Qubica/AMF World Cup 2016, Shanghai, Kina
15/10 - 22/10
https://www.qubicaamf.com/qubicaamf-bowling-world-cup/shanghai-china/bwc-home
Placering: 3:e

Resa, incheckning och träning:
Nu har jag upplevt mina fösta 2 dygn i Kina! Man kan väl lugnt säga att jag inte är ensam här, det verkar vara lite olika uppfattningar om hur mycket folk det bor i Shanghai men uppgifterna säger någonstans mellan 15 och 25 miljoner!!
Resan gick fint, Göteborg till Köpenhamn och sedan direkt hit på ca 11-12 timmar men sedan tog det ytterligare 4 1/2 timma innan vi var incheckade på hotellet och en av anledningarna till det är just mycket folk. Väl här är allt ok, mat är kanske inte alltid det lättaste men inget som stört nämnvärt än så länge. Bowlinghallen har 24:a banor och ligger ca 15 minuter från hotellet utan rusningstrafik, så rätt ofta minst 30 minuter. Banorna har känts lite luriga under träningarna (2 inofficiella och en officiell), det är väldigt mycket tidig friktion vilket gör att kloten tappar mycket energi. Det i sin tur gör att käglorna känns ganska tunga, det är väldigt lätt att lämna 10:an kvar. Jag har ändrat lite ytor på mina klot och under den officiella träningen kändes det i alla fall lite bättre, men några jätte siffror tror jag inte på om banorna ska vara som de varit. Det är dock väldigt osäkert med tanke på arrangörerans problem med oljemaskinen, Qubica/AMF's egna maskin har saknat delar så de har oljat med hallens egna Kegel Flex maskin. Men Qubica/AMF tillverkar och säljer också olja, tvättmedel mm så de har använt deras produkter, deras kunskap om kegels maskiner är dock inte så bra som den borde vara och som topp på detta berg av  problem så håller inte batteriet i Flex maskinen för mer än ca 18 banor.... De har alltså en del problem och därför gäller det verkligen att vara öppen för förändringar när det är dags att börja spela och det gör jag i sista passet i morgon, det gör ju att jag kommer ha lite mer "kött på benen" innan jag börjar. Profilen ska i alla fall vara 41 fot vilken maskin de än oljar med.
Denna veckan har vi lite nya klotregler att rätta oss efter, 8 klot är max, dessa 8:a får ej bytas ut eller ändras på något sätt förutom mellan passen då vi får ändra ytor. Ingen ändring av ytor under inspelning, bara mellan passen.
Min arsenal består av 8:a Storm klot och 2 av dem är samma sort men olika borrade:
Alpha Crux
Snap Lock
Phaze II
Phaze II
Hy-Road
IQ Tour
Prodigy
Mix (Spärrboll)

Detta är en lång och utslagsgivande tävling, alla (83 nationer) spelar 20 serier kval, poängen tas med när 24:a går vidare och sedan spelar 8:a serier till innan topp 8:a ska spela Round Robin (alla mot alla). Efter RR går 4:a vidare till TV finalen som ska spelas i någon arena på tillfälligt uppbyggada banor. Fram tills topp 4:a har man alltså med sig poängen hela vägen, det innebär att man får leva med sina misstag men det finns ju också tid och möjlighet att komma tillbaka efter en tung start eller serie.

Kval, serie 1-5:
Som sagt, på träningen kändes det som att banorna skulle vara lite luriga och käglorna skulle bli svåra att fälla. Tjejernas 2 pass och killarnas första bekräftade detta så min plan för de 5 första serierna var helt klart att försöka "hålla tätt", alltså inte utmana banan för mycket utan att spela lite fegt. En så här lång tävling kan man inte vinna första dagen men man kan "skjuta sig själv i foten" om man inte passar sig!
Nu fick jag en väldigt skön start, trots att 8:an stog kvar på en kanon smäll i sista rutan så fick jag mer än jag förtjänade. 244 mycket tackvare att jag lyckades ta tillvara på de 2 vänsterkryssen jag flytade in! Min Alpha Crux som jag tagit 4000 yta på såg helt ok men det gällde att slå bra slag, det finns inte mycket häng här så väldigt många slag träffade högt, dock inte så många som flera av mina motståndare. Under serie 2, 3  och 4 spelade jag tyvärr inte så bra, för många dåliga slag och svårt att bestämma om bollen var rätt eller ej. Men jag höll mig till planen och lyckades hålla ihop serierna så de hamnade runt 200 strecket. I mitten av 4:e serien bytade jag dock boll till en av mina Phaze II och det skulle visa sig vara ett bra drag. Speciellt i slutet av sista serien då jag lyckades sätta 7 kryss, den avslutning kändes riktigt stärkande! Varför? För serien innan hade Cooley och ryssen slagit 260 där, banparet var alltså bra. Jag träffade fickan första 5 rutorna med lämnade 3 olika enkelkäglor kvar och dessutom 7-10 en gång, det är aldrig kul att slå en låg serie men att göra det i sista serien på ett bra banpar hade känts riktigt tugnt, därför kändes det riktigt bra att lyckas sätte ett gäng bra strike på slutet!
!094 totalt och en 4:e plats, det var bara ryssen (1151) som skaffade sig ett litet försprång på 50 pinnar från resten av fältet och bara 12 spelare slog över 200 i snitt! Man kan väl säga att tävlingsledningen inte var riktigt belåtna med den nivån så vi får väl se vad som händer framöver....

