PBA Players Championship, Columbus, USA
7/2 - 12/2
http://www.pba.com
Placering: 4:e

Träningen:
På plats i Columbus och träningen är nu avklarad på Wayne Webb's Columbus Bowl. Det är en rätt gammal hall med 48 banor, träansatser och Brunswick laminat. Förra året var profilen 46 fot och väldigt lik Mark Roth profilen som är designad för att spelas utifrån, de har nu modiferat den och i år är den 45 fot och spelet kommer helt klart flyttas mycket längre in i banan. Som det verkade på träningen kommer spelet börja runt 2:a pil eller strax innanför, jag tyckte mina symmertriska bollar rullade bäst. Haywire, Phaze 2 för att senare gå till Dare Devil. Sedan testade jag också den nya Timeless och den verkar helt klart vara bollen mellan Dare Devil och Hy-Road, Vi får se om denna plan håller imorgon när vi spelar vårt första 8:a seriers block.

Denna veckan kommer alla spelare (115) spela 24:a serier, sedan spelar de 24:a bästa 8 serier till, topp 16 ytterligare 8:a. Efter 40 serier vet vi vilka de 5 som får spela TV final är. Hela kvalet går som vanligt att följa på Xtra Frame.

Serie 1-8, 1805:
Första passet i en stor tävling med ett långt format är alltid lite pirrigt, man kan inte vinna tävling men man kan förlora den om det vill sig illa. Därför brukar jag försöka spela med bollar som jag känner mig komfortabel med, det kanske gör att man missar den där bollen som skulle kunna vara perfekt men i detta läget känns det viktigare att spela "safe".
Jag höll mig till min gameplan och det resulterade i ett helt ok resultat, 1805 och en 14:onde plats efter dag 1. Ronnie Russel dominerade dagen och leder på 1983!! Det är hela 106 pinnar mer än 2:an (AJ Chapman) och 24:e platsen just nu är 1777.
Tillbaka till valet av klot, jag velade in i det sista på träningen, Haywire eller Phaze 2?? Valet föll på Phaze 2, svårt att säga om Haywire skulle varit bättre men Phaze 2 rullade helt ok och jag bytade inte bort den förrän i serie 5. Dare Devil är bollen som är det naturliga valet efter Phaze 2 fungerade kanon idag, den rullade lika stabilt men sparar mer energi. Tanken var att sedan gå till nya "Belmo" bollen (Timeless) efter Dare Devil, men jag behövde aldrig byta mer. Spelet började runt ribba 10-12 och slutade runt 5:e pil och med så mycket flyttande i banan är det skönt att inte behöva byta klot så ofta.
Nya tag imorgon, bara små ytändringar annars samma gameplan.

Serie 9-16, 1749:
224, 224, 219 och 244 får väl anses som en stabil start. Tyvärr var inte avslutningen lika stabil, en bra serie (258) och 3 mindre bra på eller precis under 200. Precis som igår spelade jag Phaze 2 i början, denna gången var det dock 2 olika innan jag bytte till Dare Devil igen. Efter jag slog 258 i serie 6 kände jag verkligen att jag hade koll på läget, tyvärr gjorde det nog att jag slappnade av istället för att verkligen tagga till och ta vara på det läget. Med en gång stog det ett par käglor kvar och så blev det 2 dåliga slag som båda resulterade i stora hål. Det går så snabbt, kanske var jag lite trött, jag försökte hitta tillbaka men lyckades inte riktigt på slutet. Sista serien testade jag nya Timeless men tyvärr inte tillräckligt bra slag. Det blev till slut 1749 vilket inte på något sätt är dåligt men jag kände att jag hade mycket mer att ge. 354 över efter 2 dagar kommer troliigtvis placera mig runt 20:onde platsen.
Imorgon gäller det att få till det där blocket när man inte har några sådana dippar som jag hade på slutet.
Då alla de bästa kommer spela samma start imorgon är risken att banorna torkar upp mer än innan stor, jag borrade därför lite andra bollar (Code Black och Timeless) för att ha lite olika alternativ. 

Serie 17-24, 1855:
De första 2 dagarnas spel var helt ok men sakande det där lilla extra, precis det där lilla extra som dagens pass innehöll! Bra spel kryddat med en 300:a serie i 4:e och äntligen en ok sista serie (233)!
Jag började dagen med Haywire, bytte till Phaze 2 i serie 2 och den rullade sedan hela vägen till serie 7. Där strulade det till sig en del och bytet till Dare Devil var inte rätt men när jag sedan tog from nya Timeless kunde jag fixa till en bra avslutning från 6:e pil. Banorna blev torrare nu än tidiagre men inte så farligt som jag befarade.
1855 tog mig hela vägen upp till 6:e plats, 144 pinnar tillgodo på 24:e platsen, 26 upp till 5:e!
Jason Belmonte visar att sina nya boll (Timeless) funkar bra, han leder med 100 pinnar före DJ Archer.
I morgon spelar topp 24:a ytterligare ett 8:a series pass, efter det går 16 vidare för det sista 8:a serierna.

