USBC Masters 2018, Syracuse, USA
9/4 - 15/4
https://www.bowl.com/masters/

Träning:
USBC verkar ha bestämt sig för att utsätta oss för ett riktigt test i årets Masters, 40 fots profilen som ligger denna vecka är allt annat än lätt! Den är faktiskt ganska nära helt platt och det kommer krävas en hel del tålamod när det drar igång imorgon. Det känns också som att de inte vill att vi ska använda urethane klot, i alla fall inte om banorna spelas som idag. De svängde antingen tidigt eller aldrig. Phaze II, Idol och Marvel Pearls såg bra ut på träningen.

Serie 1-5 (burn), 1044:
Inte helt oväntat att siffrorna är låga i årets Masters. Dock trodde jag nog att detta blocket skulle innehålla lite högre siffror, men banorna är verkligen inte lätta. Jag tror mina 1044 kommer räcka till en plats runt 50:onde efter dag 1, helt ok start då jag inte alls kände mig komfortabel i början. Bollarna för dagen var, Idol, Marvel Pearl, Soniq och sista 2 1/2 serien med Hy-Road! Men bollen för dagen var nog ändå spärrbollen och det kommer runderlätta om den bollen fortsätter vara het denna veckan, då jag tror att 100 över kommer räcka för att klara topp 64:a. 
Imorgon är det nyoljat på korgonen och då gåller det att ställa om siktet från 6:e pil till någonstans runt 2.a pil! 

Serie 6-10 (nyoljat), 1093:
Första dagens spel på nyoljat såg helt klart till att de flesta hade respekt för banorna, inklusive mig själv! På inspelningen hade jag några alternativ men valde det som kändes minst riskabelt och det visade sig vara ett vinnande val. Spelade ganska rakt runt 2:a pil med min Haywire, den bollen har några serier i sig och vill svänga tidigt men inte så mycket. 470 första 2 var en mycket trevlig start men inför 3:e serien fick jag ändå tänka till ordentligt, det banparet såg inte kul ut när jag tittade på de som spelade där i serie 2. 189 var högsta slagningen serien då och mitten av banan såg absolut kass ut. Testade flytta lite mer vänster första slaget men den svängde med en gång och då tog jag dagens bästa beslut. Flyttade höger spelade precis som jag gjorde i början och lyckades gå imål på 235 och det kändes enormt bra! Nästa serie blev det till att flytta 3 pilar vänster och efter en strulig start räddade jag serien till 207. Marvel Pearl blev räddningen! En serie till, en bra serie nu skulle göra morgondagen till ett rent nöje! Spärr, 7-10, strike, 7-10 igen.... inte den starten jag önskade direkt!! Tyvärr lyckades jag inte skaka av mig den skiten utan det blev 179 i sista, olyckligt men ändå en bra dag med 93 över! 
Cuten var 31 över efter första dagen och mest troligt kommer den inte vara mer än 50 efter idag.

Serie 11-15 (nyojat), 1001:
Jag visste att jag behövde slå runt 950 i dag för att vara säker på att gå vidare, 190 i snitt ska väl inte kunna vara så svårt??? De tankarna är luriga, att "bara" behöva slå 190 i varje serie kan bli rätt svårt om det börjar strula. Speciellt när banorna känns minst lika tuffa som under US Open! Min start hjälpte inte till att göra det lättare, fickträff första slaget men 8:an stog kvar på en kanon smäll. Efter det small det inte så mycket, mitt på 1:an, tunt, mitt på, tunt... så höll det på hela serien, nio spärrar började jag med innan jag för säkerhets skull klipte av 3-6-10 i sista rutan, strikefri och 174:-( Inte den starten man är ute efter! Men med en del tur och lite skicklighet började jag nästa serie med 4:a strike och då kändes det ju bättre, jag spelade dock inte bra så resten av passet blev en fajt och ett sökande efter bättre spel. Det blev bättre och bättre och till slut fick jag kämpat mig upp till pari för dagen (1001) och 138 över pari totalt! Cuten hamnade på 54 över, det är alltså 203 i snitt!!
Efter 15 serier känns det ju otroligt att det ska bli lika mellan spelare, att det ska bli 4:a spelare på samma slagning är ju helt otroligt och att dessa 4:a dessutom ska vara runt cuten är ju ännu mer osannolikt!! Så blev det i alla fall, roll off mellan 4:a spelare om 2 platser och där klarade sig Ramon Hilferink och Charlie Brown.
Jag slutade på en 25:e plats och det är jag mycket nöjd med, har fortfarande en bra bit kvar till min bästa form men handen håller och jag spelar bättre. Spärrspelet var helt klart en stor biddragande orsak till resultatet, jag missade bara 2 spärrar under kvalet.
Nu är det utslags matcher och då kan allt hända så är det bara att köra på!! Total slagning över 3 serier är det som gäller. Förlorar man hamnar man på förlorar sidan och tappar man en match till på den sidan är det färdig spelat.

