VM 2018, Hong Kong
24/11 - 5/12
http://www.swebowl.se

Sociala medier:
Vill ni följa blå/gult på sociala medier så kommer vi försöka använda #swebowlWCkhg2018

Truppen:

Detta är laget som ska försvara de svenska färgerna i Hong Kong.
Pontus Andersson - Team Clan (Motiv)
Peter Hellström - Team Clan (obunden)
Markus Jansson - BK Jösse (Motiv)
Martin Larsen -Team Pergamon (Storm)
Jesper Svensson - Team Pergamon (Storm)
Mattias Wetterberg - Team Pergamon (obunden)

Ledarstaben:
Johan Ekström - Förbunskapten
Peter Ljung - Assisterande bakom banorna.
Patrick Backe - Assisterande på banorna.

Inofficiell träning och oljeprofil:
Nu har vi genomfört 2 inofficiella träningar på profiler som varit ungefär samma längd som det vi kommer spela på. Första träningen var på USBC Masters profilen från 2014, 39 fot och den andra var något liknande. Skönt att spela av sig resan lite och testa lite klot mm, det såg ganska bra ut på många händer. Imorgon är det oficiella träningen, 1 1/2 timma och sedan gäller det att beslut om vilka klot som ska få vara med i väskan.
Förra året spelade vi VM på en av de 2 riktigt tuffa profilerna (Beijing 39 fot) under 40 fot och nu trodde nog jag och många med mig att de skulle välja en av de lite lättare profilerna. Men så blev det inte, World Bowling valde istället Los Angeles 38 fot och den är alltså rätt svår. Tillsammans med hallens topografi (som lutar lätt åt kanterna) blir det en tuff nöt att knäcka!! 

Officiell träning och klot:
Den officiella träning gör en inte alltid så mycket klokare och idag var en sådan dag. Banorna är tuffa och de kommer att spelas på olika delar av banan, olika klot, olika ytor mm. Många är vi som kommer försöka hitta den rätta lösningen, kanske några gör det eller så blir det bara så att man måste spela riktigt bra för att slå strike under detta VM:et.
Det går att spela längs kanten men då måste man spela rakt längs med ribborna och mest troligt med en boll som skruvar mjukt och tidigt. Troligt är ändå att många kommer spela längre in och försöka skruva lite mjukt, men det kommer vara lika svårt som där ute. Dock är fler spelare bekvämare med det.

Jag valde att checka in 6 klot, man kan checka in 4:a eller 5 och sedan lägga till klot tills man har 6. Efter det har man möjlighet att byta ut ett klot under mästerskapet, den möjligheten kommer säkert att utnyttjas av många för att det är väldigt lurigt att säga hur detta kommer utveckla sig.
Jag har valt 2 klot jag kan spela rakt med, 2 som jag kan göra lite allt möjligt med, ett som glider ner mycket längre än de andra och såklart min spärrboll.
Storm - Pitch Black (matt, solid uretane) - utbytt efter signel distansen
Roto Grip - No Rules Exist (halvmatt solid, asymmetrisk med speciellt tidig layout)
Storm - Alpha Crux (halvmatt solid, asymmentrisk)
Storm - Phaze II (halvmatt solid, symmetrisk)
Storm - Hy-Road (blank hybrid, symmetrisk)
Storm - Mix (spärrboll)
Roto Grip - Dear Devil (blank pearl, symmetrisk) - inbytt efter singel distansen

Singel (cut för medalj 1349):
Squad 1:
Inga svenskar:
Squad 2:
Mattias Wetterberg 1185 (85:a) och Peter Hellström 1192 (78:a).
Squad 3: 
Markus Jansson 1208 (62:a) och Pontus Andersson 1259 (29:a).
Squad 4:
Jesper Svensson 1261 (28:a) och Martin Larsen 1216 (55:a).
I början var frågan om jag skulle börja med min uretane eller den tidigt/starkt borrade No Rules Exist, det blev den senare av dem. Starten kunde varit roligare, jag lämnade 2-10 de första 2 rutorna. Spärrade den andra av dem men sedan var det dags för en nya ring efter min strike i ruta 3, 4-9 denna gången på ett slag jag verkligen gillade. Räddade den serien till 193, vilket inte är någon katastrof på dessa banor. det blev Alpha Crux som rullade ett tag efter detta och sedan en mix mellan Phaze II och Hy-Road. Profilen är svår men topografin och skillnaden mellan banparen är det som gör det riktigt svårt. På ett banpar vill man ha lite tidigare sväng på nästa måste man få bollen att glidna ner längre osv, det är alltså väldigt lurigt att ta rätt beslut och det måste göras många gånger under ett block.
Jag samlade mina serier mellan 185 och 220, rikitgt gnetigt men så kommer det att vara, bara ställa in skallen på det och såklart hoppas på att man spelare lite bättre för att höja siffrorna lite. Jag hade en miss, så det fanns inte mycket mer pinnar att hämta där, det gäller altså att byta bort några hål mot kryss för att det ska bli roligare.
Spelmässigt en ok start på både mig och Jeppe men det krävs mer för att ta medalj.

