WSOB 2017, Reno, USA
7/11 - 19/11
https://www.pba.com

Träningen:
Inför årets WSOB har PBA gjort lite ändringar i formatet. I det stora hela kommer det se ut så här:
Dag 1: träning på profil 1 (Chameleon, 39 fot) och 2 (Shark 45 fot).
Dag 2: 2x5 serier på nyoljat, Chamleon.
Dag 3: 2x5 serier på nyoljat, Shark.
Dag 4: träning på profil 3 (Cheetah, 33 fot) och 4 (Scorpion 42 fot).
Dag 5: 2x5 serier på nyoljat, Cheetah.
Dag 6: 2x5 serier på nyoljat, Scorpion.
Under alla dessa 4 dagarna kommer vi spela med 5 spelare per banpar och alla spelar samtidigt, alltså bara en squad!
Varje dag går 16 bästa vidare för spel om titeln på just den profilen.
Efter totalt 40 serier går 25% av fältet (totalt 195 spelare) vidare till spel om major titlen, PBA World Championships. Poängen tas med och 5 serier till på varje profil spelas innan det är klart vilka 5 som klara stegen efter 60 serier.

Så idag har vi alltså tränat på Chameleon och Shark, överlag känns det som profilerna går att spela utifrån och att det kommer bli höga siffror. Alla profilerna är nya och ingen har spelat på dem innan men de känns inte speciellt svåra och med så många duktiga bowlare är chansen stor att det kommer kryssas en hel del.
För att kunna göra det behöver jag ju spela bra, tycker dock inte jag gjort det den senaste tiden så jag tog chansen att få lite extra hjälp och träning idag.
Innan den officiella träningen tog jag hjälp av Mike Jasnau, han jobbar som coach och har en egen banan i hallen här i Reno (i shopen, ganska coolt)!! Vi jobbade på min start och utskjut, tror helt klart att mina problem kommit från starten och stundtals kändes det riktigt bra. Nu kommer det såklart bli svårt att göra exakt det vi jobba på med en gång under tävling mend et kändes tillräckligt bra för att jag ska göra ett försök!
Har också borrat de nya bollarna och måste säga att den nya Hy-Road:en (Nano) såg bättre ut än väntat.

Chameleon, 2237 (43:a):
1130 och 1107 blev dagens resultat och som väntat var siffrorna höga så det räkte inte så långt. 
Jag började dagen helt ok med 3 bra serier och 110 över, men saken är att jag hade väldigt bra läge där och skulle helst haft 30-40 pinnar till. Avslutning på första passet blev nämligen tuffare, de sista 2 banparen var inte alls lika vänliga och jag skrapade ihop 420 där. Spelet börjar runt 2:a pil och slutade vid 4:e. Några spelar urethane andra starka bollar och några få med klena reactiva. Som sagt det är ganska vänligt så det går att spela med lite av varje.
Efter lunchen spelade jag nog min bästa serie för dagen då jag började med 247, det var länge sedan jag släppte bollen så bra. Ändringen jag försökt göra med min start känns bra med då och då trillar jag tillbaka till den mindre bra tekniken. Jag höll mig på en ok nivå ända fram till sista serien då jag tyvärr spelade riktigt illa, fick inte alls till svingen och hade ingen koll på banorna. Fram tills den serien var jag hyfsat nöjd faktiskt men 184 som avslutning gjorde tyvärr att det kändes lite surt att packa ihop väskorna. 237 över pari räcker just nu till en 43:e plats och det krävdes hela 322 över för att klara topp 16!
Bollarna som rullade idag var Haywire, Alpha Crux, Phaze 2 och Marvel Pearl.

När det är dags för topp 16 att spela utslags matcher kommer vi få se en spännande match med en gång då mina 2 klubbkamrater möts, Jeppe (2.a i kvalet) mot Belmo (14:onde)!!

