Ballmaster Open 2017, Helsingfors, Finland
12/1 - 15/1
http://www.bowling.fi/en/ballmaster
Placering: 5:e

Kval, start 1-2:
Kl: 06:30 lyfte planet till Stockholm från Landvetter, 10:40 (lokal tid) landade vi i Helsingfors. Halv snöstorm som vanligt när det är dags för Ballmaster, men piloterna är duktiga och det var inga problem att landa!
Klockan 15:00 var det dags för första start, den blev lite små konstig. Jag spelade rikitgt bra i första serien, 239 trots ett annorlunda frislag, skulle testa en annan boll (spelade Haywire, vill testa Phaze 2) och missade en del utåt vilket resulterade i en 3:a!! Det är alltså inte läge att kasta ut den på kanten!
Vet inte om det slaget triggade något konstigt i mig för i serie 2 och 3 spelade jag inte alls bra, det gjorde att jag inte riktigt hade koll på vilket klot jag skulle använda. Efter 195 och 205 i de serierna testade jag i alla fall att flytta lite mer vänster och ta en starkare boll (Lock), den rullade kanon på det banparet (265)! Nu hade jag 100 över och skulle behöva ca 450 sista 2. Men nästa banpar var inte alls lika och Locken var iskall, det blev 200 och så var det dags att flytta från låga till höga delen av hallen. Det kändes bättre där uppe, Dare Devil rullade fint men jag lyckades inte få loss käglorna, behövde 250 men det blev "bara" 230 och 1336 totalt.
Jag var aldrig inne på att spela igen men i sista sekund ändrade jag mig för att jag kände mig ok och någonstans inom mig trodde jag att jag skulle orka fixa till en bättre start, det var dagens sämsta beslut!
Inte speciellt smart efter en dags resande, men man är ju inte Einstein heller:-)
Spelade dåligt och avslutade stabilt med 259, 139!!! 1198 blev det.

Kval, start 3:
Fredagen den 13:onde, kan det vara en bra dag för att försöka kvala in, hmmm???
Det kändes inte så i början, något är knas med tajmingen och det gör att bollen bara försvinner av handen då och då. Jag hinner inte med att göra vad jag vill, så jag diskuterade mycket med Peter Ljung om vad det kan vara. Att spela tävling och försöka lösa sådana problem är inte helt enkelt men det är ju såklart inte första gången för min del och jag lyckades hålla ihop spelet ok ändå. 205 första och sedan på pappret 4:a riktigt stabila serier (235, 224, 225, 234) men i verkligheten var det allt annat än stabilt. Det var rätt boll (No Rules) vilket jag kan tacka Ljung som tog hit den och grabbarna på Gaps som borrade det sista de gjorde i torsdags kväll!! Den var förlåtande nog att de dåliga slagen inte blev så dåliga, men hade jag spelat som jag vill dessa serier så hade jag haft bra mycket mer än 1123 som jag hade nu. I början av 5:e serien började den dock se för tidig ut, jag bytade till Dare Devil och det var helt rätt. Blandade lite bättre spel med lite flyt och tog vare på det i sista serien, 257 och 1380!! Inte speciellt nöjd med spelet men mycket nöjd att kunna kvala in ändå, antar att rutin kan ha något med det hela att göra:-) 
Cuten kommer stanna runt 1360, så det blir inget mer spel för min del. Hoppas på att jag kan hitta rätt på lördag kväll kl: 21:00 när finalspelet drar igång med serie 1-5. Alla 54 spelare samtidigt och kommer tillbaka söndag morgon för 5 serier till. Poängen tas med hela vägen och det gäller att spela på topp för bara 12 spelare går vidare till steg 2, där väntar Round Robin (alla mot alla) matchspel.

Final, serie 1-5:
En bra start är alltid skönt, 246 med No Rules och mestadels bra slag till skillnad från i kvalet. Men redan i början av nästa serie bev det problem, det banapret svängde mycket mer och jag blev max straffad med en gång. 2 stora hål och 15 i ruta 2 var inte kul, bytade boll i mitten av serien men det blev bara 181 ändå. Höll kvar vid den bollen (Haywire) och det var dagens drag, 276, 267 och 220 sista 3!! Det tog mig upp till 5:e plats, 37 pinnar efter 1:an (Jazreel Tan) och 44:a före Carsten Hansen som ligger på 13:onde plats. Dags att försöka sova några timmar innan nästa 5 seriers pass, hoppas jag kan spela sådär imorgon också!!

Final, serie 6-10:
Söndags morgonen började helt ok, jag kände mig ganska pigg och redo att bowla. Banorna var lite tajtare än kvällen/natten innan det gjorde att klotvalen blev lite annorlunda, jag bytade klot en hel del gånger detta pass och i stort sett varje gång blev det rätt! Jag spelade ganska bra och då är det mycket lättare att ta rätt beslut men det är ändå ovanligt att det blir rätt hela tiden. Lägg där till att jag hade en hel del flyt då blev det till slut ett bra pass, 1217 och tillsammans med de 1190 jag slog innan räckte det till en 2:plats efter finska Sanna Pasanen.
Sämsta serien på 224 och 269 som bäst, Haywire rullade en del men nu var det 2 olika Dare Devil som kryssade mest!

Final, Round Robin, serie 11-21:
12 spelare vidare till detta steget, hela 6 damer inkluderat! Då tror säkert alla att spelet var längst ut på kanten där tjejerna ofta vill spela men så var det inte, de började spela vid ribba 8-10 och flyttade sedan innåt. Normalt brukar det då bli problem för dem att få loss käglorna men inte denna dag i Tali hallen. 
Tyvärr inledde jag detta 11:a seriers pass för dåligt, jag hamnade i samma problem som jag hade under kvalet och det tog mig lite för lång tid att kämpa mig ur det. Jag vann inga av mina första 3 serier, 625 och ingen bonus gjorde att jag tappade en hel del. Men jag kämpade på och under perioder kändes det som jag verkligen var på gång men det var hela tiden något som kom ivägen. Inför avslutande 2 började det se riktigt mörkt ut men då blixtrade gubben till, banorna var väldigt ojämna men några var helt klart bättre än andra. 13-14 var fint, ganska torrt men med lite loft och mycket skruv lyckades jag fälla alla tio 12 gånger (Dare Devil)!! Det gjorde ju saken mycket intressantare inför sista serien. Nu fanns det bra chans att fixa topp 4:a igen, men jag hittade inte samma läge på sista banparet och det hjälpte ju inte till att Daniel Fransson (som jag mötte) började med 7 raka strike så bonusen var som bortblåst.
Efter mycket slit blev det till slut en 5:e plats, ca 50 pinnar efter 4:an. Det är kanske inte så mycket att säga om det om det inte varit för att 3 av de 4:a som var före mig inte hade varit nära att slå mig utan hcp. Carsten Hansen slog mig med några enstaka pinnar i total slagning, men att vara näst bäst på så många serier och inte få vara med och göra upp om titeln känns såklart surt. Men sådana är spelets regler, frågan är hur länge damerna ska få ha kvar sitt hcp?? Nu blev det alltså 3 damer i toppen och det är bara att gratulera Daphne Tan, Jazreel Tan och Sanna Pasanen till fina prestationer och placeringar.

Nu blir det några liga matcher innan nästa USA sväng i Februari.

 

Martin Larsen
2017-01-17

« Tillbaka