Topp 64 (nyoljat):
Vinst mot Devin Bidwell, 671-629.
Topp 32 (burn), vinnarsidan:
Vinst mot Alex Cavagnaro, 629-549.

I detta formatet kan allt hända, när banorna dessutom är så här tuffa finns det inga gränser för hur mycket man kan hämta upp eller tappa på en serie. Man kan aldrig slppna av. Men under det långa loppet så gäller det att hålla ihop spelet och inte bjuda motståndarna på några gratis biljetter! Sedan måste man ha lite tur att möta rätt spelare på rätt banpar mm.
Jag hade den turen idag, både Devin och Alex är mycket duktiga bowlare men de lyckades inte hitta något direkt spel och jag kunde ta tillvara på det. Egentligen har jag bara en serie per match som är riktigt bra men det var en mer än mina motståndare och sedan fortsatte jag spärra ok.
Bollarna som hållit mig kvar på vinnarsidan är Roto Grips nya IDOL och trotjänaren från Storm, Marvel Pearl!

Så fredagen den 13:onde var inte så illa ändå:-) Hoppas lördagen den 14:onde kan bli lika bra!!

Topp 16 (nyoljat), vinnarsidan:
Förlust mot Alexander Hoskins, 609-615.
Topp 24:a (burn), förlorarsidan:
Vinst mot Kenneth Ryan, 633-561.
Topp 16 (nyoljat), förlorarsidan:
Förlust mot Jimmy Cook, 625-636.

Under dagens matcher visade sig min frånvaro från större tävlingar och "heta" lägen sig ordentligt, jag spelade överlag lite ojämnare idag men framför allt slog jag alldeles för dåliga slag i viktiga lägen och det har man inte råd med på tuffa banor mot bra bowlare.
I första matchen skulle jag bytt boll i mitten av 3:e serien men ledde matchen och ville inte riskera något, det var precis vad jag gjorde med att inte byta. Avslutade med 2 tomrutor för att ge bort den matchen, vinst hade inneburit match mot Stu för en plats i topp 6! 
I min första match på förlorarsidan fick jag tillbaka vad jag gav bort innan, Kenneth Ryan (duktig vänster) vek ner sig ordentligt i början av 3:e serien och jag kunde vinna den matchen lätt.
Det som blev min sista match innehöll lite av varje men överlag sett var det en jämn histora som gick till sista rutorna, jag slog dåligt slag i ruta 9 med spärrade 2:an, sedan strike i ruta tio, en till och han skulle behöva dubbla. Då var det dgas att missa 1:an igen.... Bedrövligt slag och nu behövde Jimmy bara spärra, blev dock inte så bara när 2-5-8 stog kvar. Han slog ett rakslag som rammade alla 3 perfekt, bara att lyfta på hatten och packa ihop för i år!! Såklart besviken efter att ha sumpat sådana lägen men om någon hade sagt till mig innan att jag skulle ta mig till topp 16 i år så hade jag gärna tagit det! Jag måste helt klart försöka se det positiva i denna veckan resultat, skönt att vara tillbaka på tävlingsbanrona och visa att jag inte är färdig än!! Efter 3 år med fantastiska placering (5-6-5) så blev det lite av ett stopp av den trevliga raden i år men som sagt mycket bra ändå! 

Imorgon är det dags för 7 timmar i bilen, Portland, Maine för årets roligaste vecka på touren, PBA League med mitt LAX team! 
 

 

 

Martin Larsen
2018-04-15

« Tillbaka