EM 2016, All-Event, Bryssel, Belgien
19/8 - 28/8
http://www.emc2016.be
Placering: 3:e

Laget, resan och träningen:
Magnus Johnson Jr tvingades lämna återbud då han tyvärr fått problem med sin handled och tvingades till operation. Så klart väldigt tråkigt, men sådant som händer och som tur var hittade förbundskapten Johan Ekström en ersättare som hållt igen bowlandet under sommaren! Peter Hellström har kämpat hårt i många år och får nu chansen att dra på sig den blå/gula tröjan här nere i Bryssel! 
Detta innebär också en stor lättnad för mig, istället för att vara 10 år äldre än vår näst äldsta spelare är jag nu inte ens äldst:-) Men när man kollar på antal spelade EM så är jag helt klart äldst!!!
Gänget som ska jaga medaljer ser nu ut så här:
Peter Hellström - Team Clan - EM nr 1
Pontus Andersson - Team Clan - EM nr 1
Markus Jansson - BK Jösse - EM nr 2
Mattias Wetterberg - Team Pergamon - EM nr 1
Jesper Svensson - Team Pergamon - EM nr 2
Martin Larsen - Team Pergamon - EM nr 8!!

Nu när alla spelare, väskor (min klädväska ville inte åka med oss utan tog nästa flyg) och ledare är på plats har vi nu genomfört 2 inofficiella träningspass här nere i hallen utanför Bryssels flygplats, Bowling Stones heter hallen som normalt sett inte har annat än "open bowling". Alltså ingen sportbowling, den har 36 AMF banor och som vanligt betyder det en hel del friktion. Profilen vi spelade på idag var 39 fot och kunde spelas på många olika sätt, det kryssades en hel del men vi vet ju inte hur nära dagens profil var den som kommer ligga under mästerskapet. Den blir officiell i morgon innan official practice, men den ska vara 38, 39 eller 40 fot lång.

På Lördag och Söndag spelas singel distansen och Måndag/Tisdag är det 2-manna. Vi vet redan att Peter spelar med Markus, Pontus med Mattias och jag spelar tillsammans med Jeppe under dessa 2 distanser.

Profilen är nu bestämd och den är 39 fot lång, 27ml olja, ganska medium i form och svårighets grad. På träningen har den känts relativt vänlig men det brukar alltid bli annorlunda när spelet drar igång och mest troligt lite tuffare då också. Ska man gå på hur det sett ut på träningarna kommer det slås en hel del höga slagningar men som sagt, imorgon är en annan dag.
Trots att det ligger 27 ml olja så har jag valt en arsenal som inte är speciellt stark, med stark menar jag starka klot med kärnor och ytmaterial som vill svänga mycket. Detta beror mest på att underlaget har såpass mycket friktion så jag tror att mina "gamla" favoriter kommer räcka till (hoppas det).
I tur och ordning ser min väska ut så här:
Roto-Grip, No Rules
Storm, Marvel Pearl
Storm, IQ Tour
Storm, Hy-Road
Storm, Prodigy
Storm, Mix
Det var väldigt svårt att välja bort min Snap Lock men det kändes som att friktionen i banan gjorde den lite väl stark, kan vara ett misstag men dessa nya starka kloten kan vara lite allt eller inget och med "bara" 6 klot valde jag att inte chansa denna gången.

Värmen:
Banorna började spelas väldigt lätta under singel och 2-manna distansen sedan slog vädret om och det är nu mellan 30-35 grader här nere och väldigt varmt i hallen! Våra supporters svettas när du står och tittar med en kall öl i handen:-) Om det är denna värma som gjort att banorna uppfattas helt annorlunda eller det är något annat vet jag inte men helt klart är att det skjuts inte alls lika höga siffror längre.
För min egen del beror det mest på att jag håller på med något konstigt tekniskt sett, har tyvärr inte luskat ut vad det är men bra är det inte.

All-Event:
2007 tog jag silver på All-Event distansen, då var jag med i det racet hela vägen. Under detta mästerskapet har jag inte riktgt varit där, men ändå haft en medalj inom räckhåll då och då. Inför de sista 3 serierna fanns det en liten chans om jag skulle spela riktigt bra, den chansen var så gott som bortblåst efter första serien när jag slog 197. Utan att tänka mer på det spelade vi vidare i laget och vi gjorde det riktigt bra, bana 15-16 visade sig från fina sida igen när vi slog över 1200 igen och jag bidrog med 242. Nu syntes lite nerver på framförallt Kert Truus från Estland, han hade spelat kanon bra hela EM:et men jag såg att han började bli orolig (var på banparet till vänster om oss). Det skulle dock till något stort om jag skulle kunna gå om Joonas Jähi eller Kert, Agerbo hade redan säkrat guldet. Jag började med trippel innan 2 enkelkäglor stod kvar, men både Joonas och Kert strulade ordentligt. Senare i serien räddade Joonas sig med 4:a kryss i slutet för 189 och säkrade silvret. Kert däremot visade sina nerver, dubbel ruta 7-8 och allt han behövde göra var att täcka rutor. Inte alltid så lätt men att han skulle slå i rännan i ruta 9 var allt annat än väntat!! Han spärrade dock och behövde dubbla för att stänga ute mig. Men återigen ett darrigt slag som lämnade 2-10 kvar och den spärrade han inte, nu behövde jag jag öka på min rad med ett kryss i sista rutan och sedan 8:a spärr. Inte utan jag kände lite med Kert efter att jag satt en bra strike och sedan lämnat 7:an kvar på nästa slag för att säkra bronset i All-Event, men får man chansen känns det alltid riktigt skönt att ta den!! Enda gången jag var på pallen i All-Event var när allt var klart, bra tajming:-)

Det var alltså riktigt dramatik på slutet, väldigt synd bara att danskarna valt att spela sin bästa spelare över veckan i morgon starten. De valde altlså att låta Jesper stå över lag spelet för att bara fokusera på sig själv, dessutom har värmen i hallen gjort att morgonstarterna varit lite bättre så jag anatar att de tyckte det var ok att offra laget.... Smart eller lite fegt är upp till var och en att ha en åsikt om, men att ställa över en kille som spelat kanon i stort sett hela mästerskapet kändes konstigt. Nu gick det ju bra för de klarade precis att kvala in som 4:a med laget ändå och Jesper fick sitt All-Event guld.

 


 

 

Martin Larsen
2016-08-27

« Tillbaka