2-manna (cut för medalj 2579):
Squad 1:
Inga svenskar.
Squad 2 (Sverige 1: 2478, 20:onde): 
Peter Hellström 1220
Mattias Wetterberg.1258
Squad 3 (Sverige 2: 2495, 12:a):
Markus Jansson 1189
Pontus Andersson 1306
Squad 4 (Sverige 3: 2492, 15:onde):
Jesper Svensson 1222
Martin Larsen 1270
Både jag och Jesper var trötta på att inte vara med i racet om medaljerna, nu skulle vi barar vara med!! Vi började också med att visa alla att det var dags, vi spelade bra och käglorna ramlade. 133 över efter 2 serier innan det började komma lite grus i maskineriet och när det gör det på dessa banor är det bara att kämpa på och fortsätta slå bra slag. Vi var på varandra och kämpade på hårt men det blev bara ett evigt kämpande och på slutet tappapde vi tyvärr den skärpa som behövs. Strajkarna uteblev och vi tömde några onödiga rutor, tappade mark och fokus i slagen. Det känns som att vi är nära men vi måste helt enkelt spela lite bättre hela vägen, inför detta passet ändrade jag ytan på min Phaze II, det var den jag började med men banorna torkade upp fort och från 3:e serien spelade jag bara med Hy-Road. Det kändes rätt men jag får ändå inte till några höga serier, får fundera lite mera tills första 3-manna passet imorgon. Vi ger oss inte, vi ska ha medlajer nu!!

Trios, serie 1-3 (Cut för topp 4:a 1984):
Squad 1 (Sverige 1: 1952, 6:a):
Markus Jansson 624
Pontus Andersson 682
Peter Hellström 646
Squad 2 (Sverige 2: 2029, 1:a):
Mattias Wetterberg 715
Jesper Svensson 642
Martin Larsen 672
Squad 3 (Inget svenskt lag):
Vårt lag hade en god sovmorgon och under frukosten snackade vi ihop oss om lite justeringar av ytorna på våra klot, bland annat så skulle vi se till att Mattias skulle ha lite finare ytor på några bollar och Jeppe skulle också göra någon boll lite blankare. Så klart tog vi inte ledningen på frukosten men faktum är att både Jeppe och Mattias spelade så gott som hela blocket med de bollarna som vi gjorde i ordning!! Får passa på att tacka Peter Ljung för väl utfört arbete, Peter och Ekiz gör också ett stort jobb bakom banorna när det gäller att ta anteckningar på hur de banorna vi ska spela på attackeras av de andra spelarna. Backe är den som är med oss på banorna och peppar som ingen annan!
Under första passet spelade vårt 1:a lag riktigt bra och det gjorde ju att alla var heta att gå på banorna, jag och Wetterberg började också riktigt bra med varsin bingo! Men Jeppe hade det redigt tungt, han började med 4:a stora hål, som tur var tog han ett av dem i alla fall. Efter boll och linje byte avslutande han sedan den serien på ett sätt som inte många hade klarat av i den situationen, trots att 7:an stog kvar i 11:e lyckades han slå 192 i den serien och det var imponerande! Samtidigt imponerade Mattias stort med sin Halo, 279 och jag 231 (Alpha Crux).
Efter det kämpade vi på och höll upp både fokus och snack om de problem vi stötte på, ett väldigt bra lagarbete i dag! Mattias spelade Halo och Idol, Jeppe använde en Sword U medan jag bytte friskt mellan mina bollar. Men generellt sett var det Alpha, Phaze II och Hy-Road.

Trios, serie 4-6 (Cut för medalj 3881):
Squad 1 (Sverige 2, 1854+2029=3883, 3:a!!):
Mattias Wetterberg 637+715=1352
Jesper Svensson 608+642=1250
Martin Larsen 609+672=1281
I dag kändes banorna lite annorlunda, eller var det beroende på vilka vi följde efter eller kanske vi bara var lite stelare nu??? När profilen är platt och det skiljer en del mellan banparen så är dessa frågor inte alltid så lätta att svara på, vad orsakar vad?? En sak är klar, siffrorna var inte lika höga som igår, det kändes som det lilla hänget innåt som fanns igår var borta idag. Tappar man den marginalen blir det också svårare att slå bra slag och väldigt lätt att man träffar mitt på ettan. Lägger man då till att det börjar dra ihop sig och pumpen slår lite oftare då fattar nog de flesta att strike är inget givet!
Vi spelade i alla fall bra första serien men i andra blev det struligt när vi följde efter Canada och Colombia. De spelade banan långt in och hade inte brutit ner den i närheten av lika som vårt första banpar. Tillsammans med lite sämre slag gjorde detta att det blev en riktigt gnet serie med många räddade spärrar, 563 blev det och nu gällde det att glömma den fort och gå vidare. 
Sista banparet kändes mycket bättre med en gång, vi hade chanser att få till det flera gånger i denna serien men något skit slag eller lite otur här och där gjorde att det "bara" blev 633. Helt ok men vi ville haft mer, bland annat lämnade jag 8:an kvar på en riktigt kanon smäll i ruta nio efter dubbel, den sved!!
Överlag sett riktigt bra kämpat, inget skön lir idag men tillräckligt bra för att de andra lagen måste spela på topp för att spela bort oss från pallen!! Nu håller vi bara tummerna för att det ska räcka och att vårt andra lag ska fixa det i kväll!!
Tyvärr blev det en mörk kväll för vårt andra gäng men dessto ljusare för oss då vårt resultat räckte till en 3:e plats, första medaljen klar och på Måndag ska vi spela om vilken valör det blir! Semifinal mot Indonersien och i den andra ställs Korea mot USA.

