50th Ballmaster Open , Helsingfors, Finland
9/1 - 12/1
http://www.bowling.fi/en/ballmaster-en

Start 1, 1479:
Ballmaster fyller 50 år i år och denna starten hade tävlingen valt att bjuda in vinnare, 2:or och 300:a vinnare för att fira med en jubileums start. Det finns inte många tävlingar med så starka traditioner som Ballmaster, pumpen slår alltid lite extra när man kliver upp banorna i Tali Halli som för övrigt är den bästa tävlingshallen vi har i Europa (enligt mig)!
50 år alltså och på banorna ligger det 50 fot olja, det kan ju låta skrämmande men vi har spelat på 52 fot ett par gånger på touren och det behöver inte vara så illa som det låter. Visst det svänger inte så mycket men det kan finnas gott om marginar innåt i banan istället och de marginalerna hittade jag igår!! Det kändes omöjligt att träffa mitt på 1:an, alla mina miss innåt träffade fickan och många av dem strajkade också!
Marginal i banan och dessutom behövde jag aldrig byta boll, HALO rullade hela passet och det är inte ofta vi kan använda så starka klot i 6 serier. Det enda jag behövde göra vad att flytta runt lite i banan, spelet var mest mellan ribba 13 till 20, vissa banpar fick jag flytta lite höger och vissa vänster men denna kvällen tog jag rätt beslut hela tiden! 
Feststämning, fullt i hallen, 1479 och skumpa efteråt, jag tycker fler dagar/starter borde vara som denna:-)
Det resultatet garanterar mig en plats i topp 24:a och då slipper man spela 1:a finalpasset som spelas på Lördagkväll, men jag kommer ändå att spela en gång till idag då vi har Team Sweden samling här. EM spelas här i Augusti så det kändes väl logist att träffas och spelar här.

Start 2, 1364:
Kan vara lite lurigt att spela dessa starter när man redan kvalat in men denna gången kändes det helt rätt. Jag fick testa lite andra klot och banan spelades upp lite annorlunda. Jag fick flytta lite längre in och de klenare kloten rullade lite bättre, överlag helt ok spel.

Final, (23:a):
Det blev en lång söndag och ingen tid att uppdatera, sedan rätt hem och börja bocka av alla måsten innan avresan till USA och 2020's PBA tour!
Det första 8:a seriers passet började ok, 4:a serier mellan 220 och 240 men sedan slank det tyvärr in 2 serier under 200 (197 och 194). Det skulle senare visa sig vara mina enda serier under 200:a på hela tävlingen, så min lägsta nivå var ju skaplig! Jag lyckades sedan avsluta passet lite bättre, var runt cuten efter 7 serier men avslutade med 247 för totalt 1772 och det krävdes 1728 för att få spela final steg 3 (topp 24).
Vi delades nu in 2 grupper och där spelade vi round robin (alla mot alla med 30p bonus för vunnen match), som sagt inga serier under 200 nu heller men tyvärr var de inte mycket över heller.
201 var sämsta serien och jag snittade 214 på dessa 11:a serier..... Som "lök på laxen" spelade många av mina motståndare ofta bra mot mig och jag vann bara 3 matcher, jag förstår inte hur det gick till men jag blev sista i min grupp. Jag tyckte jag spelade ok. Snittmässigt hade det räkt till en mitten plats i den andra gruppen. Men jag hittade helt enkelt ingen bra lösning för att slå strike, träffade fickan mycket och spärrade kanon men alldeles för lite strike!!

Ett bra genrep inför 2 1/2 månaders tävlande i USA, jag tar med mig det och hoppas att mina sparade kryss dyker upp där istället!!
Det var en ung kanadensare (Nathan Ruest-Lajoie) som vann sin första EBT titel på ett imponerande sätt!

 

Martin Larsen
2020-01-15

« Tillbaka