Shark, 2227 (73:a):
Jaha vad ska man säga, förra året var Shark en riktigt tuff profil som inte gick att spela utanför ribba 12. Av någon anledning har PBA valt att ändra den till en tuba profil??? Jag tycker det är idiotiskt men det kanske beror på att just jag inte klarade av att kryssa tillräckligt.
Det svänger väldigt mycket på kanten och valet man har är att spela lite hårdare och rakare i den torra delen av banan eller flytta in lite och utmana den torra delen. Jag valde att spela hårt och rakt i första passet, det funkade ok. Ok är det dock inte bra nog här och när jag bara orkade med 204 i sista serien så blev detta passet inget vidare. 1136 på 5 serier kan man ju tycka är ok, inte idag! Siffrorna är mycket, mycket höga!
Men efter pausen var det ju 5 serier till, möjlighet till förbätring!! Började då med 256 och hade lite känning på något bra, spelade utifrån lite hårdare och rakare igen. Tyvärr skulle det visa sig vara totalt fel på nästa banpar, allt som kunde gå fel gjorde det. Jag slog 2 slag som inte var ok, ändå blev det 160!! 4 av 5 strike på vänster banan men 3 av 5 slag blev stora hål på högerbanan:-( Visst jag tog tydligen fel beslut men snälla gubben där uppe i det blå jag kunde väl slippa undan lite billigare.... 2-10 på lite tunn träff, 4-10 på lite hög träff efter en lute justering till höger, valde sedan att flytta tillbaka och byta boll coh fick 4-9 som tack för visat intresse!!!!!!
Efte den serien handlade det bara om att gräva sig upp ur diket och kämpa för att få med sig så många pinnar som möjligt i totalen!  Jag slet som ett djur och kanske slet jag lite för hårt ibland men det blev i alla fall 1091 till slut och 227 över för dagen.
Det låter ju inte så illa men känn på den här, Jeppe var 10:a på 405 över, Shota från Japan vann på 480 över och det krävdes hela 376 över för att klara topp 16! Skadat högt!
Imorgon är det "vilo" dag, då tränar vi på Cheetah och Scorpion, känns ok att få hämta andan och ladda batterierna lite!! Just nu delar jag 49:ond eplatsen, det är just 49 som klarar sig vidare i PBA World Championships  efter 40 serier!

Träning:
Tränat på Cheetah och Scorpion idag, trots att Cheetah bara är 33 fot lång så tror jag inte det kommer rulla så många urethane bollar som man tror. Det känns som att strike skorna måste på igen. Scorpion kändes lite tajtare, men inte heller den profilen kändes speciellt svår. Det är uppenbart att PBA ville att det skulle strajkas under årets WSOB!

Cheetah, 2218 (75:a):
Jag fortsätter att snitta ca 220 och inte ens vara nära att klara någon cut!! Helt otroligt vilka siffror det är och när man som jag inte klarar av att spela ett enda pass utan en skit serie då blir det inte kul. Under de första 5 serierna kände jag mig inte komfortabell men lyckades ändå starta med 459, när jag sedan hamande på 2 luriga banpar tog jag det ena dåliga beslutet efter det andra. 360 på 2 är dyrt, tack och lov flyttade jag från höga delen till låga och räddade passet med en 278 som avslutning. Men den räddningen var bara skillnaden på ett dåligt pass och katastrof, bra för totalen dock.
Nästa pass var planen att köra urethane länge och det såg ut att vara en bra plan, 710 första 3 innan den obligatoriska skit serien dök upp!! 160 denna gången, lyckades återigen kämpa mig till en ok avslutning med 245 och totalt 218 över för dagen.
Låter ju inte så illa, men topp 16 hamnade på 364 över och det var 11:a spelare som slog 400 över!!!! Helt skadat om ni frågar mig! Vänstersidan hade julafton och 8 av 16 som klarade sig var vänsterhänta och för första gången spelades det absolut mest urethane på cheetah profilen.

Nu är det bara 10 serier kvar innan vi vet vad som krävs för att sig vidare i totalen, just nu är jag 36 pinnar efter. Cutten gick alltså upp 254 pinnar under dagens spel och jag är i stort behov av de där blocken som inte innehåller en skit serie!!!

Scorpion, 2175 (60:onde):
Långt efter jag spelat färdigt i årets WSOB märkte jag nu att jag tydligen trönade på att skriva om mina misslyckande. Scorpion blev inte mycket annat än vad de 3 första tävlings dagarna. Jag gnetade vidare utan större framgång, tyckte faktiskt jag spelade lite bättre mend et flöt inte på alls. Det blev 175 över och det räckte bara tille n 60:onde plats för dagen och i totalen saknades det 55 pinnar för att få spela vidare.
Bara att konstatera att mitt sämsta WSOB nu är över och så gäller det att lära sig av misstagen och komma tillbaka starkare!

PBA WC:
2237+2227+2218+2175=8857/221,43 i snitt 
Slutade 57:a, 55 pinnar efter cuten.

 

 

Martin Larsen
2017-11-23

« Tillbaka