Squad 2 (inget svenskt lag):
Squad 3 (Sverige 1, 1642+1952=3594, 25:a):
Markus Jansson 544+624=1168
Pontus Andersson 528+682=1210
Peter Hellström 570+646=1216

5-manna, serie 1-3 (cut för topp 4:a, 3084):
Sverige 3068 (1012, 1086, 970)
Pontus Andersson 636
Mattias Wetterberg 654
Jesper Svensson 567
Peter Hellström 617 
Martin Larsen 594
Vi visste att det skulle bli ett mentalt test idag och även om det dröjde lite så blev 3:e serien ett riktigt test. Under 5-manna spelet betyder det så enormt mycket vilka lag man spelar med eller följer efter och vi hade inga bekymmer med det under 1:a och 2:a serien men vi visste att Japan och England som började på vårt sista banpar skulle kunna ställa till bekymmer. Så blev det också!
Under serie 1 och 2 spelade Mattias och Pontus stabilt överlag vi andra 3 var mycket upp och ner men vi borde kunnat slå lite högre under dessa 2 serierna. Lite för många dåliga slag men vi höll ihop det bra, gav inte bort en massa pinnar utan täckte upp bra. 
Efter bara ett par slag i sista serien insåg vi att våra farhågor var besannade, banparet var riktigt torrt långt in. Inga marginaler alls. Men som tur var spelade vi med Costa Rica som var ett av de andra 2 lagen tillsammans med oss i topp 3 (Tyskland var det 3:e). Så för dem var det lika illa, det blev bara 970 i den serien (alla spelare mellan 182 och 211) men det var hela 117 pinnar mer än Costa Rica! 
Vi lyckades strajka 24 gånger men då var 7 av dem på "fel" sida, så vi ska vara väldigt nöjda med 970!!
Tyskland såg ut att ha ett kanon banpar och slog 1074, men då tömde de ett par rutor på slutet! 
För övrigt så leder Tykland på sina 200 över pari och vi är bara 18 pinnar efter Indonesien på 4:e platsen. 
Det kändes tugnt men vi slet bra och har skaffat oss ett ok läge inför Måndagens 3 serier!

5-manna, serie 4-6 (cut för medalj 6130, 204,3 i snitt):
Sverige 2914+3068=5982 (199,4 i snitt) 15:onde plats.
Pontus 560+636=1196
Mattias 651+654=1305
Jesper 530+567=1097
Peter 599+617=1216
Martin 574+594=1168
Efter mestadelens ok spelpass under detta VM:et avslutade vi i sämsta stil, jag kan/orkar inte skriva så mycket om det mer än att det var överlag alldels för dåligt spel. Mattias höll ihop sitt spel helt ok, det har också varit han som spelat absolut stabilast och bäst under hela mästerskapet. Men utöver det kommer vi inte upp i närheten av det vi kan. Hade vi höjt oss lite extra i detta passet och tagit den medalj vi vet vi kan i lagspelet så hade detta VM:et varit med beröm gödkänt. Nu känns det som det finns mer att önska av oss som lag, vi har fortfarande chans att heja fram Mattias till en medlaj i masters spelet då han vann sin första match mot tysken Morig. Tyvärr fick Pontus stryk mot en de Indoneser som slog oss i 3-manna semin.
Personligen missade jag masters slutspelet med 36 pinnar tackvare min urusla start i sista 5-manna passet, såklart tråkigt. Men det känns också som jag saknade någon topp här i Hong Kong, det har varit bra spärrspel och gnet hela vägen men det där lilla extra som behövs på den här nivån har saknats.


Lite reklam/julklappstips: om ni gillar de tröjorna vi använder i landslaget, under Weber Cup, Storm Lucky Larsen Masters eller de jag pesonligen använder så finns chansen att beställa de för 20% rabatt nu fram till och med Tisdag!! Gå in på www.strikingshirts.eu och använde promo koden MARTIN20 för att utnyttja erbjudandet!!

 

 

Martin Larsen
2018-12-04

« Tillbaka