Serie 25-32, 1810:
238 över pari första 6 serierna, dålig avslutning igen tog mig till 1810 och det räckte för att klättra 2 placeringar. Banorna blev verkligen grisiga på slutet, det är loft över vänster rännan som gäller och då har jag svårt att hänga med grabbarna som kan kasta längre än mig.

Serie 33-40, 1864:
Sista passet, nu gällde det att ge järnet för att jag skulle kunna ta en av de 5 plasterna i stegfinalen! VAd sägs om denn starten då: 237, 256, 247, 247, 247, 258!!! Vad ska man säga, spelade kanon och behövde inte hålla och byta bollar. Phaze 2 fortsatte rulla bra och välta käglor! Dessa 6 serier gjorde att jag var klar för TV, tyvärr strulade det till sig en del i serie 7 och detta samtidigt som Simonsen och Belmo inte hade några större problem med de mycket torra och luriga banorna så inför sista serien hade jag ingen chans att nå 2:a platsen eller för den delen ramla ner till 4:e.
Ingen dålig känsla att ha inför sista serien men den blev lite avslagen och mycket fokus riktades till de som kämpade om de sista 2 platserna. Pete Weber var sist upp och behövde dubbla i sista rutan för att ta den sista plasten ifrån Connor Pickford, han satte första men slog sedan ett ganska dåligt slag, mycket sämre än man är van att se Pete slå i de lägena och det var Connor glad för! Det var 18 pinnar mellan plats 4:a och 7, AJ Chapman tog 4:e plasten och Andrew Andersson 6:a (Pete 7:a). Belmo 1:a för Anthony Simonsen och så gamle Larsen på 3:e plats!! Anthony, AJ, Connor och Andrew är alla mycket unga spelare, så nu när Pete missade får jag aggera Pappa igen:-)
Såklart en härlig känsla att fixa stegfinalen igen, jag slutade ju 6:a i både Masters och US Open förra året. Hoppas detta är ett tecken på att jag ska vara på rätt sida linjen i år!! 
Stegfinalen kommer ju bli stenhård, alla de andra killarna har mer rotationer än mig, de gillar att skruva. Jag får se om det finns chans för mig att spela lite rakare utanför dem eller om jag måste in och tävla med i mitten av banan.

Stegfinal:
Inte alls den avslutningen jag drömt om, tyvärr kom det inte som en överraskning dock. När de här TV finalerna spelas är det ofta som banorna blir helt annorlunda. När det dessutom är en massa spelare med mycket rotationer som gärna vill tvinga in spelet långt in i banan blir det inte läattre för mig. Det som händer är att ljuset (väldigt starka ljuskällor) tillsammans med en hel del mattare bollar gör att banan torkar upp och kloten vill svänga tidigt, det i sin tur gör att kloten tappar energi och inte vill svänga på slutet. De som har väldigt mycket rotationer märker inte detta lika mycket som en "medium" spelare som jag. 
Jag hade som gameplan att jag skulle spela mer till höger med efter snack med klot kilalrna föll ändå valet på att försöka spela där inne där de andra spelade. Ett dumt beslut så här i efterhand, jag hittade inte alls något bra läge och testade 3 olika klot under min serie. Connor Pickford som vunnit första serien hade dock hittat rätt med fart och klot och slog hela 266 (med en hel del tur), det var han eller ingen annan för delen heller nära att göra om. Jason Belmonte lyckades vinna sin 7:e major titel efter att ha slagit Simonsen i finalen 221 mot 204.
Klart man är besviken men jag spelade riktigt bra under veckan, att spela på topp i stegfinalen är nu det jag måste jobba på nästa gång jag sett till att ge mig själv chansen att vinna!
Jag vet ju att det är dags för ESPN spel igen snart, WBT finalen om 14 dagar och innan dess ska vi försöka kvala in i USBC Masters! Fast innan dess är det semester tid, Disney World med familjen som precis landat i Orlando, en riktigt höjdare hoppas jag!!

Stort tack för allt stöd hemifrån, vet att många håller tummarna och hoppas jag ska klara av att spela hem en titel snart, jag jobbar på det:-) 

 

Martin Larsen
2017-02-12

« Tillbaka