att byta banpar utan råka ut för stora skillander.
En liten detalj till, av de 24:a kval serierna vi spelar så kommer vi bara råka ut för nyoljat en gång! Vi ska alltså spela 8:a serier per dag under de närmaste 3 dagarna och varje dag oljar de bara på morgonen!! För er som bara spelar seriematcher så kan ni ju tänka er hur det skulle vara att spela 6:e match efter oljning!?!?! Kul eller inte, vi får väl se.
Jag, Osku och Jeppe spelar alla i squad B, det betyder att vi kommer spela det andra passet imorgon, nyoljat dag 2 och så avslutar vi det troliga mardröms passet dag 3.
Efter 24:a serier går 1/3 (91 av 273) vidare och de spelar 8:a serie till innan topp 24 sedan ska spela Round Robin. Så för att vara 1 av de 5 som spelar TV final på söndag måste du ha spelat väldigt bra bowling i 56 serier!

PBA's online TV (Xtra Frame) kommer sända live hela veckan, så är ni sugna på att följa oss framför datorn är det bara att gå in på pba.com och klicka er vidare till xtra frame.

Kval squad B
Serier 1-8 (andra passet efter oljning):

Efter att ha sett en hel del av första passet hade jag en idé om hur jag skulle spela, dock ändras den planen lite efter träningen. Min nyborrade Optimus Solid såg bättre ut än jag trodde så jag började med den, tackvare det är så mycket olja kunde jag spela med den trots den matta ytan. Men tyvärr var det nog just det valet som gjorde att jag inte kom in riktigt i rätt typ av spel innan en bit in i 3:e serien. Jag skulle nog börjat spela mer som jag trodde efter att ha tittat, men det är lätt att vara efterklok. 201 i första serien var ju ingen katastrof men 163 i nästa var illa. Jag försökte då spela med min vanliga Optimus men den var lite för känslig och innan jag fick snackat ihop mig med Mr Callahan och fått fram min Marvel Pearl så hade jag tyvärr spelat 2 serier och lite till. Under de första 2 serierna var det strike eller skit, många 7:or och ett gäng hål. När jag  sedan fick fram min Marvel Pearl och verkligen såg till att rulla bollen började det se bättre ut.
Resten av detta blocket var ganska stabilt (alla serier mellan 213 och 247), några slag här och där som var lite för dåliga för att få till de riktigt höga serierna. Må hända jag skulle bytat bort Marveln men när vi ska spela så här många serier vill man verkligen inte komma in i jaga tänket. Så jag måste nog ändå säga att jag är nöjd med hur jag klarade mig igenom detta passet, 1725 är en helt ok start trots att det var ett gäng som verkligen sköt högt. Detta mycket tackvare att många valde att spela banan långt till höger under det första passet och det gjorde banan lättare än vanligt under US Open. Vi började spela runt 3:e pil och slutade mellan 5-6 pil, men fortfarande med ganska starka bollar och inget loftande så banorna inte blivit så torra som befarat.

Jag kommer troligtvis ligga runt 40:onde efter dag 1, ca 30 pinnar efter topp 24.

Serier 9-16 (nyoljat):
Dagen började kanon, min nyborrade Hyper Cell såg bra ut och efter 15 rutor var jag 50-60 över par. Senare avslutade jag också med 225 och när jag då hamnade på ynka 1587 förstår ni att det inte var så kul mellan dessa serier! Spelet var mellan 1-2:a pil och jag hade ok läge, 440 efter 2 och flyttade ner till låga delen av hallen. Började med en dubbel och sedan kändes det natt svart i 4:a serier, vad jag än gjorde så blev det bara 170-180. En sak är säker, även om den är profilen inte är helt platt så finns det ett flertal fällor att fastna i. Jag hade ingen aning om vad jag skulle ta vägen eller med vilken boll, försökte ett flertal olika lösningar men när man är så vilse så slår man ofta lite för dåliga slag också som gör det ännu svårare att lösa problemen.
Sammanfattningsvis kan man säga att det var ett typiskt US Open pass, upp och ner och många frågetecken, frustration! Testade lite olika klot men hittade aldrig något som varade mer än 8-10 rutor, var på att skjuta en hög sista serie men 2 tomrutor satte stopp för det. Visst, 13 under är inte katastrof men det sätter mer press på mig inför de resterande serierna.
Det kändes som banorna spelades tajtare idag och att fler flyttade in tidigare, det kommer nog göra att siffrorna inte blir lika höga under resten av dagen.

