VärldsMästerskapen 2008, Nonthaburi, Thailand
21/8 - 31/8
http://www.2008wmc.com/

VM 2008:

Det svenska VM-laget presenterades den 3 juni och följande spelare ska representera Sverige:

Robert Andersson - Team Pergamon
Dennis Eklund - Sundbyberg
Tobias Kalsson - Sundbyberg
Martin Larsen - Team Pergamon
Tomas Leandersson - Team Pergamon
Peter Ljung - Team Pergamon

Som många vet har vår förbundskapten i samråd med Svenska Bowlingförbundet bestämt sig för att spela ett VM till, vilket jag personligen tycker är mycket kul. Tomas håller helt klart fortfarande mycket hög klass.
En annan riktigt kul nyhet i samband med uttagningen är att Tim Mack ska fungera som assisterande coach, lite nytänkande från Tomas sida. Det kommer bli många spännande dagar i Augusti!

Vi lovar inga medaljer även om det helt klart är målet, men vad vi kan lova är att vi ska göra allt för att åka mycket väl förberedda till Thailand!!
Träningen och testandet av material är redan i full gång! Hoppas vi kan visa proffsen att det finns amatörer som kan kasta kula också!!

Dagarna innan avresan:
Nu är det snart dags för avresa till Thailand. 
Efter många timmars träning och många olika klot borrade har jag nu bestämt mig för vilka bollar som får följa med. Jag kommer ta med mig 10 stycken som efter några dagars träning måsta bantas ner till 6 som man får använda under tuneringen. Det har varit mycket tufft att välja då båda profilerna är ganska luriga, mycket kan hända på plats: luften (temperaturen), oljan, banorna och olika spelare är några av faktorerna som spelar in.

Mina VM bollar:
Ebonite, Maxim (spärrboll)

Tänkta till kortolja:
Track, Black Stomp
Roto-Grip, Pluto
Storm, Special Agent
Columbia, Wrath High Flush
AMF, Villain

Tänkta till långolja:
Storm, Dimension x 2
Storm, Agent
Global 900, The Break

Träningarna:
Nu är alla träningar genomförda och snart börjar allvaret, imorgon kl:09:00 (04:00 sv. tid) är det dags för det första av våra 2-manna lag. Då kommer Dennis Eklund och Peter Ljung stå på banorna, de behöver inte känna samma press som grabbarna från USA några banor bort. Där står favorit tippade Chris Barnes och Walter Ray Williams Jr, så den starten kommer bli mycket intressant att följa.
Senare på dagen kl:18:00 (start 3) är det dags för Tobias Karlsson och Robert Andersson.
Själv kommer jag spela ihop med Tomas Leandersson i start 5 kl:13:30 på Lördag, det blir den sista starten innan det är dags för final. Hoppas det blir en blå/gul sådan

Eftersom alla träningar är över finns det nubara 6 klot kvar i arsenalen.
Min VM väska ser ut såhär:
Ebonite Maxim (spärrboll)
Track Black Stomp (skräll va)
Storm Special Agent
Storm Agent
Storm Dimension x2

Det man kan säga är att båda profilerna svänger mycket mer än de gjorde hemma och framför allt den korta! Tack och lov känns det bättre än det gjorde hemma, ni som såg mig träna på den vet att jag inte klarade av den så bra (milt uttryckt).
Formen har kännts bra här nere och kan vi spela som vi gjort på träningarna kan det bli riktigt trevligt!! 
Bara för er där hemma att hålla alla tummar som finns!!!!

Avslutning: 
Då var 2008 års VM över och bara hemresan återstår, sista dagen här nere har gått åt till lite återhämtning efter banketten. Lite massage, bad och en del shopping.

Som sammanfattning av detta VM (mitt 3:e) kan jag säga att trots väldigt många kämpiga serier är jag ganska nära att vara riktigt nöjd. Det känns som Sverige inte har haft något flyt, finns säkert många olika syner på den saken, men i bowling och speciellt på denna nivå måste man ha lite flyt. Annars missa man cuter och medajler med små marginaler, vilket vi gjort ett par gånger.
Starten var dock det jag kommer ta med mig mest i minnet, dagen då jag och Tomas tog vår enda medalj (VM silver) var helt otrolig. Får gåshud bara jag tänker på den vändningen vi gjorde i sista serien och tårar i ögonen när jag tänker på hur nära vi var guldet! 
Personligen är jag även nöjd med mitt spel i 3-manna och under singel distansen, min plump är 5-manna spelet. 
Tyvärr blev min riktigt dåliga avslutnings serie där riktigt dyr, missade masters spelet (topp 16 över 24 serier) med 5 poäng och blev 18:onde man. Kanske inte så illa att vara 18:onde man under detta mästerskap, med spelare som Chris Barnes, Bill Hoffman, Mika Kouivuniemi, Lasse Lintilä och Tomas Leandersson bakom sig, men jag hade helt klart som mål att nå topp 16 och borde gjort det!
Jag hade ju också satt upp ett väldigt högt mål att komma hem med 2 medaljer, varav ett skulle vara guld. Tyvärr saknas guldet, det gör ju helt klart att jag inte är helt nöjd. Men men, ett VM silver är ändå väldigt stort i detta det första VM med proffsen på plats. Vi tar dem 2010 i Tyskland!!

Måste bara gnälla lite och det blir den tekniska kommiten (de som oljar banorna) som får sig en skopa!
Tycker helt klart att de misslyckades med att få till 2 bra VM profiler, det var alldeles för stor skillnad i svårighets grad mellan den korta och den långa profieln. Spelare som är riktigt duktiga på långoljan fick inte alls den chans de borde haft att slå höga siffror om man jämför med de som gillar kortoljan (speciellt en del vänsterhänta spelare från USA).
Det kan man också se på många spelarna i topp 16, finns ett flertal som inte har 200 i snitt på långoljan men över 230 på kort. Det är helt klart inte rätt och det skriver jag inte bara för att det missgynnade oss! Dessutom kan det inte vara rätt att man ska behöva spela VM med plastklot (spärrbollar) eller 20 år gamla urethane klot!
Bakläxa för folket som tog fram VM profilerna!!!!

Nu blir den en veckas vila innan det är dags för nästa stopp på europa touren i Maribor.
Nog från mig och Bangkok, stort tack för att ni läser och stöttar mig!!!!

 

Martin Larsen
2008-08-31

« Tillbaka