H. H. Emir Cup 2016, Doha, Qatar
27/2 - 2/3
http://www.qatarbowlingfederation.com/tournaments/emir-cup-2016/

Det finns 3 block att välja mellan för att kvala in i denna tävlingen, A, B och C. Squad A hade redan spelat sina 8+8 serier när vi (squad B) började och squad C börjar efter B är klara, så om jag skulle behöva finns det möjlighet till re-entry i squad C. 24:a spelare plus en massa (8:a) olika extra platser klara cuten och just nu ser det ut som att det kommer krävas runt 400 över pari för att fixa det. Siffrorna i första squaden var nämligen väldigt höga, helt klart mycket högre än jag och många med mig trott efter att ha sett den 37 fot långa profilen. Eller vad sägs om Daphne Tan's 4009 (inkl 128 hcp poäng)?!?!

Squad B, serie 1-8:
Tyvärr hängde inte riktigt siffernivån med till vår squad, banorna spelades nog inte riktigt på samma sätt och de enormt höga siffrorna som slogs i A squaden sågs inte till i vår start. Fortfarande några helt ok slagningar, Hong Kong's Michael Mak vann starten på 1888 och han spelade nästan hela blocket med Pitch Black.
Jag började spela med Prodigy då jag inte tyckte mina urethane klot såg ut att strajka så mycket under träningen men det var nog fel val för urethanet såg nämligen väldigt bra ut på många händer så jag fick ta fram min Pitch Blue efter ett tag. Fick dock inte till det rikgit utan hade bara 655 efter 3, då valde jag Alpha Crux istället och den rullade fint i 3 serier (233, 233 och 279) och efter det hade jag kämpat mig upp till 1400. Tyvärr höll det inte hela vägen, nästa banpar satte jag alla strike på vänsterbanan och ingen på högerbanan. Sista 3 slagen var 9:an, 10:an och 10:an kvar, 188 på ett väldigt frustrerande sätt. Sista serien blev inte mycket bättre, 198 med Phaze, ville testa men den såg inte bättre ut än Alpha. Det var bara så mycket nerspelad olja på slutet så jag och väldigt många fler hade problem att få till några strike rader.
Mina 1875 var 6:e bäst i starten och mest troligt kommer jag behöva ett lite bättre pass imorgon för att slippa spela squad C, för övrigt så börjar den squaden i morgon efter squad B's andra block så det kan bli en lång dag och jag inte skärper till mig med en gång.

Squad B, serie 9-16:
Jag bestämde mig för att testa urethane från början denna starten, tyvärr utan någon större framgång. Första serien såg ut att bli ok men 7-10 i sista rutan satte stopp för det och nästa serie testade jag vidare men gick till Alpha Crux några rutor innan det blev Prodigy. 415 efter 2 är inget att skryta med på de här banorna, det kändes som jag spelade US Open när de flesta andra spelar på tuba. Alltså, jag gör fel grejer!!
Efter det bestämnde jag mig för att flytta lite längre in och utamana det torra lite mer, lite aggresivare helt enkelt. Det funkade rätt bra ett tag, 258, 238 och sedan en fullpoängare (nr 41)!! 30-40 över pari sista 3 skulle vara bra nu, problem i 6:e serien men räddade den på slutet för 215 och sedan 9:an på smäll i sista rutan för 218 i 7:e serien. Gnetigt och kanske fel boll men en ok serie till och mina chanser att klara cuten skulle vara mycket goda.Tyvärr lyckades jag inte avsluta bra nu heller, jag hittar inget bra läge på slutet, problem att få bollen att rulla igenom käglorna bra. För tidig sväng eller för sen, tyvärr några rätt dåliga slag också och 187 var det enda jag kunde få till. En blandning mellan för dåliga slag och lite lurigt banpar.
Totalt slutade jag på 413 över pari och efter 2 av 3 starter ligger jag på 15:onde plats och tål att 10 alt 11:a (beroende på hur Qatar spelare placerar sig) spelare passerar mig, fler än det så blir det spel i desperado squaden imorgon.

Squad C:
Efter lite velande tog jag beslutet att inte spela re-entry, jag trodde nog att mina 413 över skulle med 80% säkerhet räcka. Visst det fanns en risk men just då var jag beredd att ta den risken jämfört med att spela 16 nya serier. 
Men nu har de spelat sina 8:a första serier och mina chanser har minskat ordentligt, nu skulle jag säga att mina chanser är mindre än 50/50 då hela 18 spelare slog mer än 200 över i detta passet. Inte mycket att göra nu, bara att vänta och se vad som händer i morgon.