Serier 17-24 (tredje passet efter oljning):
US Open 2015 är inte över för Mr Larsen än, 3:e passet började ok med 217. Gameplanen att spela en stark boll (Lock) "runt hörnet" (långt in i banan med en tajt linje) verkade fungerade bra, men det skulle visa sig kortvarigt. Ett par rutor in i serie 2 hade jag ingen aning om vad jag skulle göra, sväng på ena banan men inte på andra. Så här i efterhand tror jag första banparet lurade mig lite då det svängde så mycket, testade i alla fall Marvel Pearl istället men utan lycka. 160 efter mycket trubbel och nu kändes det tungt. Sprang och tittade på Barrett, han hade då hittat ett ok lir med Loco (en svag Roto-Grip boll) och jag hade borrat en sådan inför det här passet. Problemet var att jag hade testat den på träning och den svängde inte alls då. Men fram med den ändå och det skulle visa vara min räddning, den såg inte kanon ut i fickan men den tog sig i alla fall dit. Det var bättre än allt annat jag testat och det gav mig chansen att leta fram ett bra sätt att släppa bollen. 212 i både 3:e och 4:e serien sedan lossnade det äntligen lite, 8:a raka strike innan 10:an stog kvar 2 gånger (265) och ytterligare en bra serie direkt efter på 256! Verkligen nöjd att jag kunde ta tillvara på de 2 banparen som bjöd på lite extra marginaler. Sista 2 serierna kunde blivit bättre men de kunde också gått klart sämre då jag fick spela på ändbanparet som svängde mest och sedan gå till 5-6 som var tajatre än tajt. Jag gick ifrån att lofta vänsterrännan med Loco och slå ganska hårt utan att försöka ta så mycket i bollen till att på 5-6 byta till Hy-Road och verkligen se till att ge bollen mycket fingrar. svårt att fatta hur banorna kan bli så annorlunda men jag lyckades i alla fall komma undan med 200 och 207 vilket kändes helt ok.
130 över totalt idag och +242 över de 24:a kval serierna, det krävdes +70 för att få spela vidare men jag har 110 upp till 24:e platsen. 
När jag började spela det här blocket siktade jag ribba 27, men de sista 6 serierna så var siktet inställt mellan ribba 31 och 34. Det är ett spel som inte är så lätt att träna då banorna hemma aldrig blir så torra, måste säga att detta är det blocket jag är mest nöjd med så här långt under årets Open.

Cashers Round (topp 92):
Jaha, då var årets US Open över för min del, jag var 110 poäng efter 24:e platsen inför dagens spel, en svår men inte omöjlig uppgift.
Inför dagens pass borrade jag en ny Hyper Cell Skid och efter att den "vanliga" Hyper Cellen sett bra ut i början såg tog Skid över efter 2 serier och efter 4:a hade jag 900 sedan 226 i serie 5 och då var jag bara 40 pinnar efter cuten!!
I serie 6 började den bollen se lite för stark ut och jag började känna att nu är det vinna eller försvinna. Bytade då till Marvel Pearl och satte en dubbel med en gång, känslan av "fan va smart jag är" infann sig och så stog 10:an kvar!frown Strajkade i ruta 9 och kunde få 222 med 3 strike till, när 9:an stog kvar på ett kanon slag kändes det som någon slog undan ena benet på mig:-(
När vi (alla 4:a på banparet) sedan inte kunde lista ut nästa banpar så rök andra benet också..... Mina chanser som ett tag såg hyfsat goda ut var nu minimala och när 7-10 stog kvar i sista rutan på serie 7 var det nattsvart. Det banparet var väldigt lurigt, svårt att få bollen att svänga till och slå käglorna (170 blev det).
Jag räddade till avslutning med 223 och totalt blev det 1723 och till slut var det hela 121 pinnar för lite. Detta efter att alla runt 24:e platsen slagit höga serier på slutet.
Att jag missade denna cuten berodde inte på dagens spel, det var ett av mina 3 pass mellan 1721 och 1730, det var andra dagens spel på nyoljat som spolade bort mina chanser då jag slog 1587. Det har man inte råd men om man inte får till en riktigt höjdar siffra någon dag och tyvärr spelade jag aldrig så bra denna veckan, det blir hemfärd med en 41:a plats i bagaget. Inget som jag är nöjd med, men US Open är en tuff tävling och det krävs att man spelar på topp under större delen av veckan och det gjorde inte jag.

Det är en måndad till WSOB, får se till att träna upp mig tills dess!!

 

 

Martin Larsen
2015-11-07

« Tillbaka