Kval, serie 6-10:
Det blev inget byte av oljemaskin till dagens starter och banorna spelades ganska lika. Då menar jag inte att de är speciellt lika från banpar till banpar men generellt sett är de krävande och bjuder inte på några stora marginaler.
Några banpar är helt klart vänliagre än andra men det har också stor betydelse hur folk spelar och under denna tävlingen finns ALLA spelstilar representerade, det banparet jag spelade min andra serie på hade en intressant blandning i första serien. En kille spelade uretane med 2-hands teknik över 2:a pil, nästa kille spela ganska normalt över 3:e pil, sedan hade vi en som spelade med hallklot rakt någonstans mitt i banan och så en ung kille från Ukraina som försökte skruva runt hela hallen till vänster om 4:e pil. Då kan det vara lurigt att veta var man själv ska ta vägen, jag valde att spela runt 4:e pil och började med en trippel! Tyvärr lyckades jag inte ta tillvara på den starten, 3 stora hål mot slutet gjorde att min första riktigt dåliga serie var ett faktum. 20 under efter 2 serier kändes ju inte så tillfredställande men jag lyckades samla ihop mig och avslutade med 3 serier över 220 och 1059 totalt. Det är en score som räcker länge på dessa banor, tog mig upp till 2:a plats efter 10 serier. 
Alpha Crux rullade hela tiden idag.

Kval, serie 11-15:
Inte utan att man blev lite åksjuk efter dagens åktur i Larsen's bergochdalbana!! Det där med att hålla ihop de dåliga serierna fungerade sisådär idag, andra serien blev lika dåligt som förra gången jag spelade på 19-20. Det banparet verkar inte passa mig, ena banan svänger mycket och den andra mindre. Det bör jag ju kunna lösa men än så länge har jag inte hittat lösningen, 159 kändes ju inte kanon. Sista serien höll dessutom på att bli ännu sämre, den kunde mycket väl hamnat någonstans runt 120 då jag bara hade 87 i ruta 7, och det inkluderade en turlig spärr på 5-7!! Att det banparet skulle vara lurigt kom inte som en överraskning då alla 4:a som började där spelade runt 4:e pil från start, men att det skulle vara så krångligt och att jag skulle lämna stora hål hela tiden ingick inte i min planering. Så idag kom alltså mina 2 sämsta serier såhär långt under mästerskapet, som tur är lyckades jag också klämma in mina 2 högsta (254, 257) imellan de 2 sämsta och dessutom en bra första serie (234). 1067 totalt, djupa dalar och höga toppar, men det spelar inte så stor roll får man ihop 215 i snitt tappar man inte mycket mark på dessa banorna.
Som jag nämnde igår finns det en spinner från Kina med i toppen, nu är han vekligen i topp också efter ett starkt block idag. Han har mig bara med 1 pinne och när det andra gänget har 2 serier kvar att spela så ser det ut som att vi kommer vara 1:a och 2:a inför morgon dagens sista 5 seriers pass. Sedan ska 24:a stycken spela vidare på fredag. 
Överlag sett var banorna lite torrare idag och min Alpha Crux fungerade inte alls, det IQ Tour och Phaze II som rullade idag istället.

Kval, serie 16-20:
Sista 5 seriers passet blev inte vad jag hoppats på, istället för att ta chansen att skaffa mig lite marginaler blev det ett riktigt gnet pass. Jag fick slita ordentligt för att kämpa ihop 1001, banorna kändes ännu lurigare och jag spelade tyvärr lite sämre. Då brukar dte också få till följd att det där lilla extra flytet känns långt borta. Kan det bli en kvar blir det så, kan man klippa av en spärr så gör man det....
Men det positiva var att många andra strulade också, så ingen större skada skedd. Fortfarande 2:a, nu 20 pinnar uppp till Kinesen. Petteri Salonen var dagens man, han spelade upp sig till 3:e plasten och såg tilla tt skaffa sig lite arbetsro inför morgondagens 8 seriers pass.

Topp 24 (serie 21-28):
Dagens spel innehöll ett par av mina bättre serier denna veckan, i alla fall spelmässigt. Första 2 var gnetiga men sedan hade 5 bra serier mellan 210 och 240 innan ag tyvärr avslutade dåligt med 170. 1710 höll mig kvar på andra platsen och med lite emr än 200 pinnar ner till 5:e platsen har jag nu skaffat mig ett bra läge att ta en av de 4:a platserna imorgon. Phaze 2 rullade under i stort sett hela blocket, IQ Tour gjorde ett litet inhopp på banan 1 där det svängde en hel del. Wang, spinnern från Kina fortsätter att imponera, han leder med ca 90 pinnar över mig och kan bli lurig att nå, men det spelar ingen roll, topp 4.a är det som gäller efter morgondagens 8 seriers Round Robin (alla möter alla) med 30 pinnar i bonus för vunnen serie. Så mycket kan fortfarande hända, det gäller att fortsätta hålla ihop spelet för att få chansena tt spela semifinalen i arenan de byggt upp!

Topp 8 (serie 29-36):
Jättebra spel och vidare som 1:a!!!!

TV final:
Bedrövligt spel och torsk mot Chris Sloan, 3:a:-( Mycket besviken på min prestation i sista serien. Inte tid att skriva så mycket mer nu och det är nog lika bra, inte mycket positiva saker i huvuvdet nu.

Men ett jättestort grattis till jenney som spelade hem segern ibland tjejerna, imponerande i både semin och finalen!!


 

 

 

Martin Larsen
2016-10-22

« Tillbaka