2016 U.S. Open, Las Vegas, USA
3/11 - 9/11
http://www.pba.com
Placering: 6:e

Träning:
1 timmas träning, det är allt vi fick inför en av årets största tävlingar. Inte nog med det, profilen publicerades 30 minuter innan vår träning och innan vi ska börja vårt 24:a serier långa kval måste vi välja ut 8:a klot som inte får bytas ut under kvalet.
US Open brukar vara den tuffaste tävlingen, dessa nya regler gör inte saken lättare! 
Profilen är i alla fall 42 fot lång och det ligger nästan 32 ml olja på banan, ganska mycket men det ska också hålla för 24:a serier!! Vi spelar ju 8:a serier per dag, squad A, B och C (jag spelar A), det oljas bara på morgonen så framåt kvällen kommer det nog vara ganska torrt ändå. Innan förra året har US Open spelats på helt platt profil, nu när de inte oljar om har de valt att göra den aningen lättare (mindre svår är kanske mer rätt). Speciellt för att försöka få oss att spela lite närmare kanten i början. Jag tror också att spelet kommer börja på kanten, imorgon börjar vi spela på nyoljade banor, då får vi se om planen med lite mattare, starka klot på kanten är rätt eller ej.
Det gäller verkligen att tänka till och se till att man har en bred arsenal, min kommer se ut så här:
Roto-Grip No Rules (asymmetrisk, matt solid, pin ner layout)
Storm Lock (asymmetrisk, halvmatt hybrid, pin ner layout)
Storm Code Black (asymmertrisk, blank pearl, pin upp layout) 
Storm Phaze II (symmetrisk, matt solid, pin upp)
Storm Optimus (symmetrisk, blank pearl, pin upp)
Storm Hy-Road (symmetrisk, blank hybrid, pin upp)
Roto-Grip Loco (symmetrisk, blank solid, pin upp)
Spärrboll (plast)

Serie 1-8, 1758 på nyoljat:
Det är alltid lite pirrigt att börja spela de här stora tävlingarna, man vill gärna få en bra start och med så lite träning som vi hade innan kan det vara svårt att veta hur man bör spela banan men under uppvärmningen och de första rutorna tyckte jag att banparet jag och Jeppe startade på kändes riktigt fint, jag hittade ett kanon läge på kanten med min No Rules. Tyvärr tyckte skallen att jag "måste" verkligen ta vara på det, lite för mycket måste tankar och den serien slutade på 215 istället för en 230-240 som jag mycket väl tyckte det fanns läge för. Jag lyckades dock släppa de dumma tankarna och serie 2 och 3 blev mycket bra, 268, 258! Så här långt kunde jag stå kvar på kanten och spela ganska likt på alla 3 banparen, men nu började det krävas lite justeringar här och där. Jag fick också byta klot och med tanke på det måste jag vara nöjd med de kommande seriena. Serie 4 till 7 var alla mellan 200 och 222, då hade jag först bytat till Lock och sedan till Phaze II. Serie 7 slutade dock med att jag lämnade 9:an kvar i ruta 8:a, strike i ruta 9 och så avslutade jag med 4-9 i sista rutan. Såklart inte alls kul men jag kände mig hyfsat lugn, jag ledde dessutom starten efter 7 serier. Kanske var jag för lugn för jag skulle nog bytt boll tidigare än i mitten på serie 8:a, då hade hunnit med att lämna 4-10 och 7-10. Jag försökte allt jag kunde men lyckades inte dubbla i den serien (172), att avsluta ett så bra pass med en skit serie var inte kul men en bra start överlag.
7:a i starten på mina 1758, bara 20 pinnar efter 1:an och när alla nu spelat 8:a serier ligger jag på en 30:onde plats. Många serier kvar och imorgon är det double burn, vi spelar alltså våra 8:a serier efter alla de andra spelat 16 serier på banorna redan och när vi tittade på det passet idag såg det allt annat än lätt ut. Hoppas man kan vara på topp och reda ut det där!!

Serie 9-16, 1833 på double burn:
Efter att ha gått och varit smått orolig över detta passet hela dagen började jag med 178 och det gjorde såklart inte min känsla bättre. Banorna var ganska torra men det stora problemet var att där de inte var torra svängde bollen aldrig. Så min plan med att spela rakt långt in fungerade inte så bra, missade jag lite i fart eller sidled träffade antingen mitt på 1:an eller så missade jag den helt. 
Jag pratade lite Tim Mack mellan serierna och vi kom överens om att byta bort min Code Black och testa Optimus istället, efter 3-4:a slag började jag hitta rätt i hur hårt jag skulle slå och hur mycket jag kunde dra till bollen utan att den studsade till vänster. När jag väl hittade den känslan och jag såg att bollen ville strajka rullade det på som bara den under resten av kvällen. Jag siktade mellan ribba 32-35 (35 är första pil från vänster!) beroende på vilket banpar jag spelade på och väntade bara på när min Optimus skulle svänga för mycket så jag skulle behöva byta till Loco, men det blev aldrig så. Jag lyckades hålla reda på sving, loft och fingrar under hela blocket, det blev aldrig några större problem. Många anda hade problem och det säger mig att jag spelade väldigt bra detta passet, känns helt klart som ett av mina 10 bästa spel pass när man tittar på förutsättningarna.
1833 tog mig hela vägen upp till 4:e platsen i totalen, 40 pinnar efter 1:a platsen och ca 15 efter Pontus Andersson som också fått en kanon start på årets Open!

