USBC Masters, Las Vegas, USA
20/2 - 26/2
http://www.pba.com
Placering: 5:e

Kval, serie 1-5 på "burn" (1070):
Efter 1/3 del av kvalet avklarat har jag ca 25 pinnar upp till cuten och i denna tävlingen gäller det just bara att klara sig vidare. När finalspelet (topp 64) drar igång spelar det ingen större roll viken placering man har i kvalet.
Jag kan inte påstå att jag hade någon kanon känsla i kroppen idag men i serie 2 och 3 hittade jag rätt med min Rocket Ship och efter 3 serier hade jag 97 över pari. När vi sedan flyttade från bana 61-62 till 5-6 började det strula, jag fick en hel del tips om det banparet men alla var överens om attt det var ett lurigt banpar. Började med en tomruta och hade sedan bara 2 strike totalt under serien. 182 var ju ingen höjdare men det skulle också visa sig i sista serien att jag spelade sämre nu, sista banparet var mycket bättre men jag lyckades inte ta tillvara på det utan det blev ytterligare en serie under 200. Så 97 över efter 3 blev till slut 70 över. Ingen katastrof men inte den starten man är ute efter.
Förutom Rocket Ship spelade jag en del med min gamla Marvel Pearl.
Nu har vi 2 starter på nyoljade banor kvar, hoppas jag hittar något läge då istället!

Kval, serie 6-10 på nyoljat (1132):
Jag hade hoppats på att kunna hålla mig runt ca 100 över pari varje block, avslutningen på första blocket satte stopp för det men dagens avslutning räddade mig istället!
Jag började spela med Pitch Black på kanten, fem raka kryss från start men lyckades inte få til något vettigt på slutet av den serien (233). Nästa serien började ok med dubbel, spärr, dubbel innan 7-10 dök upp på en ok träff:-( Lyckades ändå strajka sista 5 för att nå 234 i den serien! I nästa serie var det dags att gå ifrån uretanet, lite strul under den tiden vilket inte alls är ovanligt men 4:a kryss på slutet såg till att det inte blev katastrof (193). 
Jag vet inte om jag kan skylla på semestern eller om jag bara inte spelar riktigt bra, det är för många dåliga slag vilket gör det svårt att välja rätt klot. Då kan "ballrepsen" (gubbarna som är där för att hjälpa oss från Storm) vara bra att ha. De övertygade mig om att jag gjorde rätt på slutet, Marvel Pearl var ett bra val och jag lyckades börja sista serien med 7 kryss efter en blandning av diverse slag i serie 4:a (214). 259 blev det sista och det tog mig upp till 132 över för dagen och 202 i totalen.
Efter 2 dagar räcker det till en 34:e plats så nu gäller det att hålla ihop det i sista passet i morgon för att nå matchspelet (topp 63). Kan jag få till 40-50 över imorgon borde jag vara stenklar.

Kval, serie 11-15 på nyoljat (1201):
Det är klart att man hellre "måste" slå 30 över än 100:a, men det kan också sätta griller i huvudet när man "ska bara". Många duktiga spelare har slagit resultat under pari men jag lyckades se till att inte bli en av dem! 
Startade med uretane men efter första serien (215) övergav jag den svarta bollen och bytte till Phaze 2. Som jag skrev igår kan det bli lite klurigt när man går från uretane till reactivt, idag var det inte så, jag hittade ett kanon läge och slog 267!! Efter den serien var resten av passet mycket lättspelat, avslappnad kunde jag spela igenom resten av serierna och kryssen rullade in. Testade en nyborrad IQ Tour som rullade bra och på slutet rullade Rocket Ship igen, 1201 för dagen och 403 över pari totalt. Det räckte till en 12:e plats, 170 pinnar före cuten som hamnade på 223 över pari.

Matchspel, topp 64 (nyoljat):
Vinst mot Rhino Page, 717-706.
Jag valde börja med min nyborrade Pitch Black, lite starkare borrad än den jag spelat med i kvalet.
Jag fick en bra start och det tillsammans en lite seg start för Rhino gjorde att jag ledde med 63 inför sista serien. Men precis som jag sagt till mor och far som satt på läktaren, så är det aldrig över i detta formatet. Mycket riktigt Rhino började kryssa, samtidigt började min uretan boll se lite trött ut. Inför sista rutan kunde Rhino slå 279 och då behövde jag strike, spärr (20p) i sista rutan för att stänga ute honom med 1 kägla. Verkligen skönt att sätta den första striken i det läget, det blev ytterligare 2 kryss och vinst i första matchen!!
Att vinna matcher i början är väldigt viktigt, man kan ju förlora en och fortfarande vinna tävlingen men den resan blir hemskt mycket längre.

Topp 32, vinnarsidan (burn):
Vinst mot Mike Wolfe, 744-670.
Denna matchen spelades inte på nyoljat därför var uretan inte aktuellt. Phaze 2 rullade istället och som många gånger innan gjorde den det bra, nja i alla fall om man bortser från ruta 8:a i första serien när den lämnade 5-7-10 kvar!!! Japp ni läste rätt och det var efter 5 strike dessutom!! Annars spelade jag bra denna matchen och Mike hade problem på vänsterbanan, jag höll mig ifrån dumma tomrutor och gav inte Mr Wolfe någon chans!!