Puuuhhh det var på håret, inför sista serien var det verkligen osäkert om jag skulle klara mig vidare, faktiskt ända in i sista rutan var det osäkert men det gick min väg!! Jag tålde 11:a och det var precis så många som gick förbi, jag klarade mig vidare med 10 pinnars marginal!!
Verkligen skönt och det blev inte sämre när man sedan satt och tittade på de 48:a spelare som spelade desperadon började strjka som vildingar, när det inte räcker att slå 266 för att ta en av de 4:a platserna är det tufft!!

Final, steg 1:
24:a spelare (1 per/bana), 8:a serier och 12 vidare till finalsteg 2, det var förutsättningarna inför dagens första finalpass.
Att siffrorna skulle bli höga var alla överens om, att det skulle rulla många uretane klot rådde det heller ingen tvivel om och därför ville jag testa yttrligare en gång. Jag hade borret ett vikthål i min Pitch Black för att ändra beteendet lite och valde som sagt att testa denna från start men med 134 i ruta 8:a inklusive ett anatl spärr miss valde jag att ta fram min Prodigy istället. Räddade en serien till 192 och efter 5 hade jag 1292, känn på den!! 1100 på 4:a serier är inte direkt normalt för min del:-)
Rullade i mål på 2005 (nytt pers på amerikanskt spelsätt) och det var 8 mindre än Osku som vann detta blocket! Att det skulle bli 2 slagningr över 2000 var väl kanske inte jätte konstigt men att cutten för topp 12 skulle bli 1862 var väl ändå lite otroligt. 
Är det så lätta banor??? Ja tydligen, trodde verkligen inte att det skulle bli så lätt när vi tittatde på profilen men nu är det så och det gäller att strajka ordentligt om man ska hänga med. Väldigt månag spelar urethane från början men jag får inte till det.

Final, steg 2:
Topp 12 från steg 1 och placering 5-8 från kvalet, 8:a nya serier och 8:a vidare.
Nu hoppade jag så klart över urethane bollarna, Prodigy från början också bra spel från början och 258, 241, 239, 242 de första 4:a serierna! Riktigt stabilt spel men bara för jag hade 980 efter halva passet var det ju långt ifrån klart, tror cutten just då var ca 920. När jag då började 5:e med 2 tomrutor och ingen dubbel efter 6 rutor kändes det inte så bra, testade Hy-Road 2 slag men den gled för långt, diskuterade då med Tim Mack och vi bestämde oss för att testa Phaze. Det var det mest logiska, jag hade dock testat den lite under kvalet och den ville inte riktigt som jag då. Men banorna var trots allt inte lika nu så det blev den, det var valet som gjorde resten av passet ganska enkelt!! Den rullade igenom käglorna som en pansarvagn, jag lämnade käglor kvar 4-5 gånger under de nästa 25-30 slagen!! Avslutade med att rädda ihop 225 sedan 257, 278 och 248 (sista 4:a rutorna med Hy-Road)!! 1988 totalt och det var bästa scoren i detta passet, konstigt nog krävdes det mindre för att klara topp 8:a (1805) än det gjorde för topp 12 innan. 

Final, steg 3:
12 spelare, 8:e serier och 4:a vidare till semifinal.

Efter att ha spelat på denna profilen 4 gånger, alla pass 8:a serier och under olika tider på dagen, olika många per banpar trodde jag att jag hade hyfsad koll på läget.
Men det var fel, fel, fel, första serien strajkade jag 4 av 5 gånger på bana 5, enda gången gången jag inte strajkade var så klart efter den gången jag lyckades sätta mitt enda kryss på bana 6:-( 199 var ju inte den starten man drömt om men ingen katastrof, men 177 i serie 2 var just inget annat än katastrof!! Vad hände?? Jag vet inte, banorna kändes inte likadana som dagen innan och tyvärr hade jag lite kännigar i nacken som gjorde att jag kände mig stel. Mest tyckte jag nog att den förhållandevis stora skillanden i banan gjorde att jag aldrig kom in i matchen idag, jag testade givetvis lite olika bollar och linjer men hittade aldrig något riktigt bra läge.
Tjejerna tycktes inte känna någon större skillnad men de killar som lyckades bäst var Marshall och Yousif, de utmande banan mycket aggresivare än vad som varit bra innan. Robban spelade också riktigt bra men lyckades inte pressa Yousif tillräckligt för att nå topp 4:a utan slutade 5:a. Marshall Kent var 1:a och fick möta Yousif (från Bahrain), Daphne Tan och Danielle McEwan spelade mot varandra i den andra semifinalen.
Danielle slog sedan Yousfi i finalen och Emir Cup har nu vunnits av kvinnor 2 år i rad!
Såklart var jag väldigt besviken att jag inte kunde vara med och fajtas idag, speciellt efter att jag hade ett sådant bra läge i går. Men sådant är detta spelet, det vänder fort och man måste kunna ställa om när det händer. Det gjorde inte jag idag. Nu får jag se till att glömma detta och ta nya tag i Bahrain om 2 dagar!

 

Martin Larsen
2016-03-02

« Tillbaka