Serie 17-24, 1826 på burn:
Man vet aldrig riktigt vad kan förvänta sig när man kliver på banorna efter det varit en eller två starter, men en plan har man ju ändå. Planen var att fokusera på de tekniska detaljer jag haft fokus på innan och inte börja jaga strike bara för att det är den squaden då de flesta höga siffror slagits. Nu när squaden är över kan jag inte annat än att vara mycket nöjd med mig själv, 5 av serierna mellan 198 och 215, där jag räddat några av dem och där jag bara inte kunnat strajka för mer än så i några av dem. Men det kunde jag i de 3 andra serierna, serie 2 (248), 5 (257) och 8 (279). Det som gör detta passet så bra är just den kombinationen av stabila "sämsta" serier och riktigt höga toppar, dessutom slog jag de 3 höga serierna med 3 olika klot. Lock i serie 2, Hy-Road i 5:e och Optimus i sista serien, den sista serien var väldigt bra och den tog mig också för Anthony Simonsen som ledde.
Jag leder alltså US Open fter 24:a serier, inte illa!! 
So far so good, men det är en väldigt långt kvar, vi är inte ens halvvägs in i tävlingen. Imorgon ska vi (topp 57) spela 8:a nya serier och senare på dagen är det dags för de första 8:a serierna av Round Robin matchspelet.

Cashers round (topp 57, serie 25-32) 1692 på nyoljat:
Detta blocket var riktigt gnetigt, då är det tur att spärrspelet fungerar. Jag tror jag spärrade 6-7 stora hål under detta passet och det var helt klart en anledning till att jag lyckades hålla mig levande. Första 5 serierna var ok men jag fick aldrig något flyt, inga strike rader alls. Hoppas hela tiden att jag skulle hitta ett banpar med lite marginaler men det dök aldrig upp, hela tiden leta lösningar. 92 över var inte bra, men med så många serier kvar var det heller ingen katstrof.

Topp 24, serie 33-40, match 1-8, 1687 (vann 6, förlorade 2)på burn:
Inför detta blocket kunde vi byta ut klot, jag valde att borra en Alhpa Crux och en Dare Devil. Ut åkte Loco och Code Black.
Dare Devil fick sedan rulla en del tillsammans med min Hy-Road, banorna var helt klart luriga. Kom ihåg att vi spelat 8:a serier och sedan har de stått i 3 timmar innan vi nu spelade 8 till. Dessutom rullade det en del urethane på morgonen så vissa banpar var verkligen tajata och svåra. Precis som på morgonen hade jag svårt att hitta rätt men jag höll uppe kämpa glöden och slet som ett djur för att få till några bra serier. Det blev inte många bra men heller inte många riktigt dåliga, som tur var hade jag det där lilla flytet man behöver för att vinna matcher. Att kunna vinna 6 av 8 när man slår 87 över är inte helt lätt, många serier runt 210 och på dessa banorna kan det räcka om man har lite flyt med motståndet.
Nu är det sovdags, 16 nya matcher imorgon, det tär på kroppen! 
Just nu ligger jag 5:a och det är just 5 som klara sig till stegfinalen, det kommer krävas lite bättre spel imorgon om det ska bli någon Larsen på TV!

Topp 24, serie 41-48, 1730 (Vann 3, förlorade 5) på nyoljat:
Tyvärr avslutade jag detta passet riktigt dåligt, som tur var hade jag börjat riktigt bra så jag är inte död än. Med 8:a serier kvar är jag 95 ifrån 5:e plasten, det är ju fullt möjligt men då måste jag börja spela lite bättre. Just nu är det lite för många dåliga slag. Jag har ett riktigt bra spel på nyoljat med min No Rules på kanten, men jag har problem när banorna ändrar sig och tar tyvärr lite för många felaktiga beslut.
Nu måste jag se till att försöka nollställa och samla all energi som finns kvar till nästa pass!!

Topp 24, serie 49-56, 1791 (vann 5, förlorade 3) på burn:
Just nu väldigt trött, hälften nöjd och hälften besviken. Att sluta 6:a när 5 går till stegen är så klart surt men faktum är att jag inte riktigt räckte till. Jag var där och nosade ett antal gånger men hela tiden steget efter, jag fick i alla fall avsluta med min bsäta serie då jag slog 289 i utjämnings serien och det tog mig upp till just 6:e platsen.
Imorgon bär det av hemmåt samtidigt som de 5 finalisterna ska göra upp om den gröna jackan! Den absolut yngsta topp 5:an i US Open's historia!!

För 12 dagar sedan landade vi här Las Vegas, när jag nu packar väskan har jag spelat ca 100 serier plus ett anatal timmer träning, de som säger att bowling inte är en sport kan ju testa på det!!!

 

 

Martin Larsen
2016-11-08

« Tillbaka