Topp 16, vinnarsidan (nyoljat):
Vinst mot Kris Prather, 672-666.
Detta blev en jämn och spännande match, båda började med Pitch Black men Kris bytte till Alpha Crux i serie 2. Jag valde att köra vidare med den svarta hela matchen och det visade sig vara ett vinnande koncept, om än precis. Jag hade allt i egna händer inför ruta 9-10, tabbade mig i 9:onde när jag missa utåt utan att få tag i bollen ordentligt. 2-4-8-10 kvar och tog sedan 3, nu behövde jag dubbla för att Kris skulle behöva slå 2 kryss för vinst. Slog ett ok slag men 10:an blev kvar, spärrade och nu behövde alltså Kris bara första striken. Men hans boll orkade inte rikigt upp, såg lite ut som uretanet hade spelat ner oljan och han lämnade 4-8 kvar. LLLLLucky Larsen hjälpte mig där, vinst och klar för topp 8:a på vinnarsidan (som sämst topp 12 i tävlingen nu!)

Topp 8, vinnarsidan (nyoljat):
Vinst mot Craig Nidiffer, 713-629.
Craig har varit borta från PBA spelet ett tag men denna veckan visade han att han är tillbaka på riktigt!
Han speldea Global 900's uretan (Boo-Yah) under i stort sett hela matchspelet. Det gjorde han mot mig också men jag kände tidigt på träningen att min reaktion var för dålig, jag valde i stället Phaze 2 precis innanför honom. Efter att jag tagit en hyfsad ledning trodde jag nog han skulle försöka sig på något annat men han kämpade på med uretanet, det var bra för mig. Min reaktion var bättre och jag kunde vinna hyfsat enkelt!! Den vinsten betydde att jag var klar för topp 6!!

Topp 4, vinnarsidan (nyoljat):
Förlust mot Alexander Hoskins, 608-718.
Alexander som spelade sin första USBC Masters jobbar på Storm och testar många av våra nya klot. Att han bowlar mycket syntes het klart, att det var hans första stora tävling syntes därimot inte så mycket. Han spelade kanon bra från start, jag tänkte köra uretan mot honom men när han började med 5 raka kryss samtidigt som jag lämnade 2-4-8-10 2 gånger i rad i ruta 3-4 kände jag mig tvungen att byta. Tyvärr spelade jag inte i närheten av så bra som jag gjort innan och blev totalt överkörd. Inte mycket att säga om helt enkelt.
Alexander förlorade sedan matchen mot Jason Belmonte (som har spelat som en gud med Pitch Balck hela vägen) och det betyder att Jason tog första platsen på stegen, Alexander 2:a platsen. 

Shoot-out (nyoljat):
Sista matchen för dagen är alltid en match mellan 4:a spelare, precis som innan över 3 serier. Bästa man blir 3:a på stegen, nästa 4:a och är man tredje gubbe kvalar man in som 5:a på stegen. Sist i denna match betyder en snöplig 6:e plats, precis så gick det för mig förra året.
Det var väldigt nära att det skulle bli så igen, men istället blev det som för 2 år sedan när jag tog den sista platsen!
De unga bröderna Tang (Darren och Michael) tog tidigt kommandot i denna matchen, de har fått sina Pitch Black att fungera magiskt bra. Jag och Bill O'Niell trodde nog vi skulle få dem att tvingas in i banan när vi spelade våra matta uretan bollar lite innanför deras men det enda som hände var att vi fick problem och ungtupparna bara kryssade på. Jag slog 170 och Bill 190 i första serien (215 och 258 på Tang's), det fick vara nog med uretanet då. Bytte Phaze 2, den såg bättre ut men jag spelade lite ojämnt plus att jag också fick problem med ansatsen. Bägge Tangarna använde den oranga mycket mjuka klacken och den lämnade gummi efter sig, jag fick stopp ett par gånger och det gjorde inte saken lättare!
Då valde jag istället att flytta längre in och skruva lite mer, ett vinnande drag som inte Bill fick till. Hans boll-reaktion var helt kass och när jag satte strike i 9:onde rutan var saken helt klar, TV final igen!! Helt otroligt!
Sista 3 åren har jag varit 5:a, 6:a och nu sämst 5:a (dags att förbättra mig!) i Masters.
Efter denna TV final väntar stegfinalen i WBT, 2 live TV finaler på samma dag, jag tror inte att någon annan har varit med om det innan!!!

Stegfinal:
Uretan eller inte. det var dagens 50/50 fråga inför inspelnings slagen innan TV-finalen skulle dra igång. Min unge motståndare hade 100% koll på den frågan, det fanns inget annat än uretan för hans del. För min del var det dock inte lätt, jag hade spelat ok med båda alternativen men nu såg inte uretanet bra ut, eller så slog jag inte de slagen jag skulle behöva göra. Det blev i alla fall Phaze 2 i stället för Pitch Black, efter ett dåligt första slag lyckades jag dubbla men Tang startade i rasade fart och när han slog en vänster strike i 5:e för en bingo kändes det segt för jag kryssade inte vidare. Tyvärr blev det nog så att jag inte flyttade tillräckligt in i banan där jag kunde skruva lite mer, istället försökte jag spela rakare och inte ge bollen som mycket. De touchen som krävdes där och då hade jag inte samtidigt som Michael fick strike på det mesta. Precis som i Players Championship fick jag 260 imot mig och det är bara att lyfta på hatten, de siffrorna är inte lätta att slå. Visst hade han lite tur men han spelade också bättre än mig, kanske skulle jag valt "urren" istället men jag tror inte jag slog över 260 i första serien någon gång under veckan så det är inte mycket att gräma sig över.

Jason Belmonte kunde senare spela hem finalen mot Michael och flyga hem med sin 4:e USBC Masters pokal, med så många bra bowlare som var med i denna tävlingen är det mycket imponerande att se någon dominera som Belmo, denna gången från 2:a pil med Pitch Black! Stort grattis kompis, väl värt din 8:onde major titel!! 



 

 

Martin Larsen
2017-02-25

« Tillbaka