Ballmaster Open 2016, Helsingfors, Finland
7/1 - 10/1
http://www.ballmaster.fi/en/ballmaster-0

Start 1:
Förhands informationen sa att den 43 fot långa profilen som ligger i år skulle vara ganska snabb, nästan 28 ml olja och sam sagt 43 fot. Det borde bli ganska snabbt, men något har hänt för min första start (och dagens första start) så var det inte speciellt snabbt.
Kanske de kan ha att göra med de dryga 20 minusgraderna som är utanför väggarna, antagligen skapligt mycket torrare luft nu. 
Jag började i alla fall spela med min Eternal Cell mellan 2:a och 3:e pil, första serien innehöll bara strike och 9:or. faktum är att jag lämnade 4:an kvar 4:a gånger (3 höga och en tunn) och resten var strike. 218 blev det och dagens bästa 9:a var den jag lämnade i sista rutan för då kunde jag testa Haywire i frislaget. Den kändes mer förlåtande och det var den som rullade resten av passet.
240 i serie 2 och 230 i 3:e. I serie 4:a kunde det gått illa, bana 5 var enormt mycket torrare och 6:an var lite torrare än mina tidgare banor. På 6:an slutade det med en flytt på 10 stav med fötterna men det räckte inte på 5:an, där blev det 5 till och byte till Hy-Road. Jag räddade serien (209) med 4:a kryss på slutet.
Från 5-6 till höga delen av hallen, det gillade vi, 8:a raka med Haywire innan gummiarmen kom fram (extra pris för 300!). Det blev 268 och nu såg det kanon ut, en ok serie och kvalet skulle vara avklarat. En tidig miss och ett hål gjorde att den obehagliga nervositeten smög sig på, men jag lyckades i alla fall unvika platt fall. 184 och 1352 totalt, det räcker just nu till en 11:e plats och bör vara tillräckligt med marginal för att klara cutten (topp 44).

Beslutet att spela idag var alltså rätt, kroppen kändes trött från alla AIK serier men nu kan jag slappna av lite. Blir nog en start till innan finalen som börjar på Lördagkväll redan. Dagens pass var bra nog för att kvala in, men jag måste spela bättre om finalen ska bli lång.

Start 2:
Idag svängde det helt klart mer, spelet flyttades in snabbare och det krävdes lite blankare bollar. Jag började med Haywire, den såg ok ut i en serie sedan mindre bra. Tyvärr kan jag inte med säkerthet säga att det var bollens fel, jag spelade inte bra serie 2 och 3. Kan inte riktigt hitta vad det är som händer men jag får inte den tid på mig framme vid linjen som jag behöver för att släppa bollen bra. Spenderade resten av passet med att leta och försöka hitta rätt med starten, det brukar sitta där. Kan inte påstå att jag hittade den där ga känslan men det blev lite bättre. 1313 totalt är inte skit illa, men återigen det kommer krävad bättre spel i finalen. Hoppas jag kan rota fram det!
Det verkar som det kommer krävas någonstans runt 1325 för att klara cutten (topp 44:a) och mina 1352 räcker just nu till en 26:e plats, 1433 är i topp.

Final:
Hela finalfältet, topp 44:a plus 4:a från desperadon och 6 från earlybird (totalt 54 spelare) spelar 5 serier sent Lördag kväll och kommer sedan tillbaka för 5 till Söndag morgon. Efter 10 serier går 12 vidare till round robin och de 4:a bästa efter detta går till stegfinal.

Serie 1-5:
Nu skulle jag nog vänta med att skriva, det är sent och jag borde sova. Tyvärr är jag för arg/sur/gnällig så det blir några sådana rader först!!!
Hela dagen har visat vad som var på väg och hända och det hände också. Vänsterdominas igen och nu börjar jag få nog av det här. När vi också ska hålla på och spela mitt i natten så kanske huvudet inte alltid fokuserar på det rätta sakerna.
Jag började med 500 första 2 (Haywire) och ledde, då spelade jag och Pontus upp första banparet riktigt bra och nästa banpar var också smarta bowlare på så där fanns det bra läge, men så fort folk börjar för långt in så vi måste följa efter och flytta in i banan försvinner det mesta av vårat läge. I alla fall känns det så för mig, dessutom blir det bra mycket svårare att få strike på slagen som träffar fickan. Detta medans de vänsterhänta spelarna kan stå kvar runt 2:a pil och bara köra ifrån oss. Topp 3 är nu vänster och 8 av de första 16 är vänsterhänta, inte så att 50% av bowlarna är vänsterhänta direkt. Inte än men snart kanske det är så!!! Ja, jag är rätt bitter nu!!
Själv spelade jag för dåligt på slutet för att slå några fler 200:a serier, 190 blev det 3 gånger på raken och totalt 1074. Det är 36 pinnar efter 12:e platsen så visst finns det en chans inför i morgon, vet vem det kanske blir plusgrader också.......

Serie 6-10:
Efter mycket gnet slutade jag på en 17:onde plats idag blev det 5 serier mellan 219 och 197. Banorna var ännu tuffare idag men största problemet idag precis som under AIK och resten av denna turneringen är att jag inte spelar bra. Jag letar och letar men hittar inte rätt, någonstans sitter felet men jag hittar inte rätt. Det är inte katastrof men långt ifrån bra och det krävs bra spel om man ska kunna bemästra dessa banor. Tuff profil och stor skilland mellan banor och banpar.
Det visar sig också i reultatlistan, efter 2 1/2 serie igår hade jag 129 över pari. När vi nu spelat 10 serier så krävdes det 125 över, alltså skulle jag bara behövt hålla mig på pari sista 7 1/2 serie för att klara mig! 
men det blev för tufft, jag missade cutten med 16 pinnar och dessa går att hitta på väldigt många ställen.
Efter att ha testat många olika bollar och linjer valde jag ett wildcard i sista serien, Pitch Black från kanten. Jag vet, det är 43 fot men allt annat kändes hopplöst och jag började med 3 kryss!!
Tyvärr lämnade 9:an i nästa och så slog jag 2 dåliga slag senare som missade 1:an. Trots det så hade jag chansen inför sista rutan men lämnade då 10:an kvar, tror faktiskt jag hade fixat cutten om jag spelar urethanet tidigare. Men vem kunde tro det på denna profilen?!?

Just det, så vad hände med de vänsterhänta?? Jo precis det som jag befarade, de dominerade igen! Efter 10 serier och sedan 11:a round robin serier så var det 4:a vänsterhänta i topp och Parker Bohn III slog Kimmo i finalen. För att krydda på det hela så var det 6 vänsterhänta i topp 8:a. Nu börjar jag verkligen känna mig som gnäll p-ck men samtidigt så måste jag säga att det börjar kännas otroligt tungt. Det måste bara bli en ändring snart innan alla "normala" högehänta sluta spela tävlingar.

För egen del så gäller det att träna lite nu, den 6/2 åker jag till USA igen för at spela USBC Masters och PBA Players Championship. Tills dess hoppas jag få ordning på liret!!
 

 

Martin Larsen
2016-01-10

« Tillbaka